Για τρίτη φορά μέσα σε λίγους μόλις μήνες, βεβηλώθηκε το βράδυ της Τετάρτης το μνημείο του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη. Σε ανακοίνωση του δήμου Θεσσαλονίκης εκφράζεται η αποστροφή και η απερίφραστη καταδίκη για τη χθεσινοβραδινή βεβήλωση.

«Το μίσος και η ρατσιστική βία που οδήγησαν το χέρι των δραστών δεν αρμόζουν στη Θεσσαλονίκη, την πόλη που θα φιλοξενήσει το Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδας ως ένα μνημείο παγκόσμιας αναφοράς κατά του ρατσισμού. Δεν αρμόζουν, επίσης, στην πόλη που σφύζει από επισκέπτες από όλο τον κόσμο, που αποτελεί τουριστικό προορισμό ακριβώς χάρη στην πλούσια ιστορία της και στον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της.

Η βία κάθε είδους, οι βανδαλισμοί και οι προσβλητικές ύβρεις, που το τελευταίο διάστημα πληγώνουν τη συλλογική καθημερινότητα και διχάζουν τη δημόσια ζωή της πόλης, πρέπει επιτέλους να σταματήσουν. Ήρθε η ώρα να συνειδητοποιήσουμε ότι οι διαφορές λύνονται με ψύχραιμο, νηφάλιο και πολιτισμένο διάλογο και μέσα από θεσμικές διαδικασίες. Όχι με αυτοδικία ούτε με τον νόμο της ζούγκλας. Οφείλουμε να επιστρέψουμε στις βασικές αρχές της δημοκρατίας, που είναι ο σεβασμός στον άλλον και στο δικαίωμά του να εκφράζει ελεύθερα τη γνώμη του. Μόνον έτσι μπορούμε να προσδοκούμε ότι η κοινωνία μας θα προχωρήσει μπροστά», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται πως άγνωστοι, κατά τη διάρκεια της πορείας για το Μακεδονικό στη Θεσσαλονίκη την Τετάρτη, βεβήλωσαν το μνημείο. Μάλιστα, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, καλεί τη Νέα Δημοκρατία να καταδικάσει τη βεβήλωση του μνημείου.

Το Κίνημα Αλλαγής καταδίκασε τη χθεσινή βεβήλωση του Μνημείου του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη, ζητώντας από την Πολιτεία τη σύλληψη και τιμωρία αυτών που το έπραξαν.

«Ο χθεσινός βανδαλισμός του Μνημείου του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη προκαλεί αισθήματα αποτροπιασμού σε κάθε δημοκρατικό πολίτη της χώρας. Καταδικάζουμε απερίφραστα και χωρίς «αστερίσκους». Η σύλληψη και η τιμωρία των βανδάλων, ρατσιστών και τρομοκρατών, όπως και η προστασία Μνημείων και πολιτών, είναι υποχρέωση της Πολιτείας» αναφέρει σχόλιο του γραφείου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής.