Το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη ΙΙ» και η πετρελαιοκηλίδα που προκάλεσε στο Σαρωνικό είχε δημιουργήσει μεγάλη ανησυχία για την ποιότητα του νερού στους παραλιακούς δήμους της Αττικής. Εκτός από τις εικόνες με το «μαύρο» νερό, σε όλη την παραλιακή ζώνη έντονη ήταν η μυρωδιά του πετρελαίου. Μήνες μετά, έχει αρθεί η απαγόρευση κολύμβησης μετά από τις προσπάθειες δήμων και αρμόδιων φορέων. Άλλωστε, οι λουόμενοι κατακλύζουν ήδη τις παραλίες στα νότια της Αττικής.

Στον δήμο Σαρωνικού που περιλαμβάνει τις παραλίες Γαλάζια Ακτή, Λαγονήσι, Σαρωνίδα, Ανάβυσσος και Παλαιά Φώκαια, λόγω του ναυαγίου είχαν εμφανιστεί συμπαγείς μάζες πίσσας οι οποίες έβγαιναν στις ακτές.

«Για τον λόγο αυτό είχαμε ενεργοποιημένες όλες τις υπηρεσίες του δήμου, οπότε και τις συλλέγαμε. Ωστόσο μετά και από επικοινωνία με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών αλλά και από αναλύσεις του νερού που κάναμε όλη την περσινή περίοδο αλλά και φέτος, κάθε μήνα όλο το καλοκαίρι, Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο, από τις παραλίες μας, δεν παρουσιάστηκε κανένα πρόβλημα με ύπαρξη ορυκτελαίων. Η παραλιακή έχει προετοιμαστεί όπως κάθε καλοκαίρι να υποδεχθεί και τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής που κατακλύζουν τις παραλίες μας κάθε χρόνο», τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Σαρωνικού, Γιώργος Σοφρώνης.

Στον δήμο Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης τα επίπεδα πετρελαϊκών υδρογοναθράκων κινούνται σε φυσιολογικά επίπεδα σύμφωνα με έρευνα επίσης του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛ.ΛΕ.Θ.Ε) μετά από ανάλυση δειγμάτων από εφτά διαφορετικά σημεία εντός των ορίων του δήμου. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στις 23 Απριλίου καθαρά για προληπτική παρακολούθηση και το πόρισμα έδειξε ότι στα πέντε δείγματα τα επίπεδα των πετρελαϊκών υδρογοναθράκων ήταν μη ανιχνεύσιμα ενώ στα άλλα δύο ήταν ιδιαίτερα χαμηλά, εντός των φυσιολογικών ορίων.

«Χάρη στις έγκαιρες και συντονισμένες ενέργειες του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης κατά τις πρώτες μέρες μετά το ναυάγιο του ”Αγία Ζώνη ΙΙ”, οι ακτές της πόλης μας γλύτωσαν τα χειρότερα και η περιβαλλοντική καταστροφή που είδαμε σε πολλές περιοχές του Σαρωνικού αποτράπηκε.

Στις παραλίες μας δεν υπάρχει κανένα ίχνος μόλυνσης από την πετρελαιοκηλίδα και είναι έτοιμες να υποδεχτούν τους λουόμενος που μας επισκέπτονται κάθε καλοκαίρι, με σεβασμό όμως στο περιβάλλον, την ασφάλεια και τη διατήρηση της καλής εικόνας της πόλης μας», δήλωσε ο δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος.

Στη Γλυφάδα η κινητοποίηση ήταν μεγάλη. Τοποθετήθηκε πλωτό φράγμα, έγινε ρίψη αντιρρυπαντικού υλικού (μια ουσία που διαλύει το πετρέλαιο), στήθηκε απόχη και ειδικές απορροφητικές πετσέτες. Παράλληλα, ένα ειδικό σκάφος βοήθησε στον καθαρισμό των υδάτων. Τελικά, μήνες μετά απονεμήθηκε Γαλάζια Σημαία στην παραλία του δήμου.

«Από τον περσινό ”μαύρο” Σεπτέμβριο μέχρι το φετινό καλοκαίρι διανύσαμε πολύ δρόμο, με κόπο και αγωνιώδεις προσπάθειες του Δήμου μας, των εργαζομένων στην πολιτική προστασία και των δεκάδων εθελοντών. Η πρόσφατη βράβευση της παραλίας μας για δεύτερη συνεχή χρονιά με γαλάζια σημαία είναι η πιο σημαντική και ξεχωριστή που έχουμε λάβει, γιατί με αυτή τη βράβευση διώχνουμε οριστικά το μαύρο που μπήκε πέρυσι το φθινόπωρο στη ζωή μας με τη ρύπανση από το “Αγία Ζώνη ΙΙ” και στη θέση του και πάλι βάζουμε το παγκόσμιο σύμβολο της θαλάσσιας οικολογίας και της ποιότητας των ακτών, τη γαλάζια σημαία. Πλέον, η παραλία της Γλυφάδας είναι όπως και πριν: Καθαρή, λειτουργική, φιλόξενη για όλους. Από τον περασμένο Σεπτέμβριο μέχρι και τον Μάιο καθημερινά κάναμε τα πάντα για να καθαρίσουμε τις ακτές μας από τη θαλάσσια ρύπανση, για να μετράμε διαρκώς την ποιότητα των υδάτων και ταυτόχρονα να εκπληρώσουμε και τα 33 αυστηρά κριτήρια του προγράμματος της γαλάζιας σημαίας: Καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων, προσβασιμότητα σε ΑΜΕΑ και πολλά ακόμα. Πλέον όλοι οι λουόμενοι μπορούν άφοβα να κάνουν μπάνιο στις δημοτικές παραλίες της Γλυφάδας, που παραμένουν φυσικά ελεύθερες και ανοιχτές για όλους. Στις παραλίες του δήμου Αλίμου το πρόβλημα ήταν μεγάλο, καθώς οι καιρικές συνθήκες και τα θαλάσσια ρεύματα είχαν φέρει στις παραλίες του μεγάλες ποσότητες πετρελαίου μαζούτ. Εκτός από τις συντονισμένες ενέργειες που έγιναν, στον καθαρισμό της θάλασσας βοήθησαν ιδιαίτερα και τα θαλάσσια ρεύματα», είπε ο δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου.

Στους κολυμβητές έχουν δοθεί και οι παραλίες του Αλίμου, μετά από τη διενέργεια των απαραίτητων ενεργειών για τον καθαρισμό και τις μετρήσεις από τους αρμόδιους φορείς.

«Από την πρώτη στιγμή σπεύσαμε προληπτικά και όσο μπορούσαμε να μαζέψουμε την κατάσταση με τη βοήθεια κάποιων επιχειρήσεων και πολιτών και εθελοντών. Μαζεύαμε όσο και όπως μπορούσαμε με κάποια πανιά και άλλα υλικά τη ζημιά. Παράλληλα, έστειλε το υπουργείο οργανωμένα συνεργεία και έγινε ο ειδικός καθαρισμός που απαιτείται με τις σύγχρονες μεθόδους και με σύγχρονα μέσα και μετά από αλλεπάλληλους καθαρισμούς και συστηματική προσπάθεια ώστε να καθαριστεί η θάλασσα», δήλωσε ο δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και προσέθεσε: «Μιλάμε πλέον για μια ποιότητα νερού που την έχουμε μετρήσει κατ’ επανάληψη με διάφορους φορείς και είναι διασταυρωμένα και διαπιστωμένα παρά πολύ καλή. Είναι υψηλή η ποιότητα του νερού, όπως ήταν και προηγουμένως».

Πράσινο φως έχει δοθεί και για τις παραλίες του Παλαιού Φαλήρου. «Οι παραλίες του Παλαιού Φαλήρου μετά από έλεγχο που έκανε η Επιτροπή Θαλασσίου Ελέγχου βρέθηκε ότι είναι εντός των επιτρεπτών ορίων και δόθηκε εντολή από το υπουργείο άρσης απαγόρευσης κολύμβησης. Οι παραλίες έχουν δοθεί στον κόσμο», δήλωσε ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου, Διονύσης Χατζηδάκης.

Ειδική Γραμματεία Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας: Σταθερά υψηλή η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης της χώρας μας

Η Ειδική Γραμματεία Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ολοκλήρωσε και δημοσιοποίησε την αξιολόγηση της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης της χώρας για το έτος 2017 σε συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της Οδηγίας 2006/7/ΕΚ. Η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης αποτυπώνεται στην αντίστοιχη Εθνική Έκθεση αξιολόγησης για το 2017 (http://www.ypeka.gr) που μαζί με τα αποτελέσματα της παρακολούθησης των υδάτων κολύμβησης γνωστοποιήθηκαν ήδη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

H εν λόγω αξιολόγηση πραγματοποιήθηκε με άκρως επιστημονικό τρόπο και κατόπιν στατιστικής επεξεργασίας των αποτελεσμάτων παρακολούθησης των τεσσάρων τελευταίων ετών (2014-2017), ενώ έλαβε χώρα σε 1598 σημεία (ακτές κολύμβησης). Το 95,9% των υδάτων κολύμβησης της χώρας μας ταξινομούνται ως ύδατα εξαιρετικής ποιότητας, ενώ το σύνολο (100%) των υδάτων αποτελούν ύδατα κατάλληλα για κολύμβηση, ικανοποιώντας πλήρως τις απαιτήσεις της Οδηγίας 2006/7/ΕΚ. Πενήντα τρία επιπλέον σημεία για τα οποία διεξάγονται μετρήσεις δεν έχουν συμπεριληφθεί στην αξιολόγηση και τη στατιστική επεξεργασία, διότι τα 52 από αυτά εντάχθηκαν στο δίκτυο παρακολούθησης το 2015 και επομένως δεν έχουν συμπληρωθεί ακόμα τα 4 χρόνια παρακολούθησης που απαιτεί η Οδηγία. Όσον αφορά στο 53ο υπάρχουν κενά στις μετρήσεις λόγω δυσκολίας πρόσβασης και δεν έχει ακόμα συμπληρωθεί ο ελάχιστος αριθμός δειγμάτων που απαιτεί η νομοθεσία της Ε.Ε. Σημειώνεται, όμως, ότι όλες οι μετρήσεις και στα 53 αυτά σημεία είναι εξαιρετικές.