Η αρχική σκέψη ήταν να συναντηθούν οι χώρες που εμπλέκονται άμεσα στην προσφυγική κρίση, ωστόσο θα μεταβούν στις Βρυξέλλες οι ηγέτες από τις μισές σχεδόν χώρες της ΕΕ: Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα, Μάλτα, Γαλλία, Αυστρία, Βουλγαρία, Βέλγιο, Ολλανδία, Δανία ανακοίνωσαν τη συμμετοχή τους.

H μίνι σύνοδος που συγκάλεσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ ήταν επιθυμία της καγκελαρίου Μέρκελ προκειμένου να δρομολογηθεί η «ευρωπαϊκή λύση», την οποία χρειάζεται για να περισώσει την κυβέρνησή της που απειλείται με διάλυση εξαιτίας του Προσφυγικού.

Βασική επιδίωξη της Μέρκελ είναι η σύναψη διμερών συμφωνιών της Γερμανίας με άλλες χώρες – μέλη της ΕΕ για την επαναπροώθηση των προσφύγων που έχουν καταγραφεί σε αυτές. Κομβικό ρόλο θα παίξουν διμερείς συμβάσεις της Γερμανίας με χώρες όπως οι Ελλάδα, Ιταλία, Αυστρία. Το αντάλλαγμα σε μια διμερή σύμβαση Γερμανίας – Ελλάδας, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον γερμανικό Τύπο, θα είναι παροχή βοήθειας για να επιταχυνθεί σημαντικά η εξέταση των αιτήσεων ασύλου.

Το σχέδιο απόφασης που ετοίμασε ο Γιούνκερ για τη συνάντηση της Κυριακής προβλέπει ως γενικό στόχο να μειωθεί ο αριθμός των μεταναστών που δεν έχουν καμία προοπτική ασύλου στην ΕΕ, όπως επίσης να ανακοπεί δραστικά η μετακίνηση μεταναστών και προσφύγων εντός των χωρών της ΕΕ.

Προβλέπονται ποινές για όσους δεν μένουν στη χώρα όπου έχουν καταγραφεί και την εγκαταλείπουν. Επίσης αιτούντες άσυλο θα παίρνουν το κοινωνικό επίδομα που προβλέπεται στη χώρα στην οποία έχουν υποβάλει την αίτηση.

Στην ανακοπή της λεγόμενης δευτερογενούς μετανάστευσης αποσκοπεί ο μηχανισμός επαναπροώθησης προσφύγων μεταξύ των χωρών – μελών της ΕΕ. Στο σχέδιο απόφασης προβλέπεται να δημιουργηθεί ένας «ευέλικτος, κοινός μηχανισμός επαναπροωθήσεων κοντά στα εσωτερικά σύνορα των χωρών – μελών». Επίσης σχεδιάζονται κέντρα συγκέντρωσης μεταναστών στη Βόρεια Αφρική, Αλγερία, Αίγυπτο, Λιβύη, Μαρόκο, Νιγηρία και Τυνησία, όπου θα γίνεται έλεγχος κατά πόσο κάποιος έχει προοπτική να του χορηγηθεί άσυλο στην ΕΕ ή όχι.

Η γερμανική κρίση. Η Μέρκελ αντιμετωπίζει μια σοβαρή κυβερνητική κρίση, στην οποία έδωσε νέα τροφή η ανακοίνωση της συνάντησης της Κυριακής. Ο ευρωβουλευτής της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU) Μάρκους Φέρμπερ προειδοποίησε την καγκελάριο να μην κάνει «βρώμικα ντιλ» με τους άλλους εταίρους. «Εχουμε την αγωνία ότι η Ανγκελα Μέρκελ γυρνάει στην Ευρώπη μοιράζοντας λεφτά. Εχει ανάγκη την Ελλάδα και την Ιταλία για μια λύση του Προσφυγικού» είπε ο Φέρμπερ σε δίκτυο γερμανικών εφημερίδων. Οι Ιταλοί χρειάζονται λεφτά για τις τράπεζές τους, οι Ελληνες θέλουν ελάφρυνση χρέους. «Εάν ήμουν Αλέξης Τσίπρας ή Τζουζέπε Κόντε, θα έλεγα: κυρία Μέρκελ, έχετε ένα πρόβλημα, εμείς έχουμε ένα πρόβλημα. Γιατί δεν βρίσκουμε μια λύση;» είπε ο Φέρμπερ, τονίζοντας ότι «η CSU δεν θα δεχτεί κανένα ντιλ εις βάρος των γερμανών φορολογουμένων».

Οι «αγωνίες» του Φέρμπερ δεν είναι τίποτε άλλο από πολεμική κατά της Μέρκελ, που δείχνει πόσο βαθύ είναι στο μεταξύ το χάσμα ανάμεσα στη Χριστιανοδημοκράτισσα καγκελάριο και στους δεξιούς λαϊκιστές της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης.

Το ελληνικό χρέος. Πράγματι, η κρίση στην κυβέρνηση της Μέρκελ εξαιτίας του Προσφυγικού συμπίπτει χρονικά με την τελευταία πράξη στο ελληνικό δράμα. Την ώρα που η Ανγκελα Μέρκελ αναζητά αγωνιωδώς λύση για τους πρόσφυγες με διμερή σύμβαση επαναπροώθησής τους σε Ελλάδα, Ιταλία και αλλού, στο Eurogroup αποφασίζονταν τα μέτρα για το βουνό του ελληνικού χρέους και τον μηχανισμό της μεταμνημονιακής επιτήρησης της Αθήνας. Αντικειμενικά, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε την ευκαιρία να «πιέσει» τη Μέρκελ για ρύθμιση του χρέους, με αντάλλαγμα μια διμερή συμφωνία για τους πρόσφυγες. Αλλά, αν τα πράγματα ήταν τόσο απλά, η Αθήνα θα αποσπούσε πολύ πιο γενναιόδωρη ρύθμιση για το χρέος από το πενιχρό αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης στο Eurogroup.

Η Ελλάδα χρειάζεται τη Γερμανία όχι μόνο για το χρέος, αλλά και στην προσφυγική κρίση που την πλήττει άμεσα. Η «ευρωπαϊκή λύση» που επέλεξε εξαρχής η Μέρκελ, όταν οι άλλοι έκλειναν τα σύνορα, είναι η μεγαλύτερη εγγύηση ότι η Ελλάδα δεν θα μείνει μόνη της στην πρώτη γραμμή των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Και όσο η Μέρκελ θα επιμένει σε «ευρωπαϊκή λύση» θα είναι αντικειμενικά σύμμαχος της Αθήνας, καθώς η κρίση δεν τελείωσε.

Στη Βουδαπέστη συναντήθηκαν χθες οι ηγέτες των τεσσάρων χωρών του Βίσεγκραντ. Ο Βίκτορ Ορμπαν και οι σύμμαχοί του Τσεχίας, Πολωνίας και Σλοβακίας μάχονται για κλειστά σύνορα και απορρίπτουν κάθε σκέψη για κατανομή των προσφύγων στην ΕΕ. Στη Βουδαπέστη πήγε και ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς για τη συνάντηση που ήταν προγραμματισμένη από καιρό, αλλά απέκτησε νέα διάσταση μετά τη σύγκληση της έκτακτης συνόδου της Κυριακής για το Μεταναστευτικό.