Σύννεφα σηκώθηκαν πάνω από τον… παράδεισο του νεοσύστατου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής που προέκυψε από τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθηνών και Πειραιά και τον Σεπτέμβριο δέχεται τους πρώτους του φοιτητές.

Με τις διαδικασίες κατάρτισης των προγραμμάτων σπουδών του νέου πανεπιστημίου να έχουν ολοκληρωθεί, φαίνεται ότι οι πρώτοι φοιτητές θα βρουν τα μέλη του σε έναν μεταξύ τους πόλεμο με απρόβλεπτη εξέλιξη. Τις τελευταίες ημέρες στους διαδρόμους του ιδρύματος ακούγονται παράπονα μεταξύ άλλων για την διαδικασία που ακολουθείται σχετικά με τη λήψη αποφάσεων από την Επιτροπή του Ειδικού Λογαριασμού (ΕΛΚΕ). Διοικητικοί και καθηγητές του ΤΕΙ Πειραιά σχολίαζαν ανοικτά ότι βρίσκονται «υπό διωγμόν» από συναδέλφους τους του ΤΕΙ Αθηνών.

Στο επίκεντρο καταγγελιών και συζητήσεων μεταξύ καθηγητών, ένα μέλος του ιδρύματος που συμμετείχε σε όλες τις ψηφοφορίες για τη λήψη αποφάσεων στις συνεδριάσεις της Επιτροπής του Ειδικού Λογαριασμού, χωρίς όμως, όπως αναφέρουν οι φήμες, να καλύπτεται από τις σχετικές διατάξεις του νόμου. Συγκεκριμένα, η διοίκηση του πανεπιστημίου είχε δύο επιλογές για τη λειτουργία του Ειδικού Λογαριασμού: να διορίσει τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης ή να ακολουθήσει τη διαδικασία που προβλέπεται στον ιδρυτικό νόμο και να τοποθετήσει στην Επιτροπή εκλεγμένους εκπροσώπους από κάθε τμήμα του. Επελέγη η δεύτερη λύση. Ωστόσο, στην πορεία, όπως αναφέρουν οι σχετικές καταγγελίες, εμφανίστηκε καθηγητής από το ΤΕΙ Αθηνών ο οποίος συμμετείχε στη λήψη αποφάσεων χωρίς να είναι εκπρόσωπος κάποιου τμήματος –ήταν απλώς διορισμένος.

Το θέμα προκάλεσε αντιδράσεις οι οποίες είναι πιθανόν τις επόμενες ημέρες να τεθούν και σε δημόσια συζήτηση των μελών του πανεπιστημίου. Πάντως δεν είναι λίγοι εκείνοι που έλεγαν αυτές τις ημέρες στους διαδρόμους του νεοσύστατου ιδρύματος ότι η ύπαρξη διορισμένης Διοικούσας Επιτροπής τη στιγμή που έχουν ολοκληρωθεί ομαλά οι διαδικασίες ένταξης του προσωπικού στη νέα νομική μορφή δημιουργεί σοβαρά προβλήματα σχέσεων.

Πολλοί καθηγητές του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής ζητούν να προκηρυχθούν άμεσα εκλογές ώστε να εκλεγούν δημοκρατικά οι πρώτες πρυτανικές Αρχές. Στο νεοσύστατο πανεπιστήμιο, φέτος ο συνολικός αριθμός εισακτέων είναι 4.633 ενώ πέρυσι στα αντίστοιχα τμήματα των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά ήταν 4.557 –αύξηση κατά 76 θέσεις. Το εν λόγω πανεπιστήμιο προέκυψε από τη συγχώνευση του ΤΕΙ Αθηνών και του ΤΕΙ Πειραιώς, τα οποία έχουν συνολικά 42 τμήματα και στα οποία την προηγούμενη χρονιά εισήχθησαν 5.457 υποψήφιοι. Στο νέο πανεπιστήμιο ιδρύθηκαν 26 τμήματα στα οποία περιλαμβάνονται και τα συναφή των δύο ΤΕΙ που καταργήθηκαν.

Ειδικά Μαθήματα. Στο μεταξύ σήμερα ξεκινούν οι εξετάσεις των Eιδικών Μαθημάτων για τους υποψηφίους τόσο των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) όσο και των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) οι οποίοι έχουν ήδη δηλώσει ένα ή περισσότερα Ειδικά Μαθήματα. Οι εξετάσεις αρχίζουν με τα Αγγλικά και θα διενεργηθούν σε εξεταστικά κέντρα που έχουν οριστεί από την κάθε Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ενώ θα ολοκληρωθούν στις 30 του μήνα.