Ωρα 10 το πρωί στην οδό Ευελπίδων, έξω από τα δικαστήρια, καταφθάνουν τα πρώτα πούλμαν, γεμάτα ανθρώπους κάθε ηλικίας που φορούν (τα ίδια) καπελάκια και μπλούζες με τις λέξεις «Ελλήνων Συνέλευσις». Μητέρες με τα παιδιά τους, ηλικιωμένοι και νέοι παίρνουν θέση στο πεζοδρόμιο, ξετυλίγουν ελληνικές σημαίες και πανό με το πρόσωπο του αρχηγού τους και αρχίζουν να φωνάζουν: «Αρτέμης Σώρρας, ο αρχηγός της χώρας». Οι νεαρότεροι βγάζουν τις πρώτες selfies και τραβούν βίντεο με τα κινητά τους.

Για τις επόμενες έξι (!) ώρες ο εξωτερικός χώρος των δικαστηρίων κινείται στον παλμό τουλάχιστον 500 ανθρώπων (κάνοντας τους περαστικούς, πεζούς και οδηγούς να απορούν με την παθιασμένη διαδήλωση), οι οποίοι ακολουθούσαν κατά γράμμα τις εντολές των ανδρών με τα κίτρινα φωσφοριζέ γιλέκα που φρόντιζαν να υπάρχει απόλυτη οργάνωση και τάξη, προφανώς για χάρη του άφραγκου κροίσου αρχηγού τους! Και μπορεί ο εμφανώς αλλαγμένος, σαν «καλόγερος», Σώρρας, με τα μακριά μαλλιά και τη γενειάδα, να κρίθηκε προφυλακιστέος, ωστόσο οι πιστοί του, όπως φάνηκε, δεν νιώθουν καθόλου εξαπατημένοι και επιμένουν να τον στηρίζουν.

Οι απίστευτες –κι όμως πέρα για πέρα αληθινές –εικόνες σχηματίστηκαν χθες στα δικαστήρια όπου οδηγήθηκε ο κατηγορούμενος για κακουργήματα ιδρυτής της «Ελλήνων Συνέλευσις» για να απολογηθεί. Ανθρωποι προερχόμενοι από διαφορετικές πόλεις της χώρας (οι περισσότεροι γνωρίζονταν μεταξύ τους καθώς αποκαλούσε ο ένας τον άλλον με το μικρό του όνομα) ένωσαν τα χέρια τους και σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από την είσοδο των δικαστηρίων περιμένοντας υπομονετικά να δουν τον «ήρωά» τους και αγωνιώντας για τις δικαστικές εξελίξεις. «Κοίτα, Αρτέμη, το σύστημα πώς τρέμει» βροντοφώναζαν κάθε τόσο, ενώ πολλές φορές από τα μικρόφωνα έψαλλαν τον εθνικό ύμνο.

Και όσοι δεν μπόρεσαν να δώσουν χθες το «παρών», παραπονεμένοι δεν έμειναν! Πολλοί οπαδοί του Σώρρα μαγνητοσκοπούσαν όσα συνέβαιναν και τα έστελναν άμεσα στα κινητά τηλέφωνα των «αδελφών τους» (προκειμένου να υπάρχει υλικό και για το YouTube), ενώ κάποια στιγμή εμφανίστηκε πάνω από το συγκεντρωμένο πλήθος και ένα drone! Την ίδια ώρα, περίπου 50 οπαδοί της οργάνωσης Σώρρα βρίσκονταν εντός των δικαστηρίων φωνάζοντας ρυθμικά: «Κράτα γερά μέχρι το τέλος». Ο κόσμος δεν έφυγε ούτε λεπτό. Οι γύρω καφετέριες ήταν γεμάτες, όπως και το παρκάκι στην κάτω είσοδο των δικαστηρίων. Η κίνηση των οχημάτων και στα δύο ρεύματα της Ευελπίδων γινόταν με δυσκολία λόγω του πλήθους που έχει πειστεί ότι ο Σώρρας έχει στα χέρια του τη λύση για τα οικονομικά του προβλήματα. Η μόνη στιγμή που τα συνθήματα –για λίγο –σταμάτησαν να ακούγονται ήταν όταν διαδόθηκε από στόμα σε στόμα το αποτέλεσμα της ανάκρισης. Η προσωρινή κράτηση, δηλαδή, του Αρτέμη Σώρρα.

Στην πύλη. Τότε ανέλαβαν ξανά οι οπαδοί με τα κίτρινα γιλέκα φροντίζοντας να κρατούν ανοιχτό διάδρομο στην κεντρική πύλη για να περάσει το αυτοκίνητο με τον αρχηγό! Τελικά, η Αστυνομία επέλεξε άλλο σχέδιο για τη μεταφορά του προφυλακισμένου πλέον επικεφαλής της «Ελλήνων Συνέλευσις». Με συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης και φορώντας χειροπέδες, πεζή μεταφέρθηκε από την πίσω πύλη των δικαστηρίων, μέσα από το άλσος, όπου και επιβιβάστηκε σε όχημα που τον περίμενε. Η μεταγωγή του έγινε υπό τα χειροκροτήματα των οπαδών του, που του φώναζαν «γεια σου, αρχηγέ», ακούγοντάς τον να τους λέει «όλα στα χέρια σας τώρα». Οσα εκτυλίχθηκαν χθες στον χώρο των δικαστηρίων, στη γνωστή πια στο πανελλήνιο «υπόθεση Σώρρα», θα μπορούσαν να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για σκηνοθέτη κινηματογραφικής ταινίας. Ο κόσμος, οι αντιδράσεις και οι εκδηλώσεις λατρείας του συγκεντρωμένου πλήθους θα μπορούσαν επίσης να αποτελέσουν μιας πρώτης τάξεως δεξαμενή για την κοινωνιολογική προσέγγιση του «φαινομένου Σώρρα». Πριν όμως από την όποια άλλη προσέγγιση της υπόθεσης προηγείται η πραγματικότητα, που έδειξε ότι ο Σώρρας αντιμετωπίζεται από τους οπαδούς του, ακόμα και τώρα που εκκρεμεί εις βάρος του κατηγορητήριο για απάτη, ούτε λίγο ούτε πολύ σαν ήρωας. Οι οπαδοί τού δήθεν σωτήρα του έθνους δεν φαίνονται διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν τον αρχηγό τους, που τελικά, με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, οδηγήθηκε στη φυλακή.
Αρνήθηκε τα πάντα και ετοιμάζει προσφυγή

Η προσαγωγή του Σώρρα πραγματοποιήθηκε χθες νωρίς το πρωί, προκειμένου να μην επαναληφθούν σκηνές σαν αυτές που διαδραματίστηκαν την περασμένη Κυριακή, όταν οπαδοί του σε ακραία ένδειξη συμπαράστασης έφτασαν στο σημείο να πέσουν ακόμα και πάνω στο αυτοκίνητο που τον μετέφερε!

Σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες για τις οποίες κρίθηκε προφυλακιστέος, ο Σώρρας αρνήθηκε το σύνολο των κακουργηματικών πράξεων που του αποδίδονται, ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες διά του δικηγόρου του Γεράσιμου Παπακωστόπουλου αναμένεται να ασκήσει προσφυγή κατά του εντάλματος ζητώντας την άρση της κράτησής του.

Η υπόθεση στην οποία είναι κατηγορούμενοι και άλλοι επτά συνεργάτες του, οι οποίοι είναι ελεύθεροι με ή χωρίς περιοριστικούς όρους, περιλαμβάνει κατά περίπτωση αδικήματα όπως απάτη και απόπειρα απάτης κατά Δημοσίου, τραπεζών και ασφαλιστικών ταμείων, συγκρότηση, ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, διασπορά ψευδών ειδήσεων, πρόκληση για διέγερση σε διάπραξη κακουργήματος ή πλημμελήματος, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, ψευδή καταμήνυση και ψευδορκία μάρτυρα.