Σε διπλή παγίδα για την Ελλάδα αλλά και για την Ιταλία, μπορεί να εξελιχθεί η Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό καθώς η Γερμανία προωθεί λύσεις που αναμένεται να προκαλέσουν «έμφραγμα». Σκληρές λύσεις με αυστηρούς ελέγχους, επαναπροωθήσεις από τη Γερμανία στις πρώτες χώρες υποδοχής (όπως η Ελλάδα), παραμονή υποχρεωτικά των προσφύγων και μεταναστών στη χώρα που υποβάλλουν αίτηση για άσυλο, κυρίως δηλαδή στη χώρα μας.

Και μάλιστα με κάποιους να συνδέουν τις αποφάσεις για το προσφυγικό με την οικονομία και τα μνημόνια.

Οπως αναφέρει ηεβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit και δημοσιεύει και η Deutsche Welle «η Άγκελα Μέρκελ χρειάζεται τώρα βοήθεια από την Ιταλία και την Ελλάδα» προκειμένου να βρει ταχύτατα λειτουργικές λύσεις στο προσφυγικό ζήτημα και να βγει από τη δύσκολη θέση που έχει περιέλθει εντός των συνόρων εξαιτίας της σφοδρής διαμάχης με τον γερμανό υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ και το Χριστιανοκοινωνικό Κόμμα που αυτός εκπροσωπεί.

«Ειδικά η Ιταλία και Ελλάδα», σχολιάζει η εφημερίδα του Αμβούργου. «Δύο χώρες στις οποίες οι συμπάθειες για την καγκελάριο είναι περιορισμένες, για να το διατυπώσουμε επιεικώς. Η Γερμανία υπήρξε υπερβολικά σκληρή, αδιάλλακτη, ελάχιστα αλληλέγγυα απέναντί τους κατά τη διάρκεια της ευρωκρίσης -τουλάχιστον έτσι το αισθάνθηκε η πλειονότητα των Ιταλών και των Ελλήνων. Και τώρα χρειάζεται η Μέρκελ αυτές τις δύο χώρες προκειμένου να σώσει τη θέση της στην καγκελαρία. (…) Τι ευκαιρία για τους Ιταλούς και τους Έλληνες».

Ενδεχομένως ο Αλέξης Τσίπρας να βρεθεί μπροστά σε ασφυκτικές πιέσεις από το Βερολίνο ενώ κάποιοι δεν αποκλείουν τη σύνδεση της υπόθεσης του χρέους με το προσφυγικό και τα ανταλλάγματα που πρέπει να δώσει η Ελλάδα για να πάρει μια καλή συμφωνία για την οικονομία.

Διμερείς συνθήκες

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η γερμανίδα καγκελάριος θα επιδιώξει να διαπραγματευθεί διμερείς συνθήκες για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος. Αναλύοντας τους πιθανούς λόγους που θα ωθούσαν την ελληνική κυβέρνηση να συναινέσει σε ένα σχέδιο που θα προβλέπει επιστροφή από τη Γερμανία των προσφύγων που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα, γράφει ότι έχει κάποιο συμφέρον να το πράξει και εξηγεί: «Η χώρα βρίσκεται κοντά στην έξοδο από το πρόγραμμα λιτότητας που εφαρμόστηκε επί της ουσίας από τη Γερμανία. Από εκεί και πέρα γίνονται διαπραγματεύσεις για πιθανή απομείωση του χρέους. Κανείς δεν έχει ακόμη συνδέσει δημοσίως το προσφυγικό και το ζήτημα του χρέους. Αλλά η ανάγκη της Μέρκελ θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία για τον Τσίπρα», σχολιάζει η Die Zeit.

Στηρίζει ο Γιούνκερ

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ υποστηρίζει την καγκελάριο Μέρκελ στην εξεύρεση μιας ευρωπαϊκής λύσης στην πολιτική ασύλου, γράφει η FAZ.

Στην Ειδική Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών για την Πολιτική Ασύλου την Κυριακή, πρέπει να εγκριθούν αυστηρότεροι κανόνες για τους αιτούντες άσυλο, οι οποίοι κινούνται μεταξύ των κρατών της ΕΕ, σύμφωνα με το προσχέδιο της τελικής δήλωσης που έχει στη διάθεσή της η γερμανική εφημερίδα. Οι αιτούντες άσυλο θα πρέπει να υποχρεωθούν να παραμείνουν στη χώρα της ΕΕ στην οποία υποβάλλουν την αίτησή τους. Σύμφωνα με το προσχέδιο στη μίνι σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες την Κυριακή οι συμμετέχοντες θα συζητήσουν σειρά μέτρων για την πρόληψη της διακίνησης των αιτούντων άσυλο μεταξύ των χωρών μελών «Δεν υπάρχει δικαίωμα ελεύθερης επιλογής του κράτους μέλους στο οποίο ζητείται άσυλο» αναφέρει το σχέδιο. «Βλέπουμε μεγάλη ανάγκη για σημαντική μείωση των δευτερογενών κινήσεων».

Έλεγχοι σε σταθμούς και αεροδρόμια

Οι αιτούντες άσυλο θα πρέπει συνεπώς να παραμείνουν στη χώρα της ΕΕ που είναι αρμόδια για την αίτηση ασύλου, αλλιώς προβλέπονται κυρώσεις. Στους σταθμούς λεωφορείων και στα αεροδρόμια πρέπει επομένως να διενεργούνται έλεγχοι. Οι συμμετέχοντες στην ειδική σύνοδο κορυφής πρέπει, επίσης, να υποστηρίξουν την επέκταση του οργανισμού προστασίας των συνόρων Frontex της ΕΕ.

Ταυτόχρονα, στο προσχέδιο διατυπώνεται σαφής προειδοποίηση ενάντια σε μονομερή μέτρα. «Οι μονομερείς και ασυντόνιστες ενέργειες όχι μόνο είναι λιγότερο αποτελεσματικές, αλλά θα έθεταν σε κίνδυνο και την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα επιτεύγματα του Σένγκεν» λέει το κείμενο. Στόχος της συνάντησης την Κυριακή είναι «να εργαστούμε για ευρωπαϊκές λύσεις» τόνισε ο Γιούνκερ.

Ο κ. Γιούνκερ καλεί ειδική σύνοδο κορυφής για το άσυλο

Η καγκελάριος Μέρκελ εργάζεται επί του παρόντος για μια ευρωπαϊκή λύση στο ζήτημα των προσφύγων. Η Μέρκελ βρίσκεται υπό την πίεση του Ομοσπονδιακού Υπουργού Εσωτερικών Horst Seehofer (CSU) στο ζήτημα των προσφύγων: Θέλει να απορρίψει τους μετανάστες στα γερμανικά σύνορα, οι οποίοι έχουν ήδη καταχωριστεί ως αιτούντες άσυλο σε άλλη χώρα της ΕΕ. Η Μέρκελ απορρίπτει τέτοιες εθνικές μονομερείς ενέργειες. Τη Δευτέρα, τα κόμματα της Ένωσης συμφώνησαν ότι η Μέρκελ θα έχει τον χρόνο να διαπραγματευτεί λύσεις με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έως το τέλος του μήνα.

Την Κυριακή το απόγευμα, η Μέρκελ θα συναντηθεί με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων από τη Βουλγαρία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Μάλτα, την Αυστρία, τις Κάτω Χώρες, το Βέλγιο και την Ισπανία. Θα πρέπει επίσης να προετοιμάσουν τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ και των 28 κρατών μελών στο τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο κατάλογος των συμμετεχόντων κρατών μπορεί να επεκταθεί στην ειδική σύνοδο κορυφής την Κυριακή. Η συμμετοχή των τεσσάρων κρατών του Visegrad Ουγγαρία, την Τσεχική Δημοκρατία, την Πολωνία και τη Σλοβακία, που επιδιώκουν μια σκληρή στάση στη μεταναστευτική πολιτική σε επίπεδο ΕΕ, δεν έχει ακόμη προγραμματιστεί.

Υπενθυμίζεται ότι έχει γίνει ήδη πρόταση και για τη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας σε χώρες εκτός ΕΕ, όπως είναι η Αλβανία, τα Σκόπια, το Κόσοβο, δηλαδή στη γειτονιά μας, γεγονός βεβαίως που θα προκαλέσει νέες πιέσεις προς Ιταλία και Ελλάδα που βρίσκονται δίπλα. Επίσης, το γεγονός ότι η Μέρκελ σπεύδει να βρει λύσεις για το θέμα, υπό την πίεση που δέχεται στο εσωτερικό, ενδεχομένως να συνδέεται και με ένα νέο προσφυγικό κύμα που αναμένεται.