«Όλοι οι ΟΤΑ οφείλουν εντός του 2018 να εφαρμόσουν τη διαλογή στην πηγή για όλο το οργανικό τμήμα των απορριμμάτων, τρόφιμα και πράσινα απόβλητα κήπων».

Αυτό ανέφερε την Τρίτη, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας στην τακτική συνεδρίαση του ΔΣ του ΦοΔΣΑ (Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) Κεντρικής Μακεδονίας, αναφερόμενος – και – στην Ευρωπαϊκή Στρατηγική του 2008, η οποία ορίζει σαφώς ότι η διαχείριση του 50% των απορριμμάτων θα γίνεται σε επίπεδο Δήμων με διαλογή στην πηγή.

Όπως είπε, με βάση των νέο αυτοδιοικητικό νόμο που κατατίθεται άμεσα στη Βουλή, ο ρόλος των ΦOΔΣΑ δεν θα περιορίζεται στα μεγάλα έργα, αλλά θα λειτουργούν και ως φορείς τεχνογνωσίας που θα υποστηρίζουν επιστημονικά όλες τις αλλαγές στις οποίες πρέπει να προχωρήσουν οι δήμοι, δηλαδή τη χωριστή διαλογή στην πηγή, την κομποστοποίηση, τη λειτουργία πράσινων σημείων κ.λπ.

Και συμπλήρωσε: «Σήμερα τα αποτελέσματα στην Κεντρική Μακεδονία όσον αφορά τη διαλογή στην πηγή δίνουν μέσο όρο ανακύκλωσης των Δήμων στο 7% και πρέπει να φτάσουμε στο 50% διαλογή στην πηγή, σύμφωνα με τον σχεδιασμό», επεσήμανε ο Σωκράτης Φάμελλος. «Αν και η κουβέντα γίνεται για τα εργοστάσια, τις μονάδες επεξεργασίας, δεν πρέπει να υποτιμηθούν οι αλλαγές σε επίπεδο δήμων και αυτό μπορούν να το επιτύχουν τα δημοτικά συμβούλια και οι κοινωνικές και παραγωγικές δυνάμεις κάθε περιοχής».

Κατά τον Σωκράτη Φάμελλο, σε ό,τι αφορά τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων, το έργο του ΣΔΙΤ Σερρών προχωράει καλά, ενώ δρομολογούνται περίπου δέκα μονάδες, εκ των οποίων δύο θα είναι μονάδες επεξεργασίας και οκτώ θα είναι για οργανικό κλάσμα (βιοαποικοδομήσιμα και ζυμώσιμα υλικά, τρόφιμα επαγγελματικά, κλαδέματα κ.λπ.).

Σύμφωνα με τον ίδιο « ήδη το υπουργείο Περιβάλλοντος σε συνεργασία με την ΕΕΤΑΑ και την ΚΕΔΕ ετοιμάζει έναν νέο κανονισμό καθαριότητας κοινής αποδοχής, που θα προβλέπει όλα τα παραπάνω και οι δήμοι θα πρέπει να τον εφαρμόσουν. Ο νέος αυτός κανονισμός προβλέπει την επιβολή αντικινήτρων σε όσους δεν επιλέγουν τη διαλογή στην πηγή».

Όπως έγινε γνωστό, κατά τη διάρκεια της τακτικής συνεδρίασης του ΔΣ του ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας , οι μελέτες χρηματοδοτήθηκαν ήδη με 3.7 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε τρεις άξονες: μονάδα ανατολικού τομέα Θεσσαλονίκης, που θα εξυπηρετεί και τη Χαλκιδική, μονάδα δυτικού τομέα Θεσσαλονίκης, που θα εξυπηρετεί Πιερία, Ημαθία, Πέλλα και τους δήμους της Δυτικής Θεσσαλονίκης, και οκτώ μονάδες επεξεργασίας βιοαποικοδομήσιμων, των οποίων οι μελέτες και οι περιβαλλοντικές άδειες θα ολοκληρωθούν το καλοκαίρι του 2019.

Όπως είπε, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, είναι απαραίτητη η ενεργοποίηση όλου του αυτοδιοικητικού δυναμικού, προκειμένου να επιτευχθούν οι προβλεπόμενοι στόχοι, ενώ πρόσθεσε ότι η αυτοδιοίκηση και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχουν καθυστερήσει να προσαρμοστούν στον περιφερειακό της σχεδιασμό.

«Πρέπει να κάνουμε κάτι όλοι μαζί, δεν έχει νόημα να υποδείξουμε τις καθυστερήσεις. Προέχουν η κοινωνία και η οικονομία της Κεντρικής Μακεδονίας. Διότι, εάν δεν γίνουν τα έργα, η περιοχή θα χάσει επενδύσεις 250 εκατ. ευρώ, θα υποβαθμιστούν το περιβάλλον και η αναπτυξιακή προοπτική», τόνισε ο Σωκράτης Φάμελλος