Με ευχές για happy birthday στον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς που χθες είχε τα γενέθλιά του, με μια γκρενά γραβάτα δώρο από τον Ζόραν Ζάεφ στον Αλέξη Τσίπρα, με βαρκάδα και γεύμα δίπλα στη λίμνη, αλλά και με πρωτοφανή για την περιοχή επεισόδια, λίγο μακρύτερα, στο Πισοδέρι της Φλώρινας, υπεγράφη χθες η συμφωνία Αθήνας – Σκοπίων για το Ονοματολογικό στους Ψαράδες Πρεσπών.

Με φόντο το ειδυλλιακό τοπίο της λίμνης, η κυβέρνηση επιχείρησε να διαμορφώσει πανηγυρικό κλίμα και να στήσει ένα τηλεοπτικό σόου. Με «τραπέζι γάμου» παρομοίασε μάλιστα ο Πρωθυπουργός το τελετουργικό. Την ατμόσφαιρα αυτή προσπάθησε να ενισχύσει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος ήταν από τους πρώτους αξιωματούχους Ελλάδας και Σκοπίων που έφτασαν στους Ψαράδες και άρχισε να τραγουδά, προτού ξεκινήσει η συνάντηση των πρωθυπουργών και το τελετουργικό της υπογραφής, το… «Happy birthday» τόσο στον απεσταλμένο του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς όσο και στην ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι. Ο πρώτος έκλεισε χθες τα 79 χρόνια του, η δεύτερη είχε γενέθλια προχθές.

Το σκάφος που μετέφερε τον πρωθυπουργό των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ και τους λοιπούς αξιωματούχους έφτασε στους Ψαράδες, με μικρή καθυστέρηση, λίγο πριν από το μεσημέρι. Στην ξύλινη προβλήτα της λίμνης τούς υποδέχθηκαν με χαμόγελα Τσίπρας και Κοτζιάς.

Οι ομιλίες. Ακολούθησαν οι ομιλίες των δύο πρωθυπουργών και οι υπογραφές της συμφωνίας στην ειδική τέντα που είχε στηθεί με φόντο τη λίμνη, παρουσία πολλών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και τοπικών στελεχών. «Βρισκόμαστε εδώ για να αναμετρηθούμε με το βάρος της δικής μας Ιστορίας… Βρισκόμαστε και οι δύο εδώ για να πράξουμε το πατριωτικό μας καθήκον, δεν ανταμώνουμε για να θρηνήσουμε τις ήττες του παρελθόντος. Βρισκόμαστε εδώ για να βαδίσουμε μαζί σε μια νέα πορεία ασφάλειας, η σημερινή μας υπογραφή βάζει τα θεμέλια για αυτή την πορεία» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας. «Είδαμε ότι από την απομόνωση καμία χώρα δεν είχε όφελος… Οι πολίτες μας επιθυμούν τη δημοκρατία. Η ευρωπαϊκή αντίληψη αποτελεί δημοκρατική έκφραση, οι Ελληνες, οι Μακεδόνες, οι Ευρωπαίοι είναι πιο ισχυροί απέναντι στην ξενοφοβία…» είπε ο Ζόραν Ζάεφ.

Η γραβάτα. Με προφανή στόχο να προσδώσει χαρακτηριστικά πολιτικής επιτυχίας στη συμφωνία, αμέσως μετά τις υπογραφές ο Ζάεφ ξέδεσε τη γκρενά γραβάτα του και τη δώρισε στον Αλέξη Τσίπρα. Για τους περισσότερους, το μήνυμα ήταν πως η συμφωνία αποτελεί γεγονός εφάμιλλο με την έξοδο από τα Μνημόνια και ο έλληνας Πρωθυπουργός θα μπορούσε να σπάσει το δικό του… πρωτόκολλο. Μετά τον Ματέο Ρέντσι, η γραβάτα του Ζάεφ είναι ακόμη ένα δώρο στην πρωθυπουργική ντουλάπα.

Στα Σκόπια. Λίγη ώρα αργότερα, τα χαμόγελα, οι χειραψίες και το πανηγυρικό κλίμα μεταφέρθηκαν στην απέναντι όχθη της λίμνης των Πρεσπών, στην κωμόπολη Οτέσεβο της ΠΓΔΜ. Οι δύο πρωθυπουργοί, οι υπουργοί Εξωτερικών καθώς και οι υπόλοιποι επίσημοι προσκεκλημένοι επιβιβάστηκαν σε σκάφη προκειμένου να μεταβούν εκεί και να γευματίσουν. Μάλιστα, ο επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ Γιοχάνες Χαν έγραφε με ενθουσιασμό στο Τwitter: «Στο ίδιο σκάφος με τη Φεντερίκα Μογκερίνι, τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ. Προορισμός, Ευρώπη». Φτάνοντας στο Οτέσεβο, οι δύο πρωθυπουργοί πόζαραν για τις απαραίτητες φωτογραφίες μπροστά στις σημαίες των δύο χωρών, ενώ έβγαλαν και αρκετές σέλφι.

ΔΡΑΚΟΝΤΕΙΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ. Πάντως, η ιστορική συμφωνία και όλα όσα προηγήθηκαν και την ακολούθησαν έγιναν κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας σε μια ακτίνα αρκετών χιλιομέτρων από τους Ψαράδες Πρεσπών. Αστυνομικοί βρίσκονταν σε πάρα πολλά σημεία και όσοι είχαν ειδική άδεια για να παρακολουθήσουν την τελετή της συμφωνίας έπρεπε να περάσουν από εξονυχιστικούς ελέγχους και από τουλάχιστον τέσσερα μπλόκα. Για τον ίδιο λόγο χρησιμοποιήθηκαν και σκύλοι της Αστυνομίας, καθώς και ανιχνευτές μετάλλων.