Με χαμηλωμένους τους τόνους και κατευναστική διάθεση, τα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής βρίσκονται μπροστά σε αποφάσεις που θα επηρεάσουν την από εδώ και πέρα φυσιογνωμία του φορέα. Φώφη Γεννηματά και Σταύρος Θεοδωράκης, αν δεν θέλουν να πουν πολιτικό «αντίο» ο ένας στον άλλο, πρέπει να βρουν έναν συμβιβαστικό τρόπο για να συνεχίσουν να συνυπάρχουν κάτω από την ίδια στέγη.

Για τη μια πλευρά αυτό σημαίνει να μη φέρνουν την επικεφαλής προ τετελεσμένων –ως εκλεγμένη αρχηγός έχει τον τελευταίο λόγο στη χάραξη της κεντρικής πολιτικής. Για την άλλη αυτό σημαίνει συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων. Μπορεί να βρεθεί ένα νέο μοντέλο λειτουργίας; Τουλάχιστον αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι διάθεση υπάρχει. Επειδή, όμως, το θέμα υπερβαίνει τη συμφωνία για το ονοματολογικό, είναι πιο περίπλοκο. Μετά την τελευταία επεισοδιακή συνεδρίαση, άλλωστε, δύσκολα το Πολιτικό Συμβούλιο θα λειτουργεί με τον τρόπο που συνέβαινε μέχρι τώρα.

Από τη Χαριλάου Τρικούπη, ωστόσο, δεν μετανιώνουν για τη στάση που κράτησε η Γεννηματά στη Βουλή. Η μετριοπαθής παρουσία της στη συζήτηση για την πρόταση μομφής περιελάμβανε συνολική κριτική προς την κυβέρνηση. Απέσπασε θετικά σχόλια, εξηγούν, καθώς κατάφερε να εκφράσει τους πολίτες που είχαν πρόβλημα με τα «γκρίζα σημεία» της συμφωνίας για την ονομασία της ΠΓΔΜ και την συνολική διαχείριση από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, όμως δεν έφταναν στο «ακραίο και άκριτο όχι» της ΝΔ. Κάποιοι, δε, εξ αυτών είχαν στηρίξει «όχι» στο δημοψήφισμα του 2015, που σημαίνει ότι, ίσως για πρώτη φορά, σπάει ένα αραγές μέτωπο που λειτουργούσε υπέρ της κυβέρνησης. Ο Σταύρος Θεοδωράκης, στην ίδια συζήτηση, ανέφερε πως «η βοήθεια στην πατρίδα δεν σημαίνει στήριξη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ». «Οι ευθύνες του Αλέξη Τσίπρα, που ταύτισε την αντιπολίτευσή του με τον λαϊκισμό και τη διακυβέρνησή του με τις ιδεοληψίες του, είναι τεράστιες», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ταξίδι στις Βρυξέλλες. Σήμερα η Γεννηματά μεταβαίνει στις Βρυξέλλες όπου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του PES Σεργκέι Στάνισεφ. Από το βήμα της Βουλής τόνισε για τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές πως «έχουν τους λόγους τους να χαίρονται για την επίτευξη συμφωνίας. Το περιεχόμενό της, όμως, το κρίνουμε εμείς». Την Τρίτη θα δει και τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.