Μία κατηγορία εσχάτης προδοσίας, μία διαγραφή από τη Χρυσή Αυγή με πολύ παρασκήνιο και ένα ένταλμα σύλληψης ακολούθησαν το παραλήρημα του χρυσαυγίτη βουλευτή Κώστα Μπαρμπαρούση που από το βήμα της Βουλής κάλεσε τον Στρατό σε πραξικόπημα! «Κράτα το σόου μαϊμού», όπως δηλαδή το παλιό λάιβ του συγκροτήματος Τρύπες, θα μπορούσε να είναι ο τίτλος του χθεσινού «φιλμ» του Κοινοβουλίου που έχει αναλυτικά ως εξής: Ηταν λίγο πριν από το μεσημέρι όταν ο Μπαρμπαρούσης απασφάλισε κατά των θεσμών, της Δημοκρατίας και του πολιτεύματος. «Καλώ τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας να συλλάβει τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένο και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο για να αποτραπεί αυτή η προδοσία. Τα κεφάλια σας στις Πρέσπες» είπε, αποκαλώντας «άπατρι» τον Πρωθυπουργό, «προδότη» τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και καλώντας τον υπουργό Εθνικής Αμυνας να φορέσει φούστα. Οι αντιδράσεις που πυροδοτήθηκαν ήταν έντονες και προέρχονταν προφανώς από το σύνολο του συνταγματικού τόξου.

Διπλή παρέμβαση

Ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης από τα έδρανα πήρε αμέσως τον λόγο: «Σήμερα έπεσαν οι μάσκες. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Χρυσής Αυγής, η οποία ήρθε μεν με την ψήφο του λαού, κάλεσε ανοικτά σε πραξικόπημα. Σχεδιασμένη και διχαστική η κλιμάκωση». Ταυτόχρονα –και εκτός αιθούσης –υπήρξε παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή, ο οποίος βάσει του άρθρου 30 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, διαβίβασε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλία Ζαγοραίο τα πρακτικά της ομιλίας του χρυσαυγίτη, με την εντολή για διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης.

Στη γραπτή παραγγελία του ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευάγγελος Ζαχαρής ζήτησε να διερευνηθεί η διάπραξη του αδικήματος της εσχάτης προδοσίας από τον βουλευτή και διευκρίνισε ότι για το εν λόγω αδίκημα (κακούργημα) με βάση την ισχύουσα νομοθεσία και τις συνταγματικές διατάξεις δεν απαιτείται άδεια της Βουλής για την άσκηση δίωξης ή και σύλληψης.

Για εσχάτη προδοσία

Από την πλευρά της η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου απέστειλε κι εκείνη στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών σχετικά διαδικτυακά δημοσιεύματα με την παραγγελία για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης επίσης, ενώ το βίντεο με το παραλήρημα του βουλευτή καθώς και επικυρωμένα πρακτικά της ομιλίας του έφθαναν επειγόντως στα χέρια του Ζαχαρή.

Η τελευταία εξέλιξη ήταν η παραγγελία για άσκηση δίωξης για το αδίκημα της εσχάτης προδοσίας μαζί με το σχετικό ένταλμα σύλληψης που έδωσε ο Ζαχαρής στον Ζαγοραίο, μετά το οποίο εξελίχθηκε ένα θρίλερ σχετικά με τον εντοπισμό και τη σύλληψη του χρυσαυγίτη.

Διαγραφή

Στο μεταξύ, γύρω στις 15.15 ανακοινώθηκε εντός της Βουλής ότι ο Μπαρμπαρούσης τέθηκε εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος με επιστολή του γραμματέα της οργάνωσης Νίκου Μιχαλολιάκου προς τον Βούτση, ενισχύοντας παράλληλα τις πληροφορίες για κρίση στο εσωτερικό της Χρυσής Αυγής. Εκτός κι αν όλα αυτά ήταν προσχηματικά, ένας προφανής ελιγμός δηλαδή, για να αποφευχθούν είτε μαζικές διώξεις των βουλευτών της ή –το λιγότερο –η αποβολή τους από τις διαδικασίες του Κοινοβουλίου.

Ακροδεξιά ραντεβού

Εδώ θα χρειαστεί να περιγραφεί από τη μεριά μου ένα παρασκήνιο. Η διαγραφή Μπαρμπαρούση έχει σχέση με ευρύτερες διεργασίες που συντελούνται εσχάτως και στην οργάνωση και στην ευρύτερη επικράτεια της Ακροδεξιάς. Για παράδειγμα, οι πληροφορίες λένε πως ο όλος χώρος έχει διαιρεθεί πολιτικά. Ο Μιχαλολιάκος, λ.χ. θα ήθελε μία πιο «πολιτική μετεξέλιξη» της οργάνωσης και πραγματοποιεί επαφές με συγγενικές δυνάμεις του χώρου ώστε από κοινού να σχεδιάσουν ένα πιο ευρύ ακροδεξιό πολιτικό μέτωπο. Από την άλλη, στελέχη της ΧΑ –προεξάρχοντος του Ηλία Κασιδιάρη επιμένουν σε μια πιο πούρα και καθαρή γραμμή με… επιθετικά και ακτιβιστικά χαρακτηριστικά!

Ο ευρωβουλευτής Ελευθέριος Συναδινός, που επίσης πρόσφατα ήλθε σε ρήξη με την οργάνωση, εντάσσεται σε αυτές ακριβώς τις διεργασίες και την εσωτερική έριδα. Ο Συναδινός ειδικότερα ακούγεται πως ανήκει στο κλίμα Κασιδιάρη του οποίου ήταν διοικητής στις Ειδικές Δυνάμεις και για αυτόν ακριβώς τον λόγο εξαπέλυσε επίθεση κατά του Μιχαλολιάκου.

Γενικά, ο χώρος έχει κινητικότητα, ενώ και άλλα πρόσωπα εκτός ΧΑ εμπλέκονται στις συζητήσεις. Πολλοί, για παράδειγμα, περιγράφουν πως στα ραντεβού για την αναδιοργάνωση του ευρύτερου δεξιού μετώπου εμπλέκονται και οι Γιώργος Καρατζαφέρης και Τάκης Μπαλτάκος. Θα έχουμε και συνέχεια…