Ο σχολικός εκφοβισμός (σωματικός και λεκτικός) αποτελεί τόσο σοβαρό πρόβλημα, που ηανάπτυξη μιας πιστοποίησης που θα εφαρμόζεται σε σχολεία σε όλη την Ευρώπη και θα αποτελέσει τον κεντρικό άξονα μιας συντονισμένης προσπάθειας για την αντιμετώπιση του φαινομένου εξετάστηκε ενδελεχώς στο5ο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά του Σχολικού Εκφοβισμού που διοργανώθηκε από «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης 1 στα 3 παιδιά πέφτει θύμα εκφοβισμού εντός σχολικού περιβάλλοντος, και στην Ελλάδα 1 στους 3 μαθητές δέχεται σωματικό εκφοβισμό, ενώ λεκτικό εκφοβισμό δέχονται περισσότεροι από τους μισούς μαθητές.

Ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού» Κώστας Γιαννόπουλος αφού επεσήμανε πως «τα παιδιά πλέον ενημερώνονται και γνωρίζουν που θα απευθυνθούν για βοήθεια» τόνισε τη σημασία των εκπαιδευτικών, που συνήθως προτιμούν για να μιλήσουν, ως αρωγούς, στην αντιμετώπιση του προβλήματος. «Το bullying έχει αναγνωριστεί πλέον ως πρόβλημα δημόσιας υγείας. Μόνο με μία συστηματική κι οργανωμένη δράση μπορούμε να ξεφύγουμε από αυτή τη διαδικασία» πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε και στη σημασία της αξιολόγησης κι πιστοποίησης των προγραμμάτων που υλοποιούνται στα σχολεία, υπογραμμίζοντας ότι βασική προτεραιότητα του πανευρωπαϊκού δικτύου κατά του σχολικού εκφοβισμού και κατά της σχολικής βίας είναι να αποτελέσει τον πυρήνα σε μία συντονισμένη προσπάθεια σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδα. «Θα θέλαμε τη βοήθεια του κοινοβουλίου για να πείσουμε την Κομισιόν ότι πρέπει να το δούμε ξεχωριστά. Πρέπει να απαλλάξουμε το σχολικό περιβάλλον από αυτή τη μάστιγα με σκοπό να διασφαλίσουμε την προστασία των παιδιών μας» κατέληξε.

Παίρνοντας το λόγο ο επικεφαλής του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, σημείωσε ότι «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε από την ευρωπαϊκή επιτροπή να προτείνει νομοθεσία για την αντιμετώπιση του εκφοβισμού κι ιδιαίτερα του σχολικού, σε ένα πεδίο που υπάρχει κενό» δεδομένου ότι «με την ανάπτυξη της τεχνολογίας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης το πρόβλημα αυτό έχει επεκταθεί».

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, τον λόγο ο ιδρυτής του ιδρύματος «Καρολίνα», Πάολο Πίκιο, του οποίου η κόρη ήταν το πρώτο αναγνωρισμένο θύμα του ηλεκτρονικού εκφοβισμού στην Ιταλία. Μετά την απώλεια της κόρης του το 2013, ο Πάολο Πίκιο, ίδρυσε ένα εξειδικευμένο κέντρο στο Μιλάνο για την θεραπεία παιδιών-θυμάτων εκφοβισμού.

Διαβάζοντας ένα γράμμα προς την κόρη του Καρολίνα, η οποία θα ήταν 20 χρονών εάν ζούσε, ο κ. Πίκιο τόνισε ότι η ιστορία της αποτέλεσε το ερέθισμα ώστε πολλά παιδιά να μιλήσουν ανοιχτά για τον σχολικό εκφοβισμό που υφίστανται καθώς επίσης και τον λόγο που στην Ιταλία υπάρχει πλέον ένα Εθνικό Κέντρο για την αντιμετώπιση του ηλεκτρονικού εκφοβισμού και την υποστήριξη των θυμάτων του.