Νέο μέτωπο οργανώσεων και προσώπων της Αριστεράς είναι στα σκαριά και ετοιμάζεται για την επίσημη πρώτη του. Τυπικά η συνέντευξη Τύπου θα είναι τη Δευτέρα στην αίθουσα του ΤΕΕ. Η «πρωτοβουλία των 1-1-4», έτσι θα λέγεται, με ευθεία παραπομπή στο δημοκρατικό κίνημα και στο ακροτελεύτιο άρθρο του Συντάγματος, τυπικά επίσης καλεί για κοινή δράση και ενότητα τις ευρύτερες δυνάμεις που επιμένουν αντιμνημονιακά και κινηματικά.

Ουσιαστικά όμως είναι η πρώτη πιο γενικευμένη απόπειρα συγκρότησης ενός μεγάλου μετώπου που θα επικαιροποιεί το αντιμνημόνιο, θα αντιπολιτευθεί πιο δραστικά την κυβέρνηση, αλλά και θα θέτει και ζητήματα ρήξης.

«Μπορούμε να αναπτερώσουμε το ηθικό του λαού και να στηρίξουμε την ηθική της αλληλεγγύης και δημιουργίας. Με αυτό το όραμα τασσόμαστε υπέρ ενός μετώπου όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων που εμπνέονται και πονάνε για κοινωνική δικαιοσύνη, για μια κυρίαρχη, γνήσια δημοκρατική, ανεξάρτητη, παραγωγική και τεχνολογικά προηγμένη Ελλάδα του 21ου αιώνα. Ενός χώρου που θα λειτουργεί στη βάση του διαλόγου, της διαρκούς και ίσης πληροφόρησης, με αμεσοδημοκρατικάχαρακτηριστικά, αξιοποιώντας κριτικά τη σύγχρονη τεχνολογία και το Διαδίκτυο» αναφέρουν στο κάλεσμά τους, ενώ θα παρουσιαστεί κείμενο δέκα σημείων για τη συνεργασία.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ. Ανάμεσα στα πρόσωπα που πρωτοστατούν –σύμφωνα με πληροφορίες –και συμμετέχουν είναι ο Μανώλης Γλέζος με όλη την ιστορικότητα και σημειολογία που κουβαλά, ο γραμματέας του Πολιτικού Συμβουλίου της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης, η πρώην υπουργός Νάντια Βαλαβάνη που όλο το προηγούμενο διάστημα κινήθηκε αντιμνημονιακά αλλά ανένταχτα, ο Αλέκος Αλαβάνος, επικεφαλής του Σχεδίου Β, ο Κώστας Λαπαβίτσας, ο οικονομολόγος Θοδωρής Μαριόλης, που είναι ένας εξ αυτών που έχει επεξεργαστεί σχέδιο για εθνικό νόμισμα και αποδέσμευση από την ευρωζώνη, και άλλοι όπως η σκηνοθέτρια και ηθοποιός Μάνια Παπαδημητρίου. Προς το παρόν βέβαια έχουμε και ηχηρές απουσίες από το κάλεσμα.

ΗΧΗΡΕΣ ΑΠΟΥΣΙΕΣ. Από εδώ απουσιάζουν η Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο σχηματισμός Πλεύση Ελευθερίας, του οποίου ηγείται, ο Γιάνης Βαρουφάκης και το MέΡΑ 25, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και βέβαια το ΚΚΕ που δεν ανοίγει καν τον διάλογο για πολιτική σύμπραξη με καμία δύναμη του σημερινού πολιτικού τοπίου. Το εγχείρημα επίσης μπορεί να θυμίζει το Αριστερό Βήμα Διαλόγου και Κοινής Δράσης για την ενότητα της Αριστεράς, που το 2010 είχε υπάρξει το πρόπλασμα της ηγεμόνευσης του ΣΥΡΙΖΑ, όμως τώρα οι συμμετέχοντες φιλοδοξούν να είναι κάτι εντελώς νέο και μια αφετηρία συσπείρωσης για τις αντιμνημονιακές δυνάμεις που θέλουν να επαναστεγάσουν όσους έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015, όσους έχουν στρατευθεί στο κίνημα ακύρωσης των πλειστηριασμών (το λεγόμενο και Κίνημα της Τετάρτης, στο οποίο πρωτοστατεί η ΛΑΕ), αλλά και ευρύτερες πολιτικές οργανώσεις και πρόσωπα της Αριστεράς, αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν γίνει βήματα ώστε να υπάρξει ακόμη και κοινή εκλογική κάθοδος, ενώ θα υπάρξει και διαδικτυακή παρουσία.