Εκδήλωση μνήμης για την Σφαγή της Χίου θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα την Κυριακή 10 Ιουνίου από την Ομοσπονδία Χιακών Σωματείων Αττικής.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, η οποία θα λάβει χώρα στις 11 το πρωί στον Πολυχώρο του Δήμου Αθηναίων «Άννα και Μαρία Καλουτά» (Οδός Τιμοκρέοντος 6Α, όπισθεν Αγίου Σώστη στη Λ. Συγγρού) θα παρουσιαστεί ντοκιμαντέρ για το ιστορικό της Σφαγής που συντελέστηκε το 1822 από τον Οθωμανικό Στρατό και είχε ως θύματα δεκάδες χιλιάδες Έλληνες.

Η Σφαγή της Χίου είχε μεγάλο αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη και διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο στην ενίσχυση του φιλελληνικού κινήματος. Εκτενείς αναφορές για τα γεγονότα είχαν φιλοξενηθεί στον ευρωπαϊκό Τύπο της εποχής ενώ οι ανθρώπινες απώλειες υπολογίστηκαν στις 90.000.

Όπως επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους οι διοργανωτές, «το ντοκιμαντέρ που θα προβληθεί, διάρκειας 58 λεπτών, δίνει την πραγματική διάσταση της «Σφαγής» και τη μεγάλη επίδραση που είχε στην απελευθέρωση της Ελλάδος».

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης θα τιμηθούν οι δημιουργοί του ντοκιμαντέρ, ο σκηνοθέτης, η παραγωγός και οι δημοσιογράφοι Χρήστος Βασιλόπουλος και Χρήστος Πετρόπουλος, οι οποίοι έκαναν την έρευνα.

Επίσης στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Χιώτης ιστορικός Μιχάλης Βαρλάς. Μετά την προβολή, το «Εργαστήρι Τέχνης και Πολιτισμού» θα παρουσιάσει νησιώτικους χορούς ενώ θα ακολουθήσει κέρασμα στους παρευρισκομένους.