Μπορεί στην Ελλάδα να δημοσιεύτηκε μόλις τον περασμένοΜάρτιο το νομοσχέδιο που «ανοίγει» τον δρόμο για την καλλιέργεια της κάνναβης, η οποία θα διατίθεται για φαρμακευτικούς σκοπούς, κάτι που αποτελεί κοινή πρακτική για πολλές χώρες της Ευρώπης και για τουλάχιστον 29 πολιτείες των ΗΠΑαπό τονΔεκέμβριο του 2017. Καθώςόλο και περισσότεροι άνθρωποι ανά τον κόσμοβιώνουν ιατρικά οφέλη από την χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης,είναι λογικό επόμενο πολλοί κτηνίατροι αλλά και κηδεμόνες ζώων συντροφιάς να αναρωτιούνται εάν μπορεί να υπάρξουν ανάλογα οφέλη και στην κτηνιατρική.

Ηδη έχουν πραγματοποιηθεί σχετικές έρευνες με ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Μια από αυτές την πραγματοποίησε η κτηνίατροςΚασάρα Αντρε. Οταν βίωσε τηνεπώδυνη εμπειρία της νοσηλείας του καρκινοπαθή πατέρα της προέκυψεη ιδέα να εξερευνήσει τις δυνατότητες της φαρμακευτικής κάνναβης και στα ζώα συντροφιάς. Την εφήρμοσε στην μία από τις 3 γάτες της τον 15χρονο Μάτιμε στόχο την βελτίωση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας του, της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου αλλά και για την βελτίωση της όρεξης του.

«Αγόρασα διάλυμα φαρμακευτικής κάνναβης.Η πρόοδος έπειτα από περίπου δύο εβδομάδες ήταν εντυπωσιακή. Ηθελε πλέον να παίζει περισσότερο, έβγαινε πιο πολύ έξω και άρχισε να έχει μια πιο υγιή διάθεση σε σχέση με την περίοδο που δεν λάμβανε το διάλυμα» λέει η κτηνίατρος.Η Κασάρα Αντρε θεωρεί ότι η φαρμακευτική κάνναβη θα πρέπει να δίδεται με εξατομικευμένο τρόπο σε κάθε ζώο.

Μια δεύτερη έρευνα διενήργησεη επίκουρη καθηγήτρια Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο Κτηνιατρικής και Βιοϊατρικών Επιστημών του Κολοράντο, Στέφανι ΜακΓκραθ (MS, DVM, DACVIM), η οποία χρησιμοποίησε μια άλλη ένωση τουφυτού «Cannabis sativa L.» , την κανναβιδιόλη (CBD) σε σκύλους.

Η έρευνα της, που άρχισε το 2016 και περιελάμβανε τριάντα υγιή σκυλιά Μπιγκλ έδειξεότι τα σκυλιά θα μπορούσαν να δέχονταν κανναβιδιόλη, χωρίς σημαντικές παρενέργειες και έτσι δόθηκε έγκριση για τη διεξαγωγή των πρώτων σχετικών κλινικών δοκιμών, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται έως το τέλος του 2018.Οι μελέτες αυτές εστιάζουν στα πιθανά οφέλη σε σκύλους που πάσχουν από επιληψία ή έχουν προβλήματα οστεοαρθρίτιδας.

Μια τρίτη έρευνα που πραγματοποίησε ο δρ. Γουόκσλαγκστο Πανεπιστήμιο Κτηνιατρικής Κορνέλ με 16 σκυλιά, που είχαν προβλήματα οστεοαρθρίτιδας, στα οποία χορηγήθηκε έλαιο κάνναβης,είχε επίσης ενθαρρυντικά αποτελέσματα και έδειξε«σημαντική μείωση του πόνου και αύξηση της δραστηριότητας χωρίς να υπάρξουν εμφανείς παρενέργειες».

Ο Δρ. Γουόκσλαγκ είναι πεπεισμένος ότι σε μικρό χρονικά διάστημα η φαρμακευτική κάνναβη θα αλλάξει εντελώς την κατάσταση που έχει να κάνει με την διαχείριση του πόνου.

Ο ρόλος του κτηνιάτρου

O επιστημονικά υπεύθυνος του Ελληνικού Ινστιτούτου Συμπεριφοράς & Εκπαίδευσης Σκύλου & Γάτας, Συμπεριφοριολόγος Κτηνίατρος Δρ. Χρήστος Καραγιάννης τονίζει πως:

«Οι κτηνίατροι πρέπει να είμαστε ο μηχανισμός ασφαλείας σχετικά με την χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης, όπως και όλων των φαρμακευτικών σκευασμάτων που αφορούν τα ζώα. Αν παραμείνουμε σιωπηλοί και αφήσουμε την εκπαίδευση των κηδεμόνων για την υγεία των ζώων τους να γίνεται από δημοσιεύματα, διαφημίσεις, τις εταιρείες που πωλούν προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης τότε η κατάσταση μπορεί να γίνει πραγματική επικίνδυνη για τα αγαπημένα μας ζώα.

Υπάρχουν οι βέλτιστοι τρόποι για να χρησιμοποιηθεί κάθε φαρμακευτική αγωγή και οι κτηνίατροι είναι οι μόνοι που μπορούν να τη συστήσουν.

Η φαρμακευτική κάνναβη φαίνεται ότι, με τα μέχρι τώρα δεδομένα που υπάρχουν, μπορεί να έχει μια σειρά θετικών επιπτώσεων σε διάφορες παθήσεις του σκύλου και της γάτας, όπως π.χ. για την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας, της επιληψίας και της διαχείρισης του πόνου».