Σήμα κινδύνου για την πιθανότητα αεροπορικού ατυχήματος στη Μεσόγειο, κυρίως πάνω από την Κύπρο, εκπέμπει ο Πρόεδρος του Μεσογειακού Ινστιτούτου Ασφάλειας Πτήσεων, Χρίστος Πέτρου.

Βασική αιτία είναι οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στους αιθέρες και η άρνησή της να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες ασφαλούς αεροπλοΐας.

Το θέμα αυτό αναδεικνύουν κυπριακά μέσα ενημέρωσης με αφορμή σοβαρό περιστατικό που έγινε πάνω από τη Λευκωσία και το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε τραγωδία.

Ο Φιλελεύθερος στην Κύπρο αναφέρει ότι αεροσκάφος των Τουρκικών Αερογραμμών έκανε συνεχώς κύκλους πάνω από το προάστιο Αγιος Δομέτιος στην κυπριακή πρωτεύουσα. Ο λόγος ήταν γιατί δεν μπορούσε, λόγω καιρικών συνθηκών, να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Τύμπου στο ψευδοκράτος. Και σα να μην έφτανε αυτό, υπάρχει και προβληματική έως ανύπαρκτη επικοινωνία μεταξύ των κέντρων ελέγχου Αγκυρας και Λευκωσίας.

Μιλώντας ο κ. Πέτρου στον «Φ» τόνισε ότι το τουρκικό αεροσκάφος με προέλευση τα Άδανα και προορισμό το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, λόγω κακοκαιρίας αναγκάστηκε να αλλάξει πορεία, κάνοντας κύκλους πάνω από τον Άγιο Δομέτιο, γεγονός που δημιουργεί κίνδυνο για την ασφάλεια πτήσεων.

Πολλά περιστατικά

Ανέφερε μάλιστα ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό, τονίζοντας πως το πρόβλημα είναι διαχρονικό και οφείλεται στην πεισματική άρνηση της Άγκυρας να επικοινωνεί με το κέντρο ελέγχου Λευκωσίας, το οποίο δεν αναγνωρίζει.

«Σαν αυτό το περιστατικό υπάρχουν εκατοντάδες κάθε χρόνο. Ευτυχώς μέχρι στιγμής δεν υπήρξε δυστύχημα, ωστόσο η απουσία επικοινωνίας θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των πτήσεων», δήλωσε ο κ. Πέτρου, εξηγώντας πως κάποια στιγμή – είτε λόγω κακών καιρικών συνθηκών, είτε λόγω μηχανικής βλάβης ή άλλης επείγουσας κατάστασης – δεν αποκλείεται να παραστεί ανάγκη ένα τουρκικό αεροπλάνο να προσγειωθεί στον αερολιμένα Λάρνακας ή Πάφου. Κατά τον ίδιο τρόπο, όπως εξήγησε, τίθεται σε κίνδυνο και η ασφάλεια πτήσεων κυπριακών αεροπλάνων που υπερίπτανται κάπου κοντά στην Τουρκία και ίσως χρειαστεί να προσγειωθούν σε τουρκικό αεροδρόμιο.

Προειδοποιήσεις

«Όταν δεν υπάρχει επικοινωνία τα πράγματα μπορεί να γίνουν πολύ δυσάρεστα και οι κίνδυνοι είναι σοβαροί και ορατοί», ανέφερε ο κ. Πέτρου, επισημαίνοντας πως ανάλογες προειδοποιήσεις έχουν γίνει και από την ΕΕ και από τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας. «Όλοι παραδέχονται το πρόβλημα και όλοι το αναδεικνύουν, όμως κανένα πρακτικό μέτρο δεν έχει ληφθεί μέχρι τώρα», ανέφερε ο κ. Πέτρου, εκφράζοντας μεγάλη ανησυχία.

«Ο έλεγχος του FIR μιας χώρας είναι πιο ισχυρό στοιχείο κυριαρχίας από τη θάλασσα γιατί εμπλέκει πολλές ξένες αερογραμμές και εκατομμύρια επιβάτες», ανέφερε ο κ. Πέτρου, τονίζοντας πως είναι θέμα ουσιαστικής εθνικής κυριαρχίας.

Ανέφερε επίσης πως η πλειονότητα των επιβατών είναι Ευρωπαίοι και κάλεσε την ΕΕ να ασκήσει πιέσεις στην Τουρκία, ώστε να συμμορφωθεί με τη διεθνή νομοθεσία, ενώ ανέφερε πως και η ίδια η ΕΕ θα μπορούσε να λάβει κάποια πρακτικά μέτρα, τα οποία ωστόσο απέφυγε να κατονομάσει.