Η Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Αστυνομίας –χωρίς να δημοσιοποιηθεί οτιδήποτε –σχημάτισε δικογραφία εις βάρος του πρώην βουλευτή και στελέχους της Λαϊκής Ενότητας (ΛΑΕ) Παναγιώτη Λαφαζάνη αλλά και πέντε μελών του κινήματος Δεν Πληρώνω και άλλων πολιτών. Ο δικαστικός φάκελος που παρουσιάζουν «ΤΑ ΝΕΑ» αφορά τις κινήσεις διαμαρτυρίας πολιτών για τους πλειστηριασμούς και τις συγκρούσεις που υπήρξαν με τις αστυνομικές δυνάμεις. Οι περισσότεροι εκ των αναφερομένων στον φάκελο της Αστυνομίας κατηγορούνται για αδικήματα από «διατάραξη ειρήνης» έως «αντίσταση», «πρόκληση σωματικών βλαβών» αλλά και «φθορές».

Επιπλέον στο δικαστικό έγγραφο φαίνεται ως επιβαρυντικό στοιχείο για τον Παναγιώτη Λαφαζάνη ότι τοποθετούσε σε υπηρεσιακό λεωφορείο της ΕΛ.ΑΣ. αυτοκόλλητα της ΛΑΕ! Και σε έναν από τους κατηγορουμένους αποδίδεται προσπάθεια ξεφουσκώματος ελαστικού κλούβας των ΜΑΤ. Εντυπωσιάζει ακόμη το γεγονός ότι ένα μεγάλο τμήμα της έρευνας της Αστυνομίας βασίζεται σε οπτικοακουστικό υλικό που κατέγραψαν αστυνομικοί ύστερα από άδεια των δικαστικών Αρχών.

Στο διαβιβαστικό έγγραφο της Αστυνομίας καταγράφονται στοιχεία για τα επεισόδια που σημειώθηκαν τον Μάρτιο του 2018 έξω από τρία συμβολαιογραφικά γραφεία (σ.σ. σε ένα από αυτά υπήρξαν δύο έφοδοι των διαμαρτυρομένων) που συμμετείχαν στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Σύμφωνα με τις Αρχές Ασφαλείας, από τα επεισόδια αυτά τραυματίσθηκαν συνολικά επτά αστυνομικοί, ενώ τρεις πολίτες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα εξαιτίας της χρήσης χημικών. Σε ένα από αυτά τα περιστατικά που αφορά κινήσεις διαμαρτυρίας στις 21 Μαρτίου 2018 έξω από συμβολαιογραφικό γραφείο στην οδό Σκουφά αναφέρεται ότι οι διαμαρτυρόμενοι «κτυπούσαν με κλωτσιές και γροθιές τους αστυνομικούς και τους έριξαν πέτρες κι αβγά ενώ οι αστυνομικοί έριξαν δακρυγόνα».

Στη δικογραφία υπάρχει επίκληση των βίντεο της Αστυνομίας που ελήφθησαν από τον χώρο των συγκρούσεων. Σε αυτά οι διωκτικές Αρχές «αναγνωρίζουν» τρεις από τους κατηγορουμένους «να απωθούν τους αστυνομικούς σπρώχνοντας τις ασπίδες τους, ενώ ένας άλλος διαμαρτυρόμενος ηλικίας 67 ετών εμφαίνεται να ξεφουσκώνει το οπίσθιο αριστερό ελαστικό του υπηρεσιακού λεωφορείου με σκοπό να καταστήσει ανέφικτη τη χρήση του. Επιπλέον ο ίδιος κατηγορούμενος επιφέρει κτυπήματα με κράνος μοτοσικλετιστή στο αμάξωμα του λεωφορείου». Στο ίδιο σημείο του δικαστικού εγγράφου καταλογίζουν στον Παναγιώτη Λαφαζάνη την επικόλληση των αυτοκόλλητων, ενώ για το στέλεχος της ΛΑΕ μνημονεύεται ότι μόλις είδε τους αστυνομικούς «αναφώνησε «δεν μας επιτρέπουν την είσοδο αλλά εμείς θα μπούμε»». Σε άλλο σημείο της δικογραφίας αποδίδεται σε ορισμένους διαδηλωτές ότι κτύπησαν αστυνομικούς αλλά κι ότι προσπάθησαν να τους αποσπάσουν από τις διμοιρίες των ΜΑΤ. Οπως σημειώνεται «ένας εξ αυτών επιφέρει χτύπημα στο εμπρόσθιο τμήμα του κράνους αστυνομικού στην περιοχή του προσώπου. Επίσης στο 32.05 στιγμιότυπο του βίντεο εξακολουθεί να απωθεί βιαίως τους αστυνομικούς πάνω στις ασπίδες τους και σε άλλο στιγμιότυπο αργότερα όπου πραγματοποιείται μαζική επίθεση και από το λοιπό πλήθος των συγκεντρωμένων κτυπά με τα χέρια του έναν αστυνομικό και συνέχεια τον τραβά με σκοπό να τον αποσπάσει από τη διμοιρία».

Αναφέρεται, τέλος, ότι στα έγγραφα της Αστυνομίας αποκαλύπτεται ότι υπάρχουν σε εξέλιξη άλλες δύο τουλάχιστον έρευνες της Κρατικής Ασφάλειας για επεισόδια που έχουν σημειωθεί στο Ειρηνοδικείο και πάλι για το ζήτημα των πλειστηριασμών ακινήτων.