Δώδεκα χρόνια συμπληρώθηκαν από το θάνατο του ήρωα πιλότου Κώστα Ηλιάκη στο Αιγαίο και η μνήμη του παραμένει ζωντανή. Αλλά και η οργή της οικογένειάς του ξεχειλίζει. Ο αδερφός του, Φίλιππος λέει στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος πως ήταν “επιεικώς ντροπή για το Εθνικό και Διεθνές Δίκαιο, τις υπογεγραμμένες συνθήκες και συμβάσεις τα όσα συνέβαιναν την περίοδο εκείνη στον ουρανό του Αιγαίου”.

Φάνηκε, όπως περιγράφει ότι “οι γείτονες επιδίωκαν θερμό επεισόδιο, με αποκορύφωμα τις 23 Μάη 2006, και το πέτυχαν χτυπώντας πισώπλατα τον αδελφό μου, στη διαδικασία αναγνώρισης του κατασκοπευτικού και ταυτόχρονα πολεμικού σχηματισμού τους μέσα στο FIR Αθηνών. Η αποστολή τους δεν ολοκληρώθηκε. Το τίμημα όμως για εμάς είναι βαρύ. Πολύ βαρύ”.

Δώδεκα χρόνια μετά και ενώ ο Τούρκος πιλότος που έπεσε με το μαχητικό του πάνω στην καλύπτρα του αεροσκάφους του Κώστα Ηλιάκη επιστράφηκε με συνοπτικές διαδικασίες στην Τουρκία ο Φίλιππος Ηλιάκης βλέπει την κράτηση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών να συνεχίζεται, άνευ λόγου και σχολιάζει:

“Η ντροπή, το αίσχος συνεχίζεται και σήμερα με δυο ομήρους στρατιωτικούς για λίγα βήματα επιπλέον πάνω στο χιόνι – αν τα έκαναν – στη μεθόριο του Έβρου σε αντιδιαστολή με την παράδοση του Τούρκου πιλότου που χτύπησε τον Σμηναγό Ηλιάκη, δίχως καν να ανακριθεί για το τραγικό περιστατικό εξαιτίας του ή των εντολών που είχε προφανώς”.

Το ιστορικό

Ηταν 23 Μαΐου του 2006, όταν ο Σμηναγός της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, έχασε τη ζωή του, με το αεροσκάφος του καταπέφτει κοντά στην Κάρπαθο, μετά από θερμό επεισόδιο με τουρκικά μαχητικά.

Ο 36χρονος πιλότος άφησε πίσω του 2 παιδιά. Επισήμως ο θάνατος του αποδόθηκε σε «ατύχημα» που προήλθε από «ανθρώπινο λάθος» του Τούρκου πιλότου με τον οποίο ενεπλάκη σε αερομαχία, ο οποίος αν και έπεσε σε διεθνή χωρικά ύδατα, εντός του FIR Αθηνών,τελικά τον περισυνέλεξαν Τούρκοι και επέστρεψε άμεσα στηχώρα του.

Όταν συναντήθηκαν οι δύο σχηματισμοί στον αέρα και ξεκίνησε η καταδίωξή τους, ο ΚωνσταντίνοςΗλιακής δέχθηκε ξαφνικά επίθεση από το ένα τουρκικό μαχητικό.

Ο Τούρκος χειριστής Χαλί Ιμπραήμ Οσκεμπίρ, χτυπώντας με το δεξί φτερό τού RF-4 την καλύπτρα του αεροσκάφους του Ηλιάκη, το οδήγησε σε κάθετη και ανεξέλεγκτη πτώση, στέλνοντάς τον στον θάνατο.

Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ), μετά από «έρευνες», είχε προχωρήσει στη σύνταξη επισήμου πορίσματος για τις συνθήκες της κατάρριψης του ελληνικού μαχητικού, αναγνωρίζοντας το γεγονός ότι ο Ηλιάκης εκτέλεσε άψογα την αποστολή του.

Ο τούρκος χειριστής επέζησε, συνελήφθη αλλά με συνοπτικές διαδικασίες παραδόθηκε στην Τουρκία, σε αντίθεση με τα όσα συμβαίνουν με τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς που παραμένουν στη φυλακή καθώς χθες το τρίτο αίτημά τους για αποφυλάκιση δεν έγινε δεκτό.