Με το νεοσύστατο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής βαρόμετρο για τη κίνηση των βάσεων εισαγωγής στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας το υπουργείο Παιδείας σφύριξε χθες και επίσημα την έναρξη της φετινής εξεταστικής διαδικασίας, δίνοντας στη δημοσιότητα το νέο Μηχανογραφικό Δελτίο των υποψηφίων.

Ενα Μηχανογραφικό ωστόσο που μοιάζει περισσότερο με κινούμενη άμμο, καθώς περιλαμβάνει πολλές αλλαγές σε σχέση με το περσινό, αλλά και τμήματα που πιθανώς την επόμενη χρονιά δεν θα υπάρχουν (όπως π.χ. το τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών). Πάντως μεταξύ των άλλων, οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων θα έχουν φέτος 26 νέα τμήματα πανεπιστημιακού επιπέδου στην Αττική (από τη συνένωση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά για τη δημιουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής).

Παράλληλα όμως οι υποψήφιοι από τα Επαγγελματικά Λύκεια χάνουν τη δυνατότητα εισαγωγής σε Τεχνολογικά Ιδρύματα στην πρωτεύουσα, θα έχουν όμως ένα επιπλέον ποσοστό 5% του αριθμού εισακτέων σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας. Το υπουργείο Παιδείας έχει αυξήσει φέτος κατά περίπου 4.000 τον αριθμό των εισακτέων στα ανώτατα ιδρύματα σε σύγκριση με πέρυσι. Κατ’ επέκταση, εάν τα θέματα των Πανελλαδικών κυμανθούν τον Ιούνιο στα ίδια με τα περσινά επίπεδα (κάτι που είναι πιθανό, καθώς τα περισσότερα μέλη των Επιτροπών Εξετάσεων του υπουργείου δεν έχουν αλλάξει) θα έχουμε μια γενική εικόνα πτώσης των βάσεων σε όλα τα ιδρύματα της χώρας πλην του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και των Παιδαγωγικών Τμημάτων που θα έχουν άνοδο βάσεων. Κι αυτό, γιατί καταργήθηκε το Επιστημονικό Πεδίο που τα κρατούσε τα προηγούμενα χρόνια απομονωμένα, με αποτέλεσμα οι βάσεις τους να έχουν κατρακυλήσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Πλέον τα Παιδαγωγικά Τμήματα έχουν μοιραστεί σε όλα τα Επιστημονικά Πεδία, που στο φετινό Μηχανογραφικό θα είναι συνολικά τέσσερα.

Οι αλλαγές. Εάν πάλι τα θέματα των Πανελλαδικών φέτος είναι πιο εύκολα από πέρυσι, οι βάσεις εισαγωγής σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ θα ανέβουν. Οι αλλαγές που θα βρουν φέτος οι υποψήφιοι για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις στο Μηχανογραφικό τους είναι:

n Κοινά σε όλα τα Επιστημονικά Πεδία τα Παιδαγωγικά Τμήματα, Δασκάλων – Νηπιαγωγών και Ειδικής Αγωγής.

n Διαφοροποιήσεις αναμένονται σε αρκετές επιλογές και προτιμήσεις σε συγκεκριμένες σχολές και κλάδους που πλέον πανεπιστημιοποιούνται. Για παράδειγμα η πανεπιστημιοποίηση του ΤΕΙ Εργοθεραπείας αναμένεται να δώσει μια ώθηση στο τμήμα, ενώ σε άλλες περιπτώσεις θα έχουμε τμήματα με το ίδιο αντικείμενο (π.χ. Μαιευτικής – Κοινωνικής Εργασίας) και σε Πανεπιστήμιο και σε ΤΕΙ.

n Πολλά τμήματα ΤΕΙ λόγω των εξελίξεων στην Ανώτατη Εκπαίδευση αναμένεται να αναβαθμιστούν στη συνείδηση των υποψηφίων, π.χ. αρκετές ειδικότητες εφαρμοσμένων τεχνών (Γραφιστική, Φωτογραφία, Συντήρηση Αρχαιοτήτων κ.λπ.).

Σε κάθε περίπτωση, το Μηχανογραφικό Δελτίο των υποψηφίων θα αποτελέσει φέτος έναν «λαβύρινθο», ο οποίος πρέπει προσεκτικά να διερευνηθεί καθώς υπάρχουν πάντοτε αθέατες πτυχές και ευκαιρίες για τους υποψηφίους. Οπως για παράδειγμα τα Ειδικά Μαθήματα των ξένων γλωσσών και του ελεύθερου και γραμμικού σχεδίου, της αρμονίας και της υπαγόρευσης μουσικών κειμένων που δίνουν ευκαιρίες πρόσβασης και σε χαμηλά βαθμολογικά βαλάντια. Το νέο Μηχανογραφικό βρίσκεται στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας www.minedu.gov.gr στον σύνδεσμο «Εξετάσεις».