Στον απόηχο της παραίτησης του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Νίκου Σακελλαρίου, η οποία εμπεριείχε μηνύματα με βασικό αποδέκτη την εκτελεστική εξουσία, κινήθηκε χθες το ΣτΕ, καθώς ουδείς φαίνεται να γνώριζε για την απόφαση του ανώτατου δικαστή να οδηγηθεί στην έξοδο, σαράντα πέντε ημέρες πριν από την αποχώρησή του λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας.

Ο Νίκος Σακελλαρίου με τη γραπτή του δήλωση δεν άφησε… σκιές για τους λόγους που τον οδήγησαν στην επώδυνη αυτή απόφαση, όπως ο ίδιος χαρακτήρισε την επιλογή του, προκαλώντας έντονες θεσμικές και πολιτικές αναταράξεις. «Η αδιανόητη όσο και απαράδεκτη παραβίαση του δικαστικού απορρήτου (σ.σ.: αφορά τις διασκέψεις για τον νόμο Κατρούγκαλου), την οποία αντικειμενικά αδυνατώ να ελέγξω, επέφερε καίριο πλήγμα στην αξιοπιστία και το κύρος του θεσμού του Συμβουλίου της Επικρατείας και δεν μου επιτρέπει πλέον να εξακολουθήσω να ασκώ τα δικαστικά μου καθήκοντα με τη δέουσα ηρεμία και νηφαλιότητα» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά στο συνοδευτικό κείμενο της πρωτοφανούς κίνησής του.

Η παραίτηση Σακελλαρίου, που χαρακτηρίστηκε «κεραυνός εν αιθρία», επιχειρήθηκε εκ μέρους κυβερνητικών στελεχών να υποβαθμιστεί, αγνοώντας ότι για πρώτη φορά πρόεδρος ανώτατου δικαστηρίου έφτασε σε παραίτηση για έναν θεσμικό λόγο. Πάντως, το ΔΣ της Ενωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ έστειλε το δικό τους μήνυμα ανεξαρτησίας, αποδοκιμάζοντας κάθε απόπειρα επηρεασμού των δικαστών, ακόμα και αν, όπως αναφέρει, «προέρχεται από τον πρόεδρό του». «Οι δικαστικοί λειτουργοί του Συμβουλίου της Επικρατείας παραμένουν ενωμένοι και προσηλωμένοι στο έργο της απονομής της δικαιοσύνης, αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις των καιρών με ανεξάρτητο φρόνημα, με υψηλό αίσθημα ευθύνης και με γνώμονα το Σύνταγμα και τον νόμο. Δεν παραιτούνται, δεν φυγομαχούν» σημειώνουν οι ανώτατοι δικαστές.