Λίγες μέρες μετά την χορήγηση ασύλου και στον 2ο από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς και λίγες μέρες πριν από την απόφαση του ΣτΕ που θα κρίνει την ουσία της υπόθεσης για το άσυλο, νομικοί παραστάτες και ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης μίλησαν για την επόμενη μέρα , περιγράφοντας με βάση διεθνές δίκαιο την ανάγκη να …πέσει η αυλαία με τη χορήγηση ασύλου από την ελληνική δικαιοσύνη.

Στόχος, οπως είπαν σε συνέντευξη Τύπου οι καθηγητές Ν. Αλιβιζάτος, Χρ. Μυλωνόπουλος, ο δικηγόρος Βασ. Παπαδόπουλος και ο συγγραφέας Απ. Δοξιάδης είναι με τη χορήγηση ασυλου να δοθούν στους 8 τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα ώστε να μπορέσουν νομίμως να ταξιδέψουν σε χώρα της επιλογής τους. Η επίλυση της υπόθεσης με βάση το νομικό μας πολιτισμό και τους κανόνες του διεθνούς δικαιου θα επιφέρει και αποφόρτιση της Ελλάδας απότις πιέσεις της Τουρκίας.

Το παρών στη συνέντευξη Τύπου έδωσε και ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας και πρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτρης Βερβεσός, ο οποίος χαρακτήρισε υποδειγματικό το βούλευμα του Α.Π για την μη έκδοσή των 8 που ύψωσε τείχος προστασίας και εν αναμονή της απόφασης του ΣτΕπεριέγραψε αναλυτικα με βάση επίσημα στοιχεία τις καταδίκες της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για σειρά παραβιάσεων των διατάξεων της ΕΣΔΑ(Ευρωπαική Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου) ,όπου κατέχει θλιβερή πρωτιά στη μη τήρηση θεμελιωδών δικαιωμάτων όπως αυτό της ζωής, της απαγόρευσης των βασανιστηρίων και της δίκαιης δίκης.

Συγκεκριμένα είπαν :

Νίκος Αλιβιζάτος, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου : Χαρακτήρισε το Διεθνές Δίκαιο Ασύλου τη μεγαλύτερη κατάκτηση του νομικού μας πολιτισμού. Και πρόσθεσε η Σύμβαση της Γενεύης εισάγει κριτήρια για την πολιτική αποσυμφόρηση της υπόθεσης . Για να μην υπάρχει η τριβή αυτή, αφαίρεσε την αρμοδιότητα της χορήγησης ασύλου από την κυβέρνηση και την ανέθεσε σε ανεξάρτητες αρχές. Γι αυτό και το ναπάρουν πολιτικό άσυλο οι 8 Τουρκοι αξιωματικοί είναι κρίσιμο, καθώς έτσι θα πάρουν ταξιδιωτικά έγγραφα και θα μπορέσουν να φύγουν από την Ελλάδα για όποια χώρα επιθυμούν. Για να γίνει αυτό όμως,πρώτα πρέπει να πάρουν άσυλο , γιατί αυτό λέει και ο νόμος. Συμφερει την ελληνική Πολιτεία να πάρουν άσυλο, να φύγουν και η Ελλάδα να μην έχει αυτό το βάρος.

Χρίστος Μυλωνόπουλος, Καθηγητής Ποινικού Δικαίου :Κεντρικό ρόλο στην υπόθεση έπαιξε το βούλευμα του Αρείου Πάγου για τη μη έκδοση των 8 ,καθώς χάρη στη απόφαση αυτή σώθηκαν οι συγκεκριμένοι άνθρωποι. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει διοικητική απέλαση γιατί αυτό θα καταστρατηγούσε το βούλευμα περίτης μη έκδοσής του. Ο κ.Μυλωνόπουλος και σε προσπάθειες που έχουν γίνει για να παραταθεί η κράτησή τους ή να μη χορηγηθεί άσυλο , ενλω διατυπώνοντας προσωπική εκτίμηση , όπως είπε, διαβλέπει ανησυχία πως αν αφεθούν ελεύθεροι υπάρχει μέγας κίνδυνος να αρπαγούν.

Βασίλης Παπαδόπουλος, Δικηγόρος Διεθνές Συμβούλιο Προσφύγων : Δεν αποδείχθηκε η συμμετοχή τους σε καμία αξιόποινη πράξη που να τους στερεί το δικαίωμα υποβολής αίτησης ασύλου.Είναι ξεκάθαρο πως δικαιούνται άσυλο, δηλαδή προστασία. Ο κ. Παπαδόπουλος επικαλέστηκε τις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή με βάση τις οποίες δεν υπάρχει περίπτωση παράτασης της κράτησής τους.Αποσοβήθηκε , προσθεσε , το οξύμωρο σενάριο να δούμε να παρίσταται σε ελληνικό δικαστήριο ως πολιτική αγωγή η Τουρκία ή ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν. Χαρακτήρισε δε, την συνεχιζόμενη κράτησή τους παράνομη.

Απόστολος Δοξιάδης, συγγραφέας : Είμαστε στη στιγή που έχουμε αρχίσει να βλέπουμε φως στην άκρη του τούνελ της υπόθεσης.Όταν προ ημερών ο Ερντογάν πήγε εμμέσως πλην σαφώς να συσχετίσει την υποθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που παρανόμως κραρτούνται ,με αυτή των 8 Τούρκων, υπήρξε σύσσωμη αντίδραση της πολιτικής ηγεσίας απότον Π´ροεδρο της Δημοκρατίας,τον Πρωθυπουργό και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Χαρακτήρισε την υπόθεση ως εθνική νίκη και πεδίο δόξης για τους δημοκρατικούς θεσμούς ,επισημαίνοντας ότι η τιμλη ανήκει στη δικαιοσύνη, την ελεύθερη δημοσιογραφία και την κοινωνία των πολιτών. Στη σθυνέχεια επικαλούμενος στοιχεία μονο με βάση τα δεδομένα των Τουρκικών αρχών επισήμανε ότι αποδεικνύεται πέραν πάσης αμφιβολίαςότι οι 8 δεν ήταν πραξικοπηματίες ούτε είχαν οποιαδήποτε συμμετοχή σε αξιόποινη πράξη. Η ολοκλήρωση της υπόθεσης αυτής με νομικό αλγόριθμο είναι η χορήγηση του ασύλου για ναμπορέσουν οι 8 να έχουν μία ζωή στο εξωτερικό. Πρέπει να φτάσει στο τέλος η υπόθεση αυτή για να ολοκληρωθεί ο εθνικός θρίαμβος.