Οταν ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στην αντιπολίτευση είχε μια «πολιτική αλλεργία» έναντι κάθε εξοπλιστικού προγράμματος. Την ίδια «αλλεργία» έτρεφε και για τα λεγόμενα αντισταθμιστικά οφέλη (τα οποία τα αποκαλούσε «αμαρτωλά») και γενικά με κάθε αγορά οπλικού συστήματος. Ηθελε τα χρήματα να πηγαίνουν σε κοινωνικά προγράμματα.

Θεωρούσε ότι με την αγορά οπλικών συστημάτων διευκολυνόταν η… μίζα προς τους «οπλάδες» ή προς πολιτικά πρόσωπα και ότι ενισχύονταν με αυτόν τον τρόπο η διαπλοκή και η διαφθορά. Τώρα όμως που έγινε κυβέρνηση και λίγο πριν από τη λήξη του προγράμματος, ετοιμάζει ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα – μαμούθ που ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ.

Στην αναβάθμιση των F-16 έχει αναφερθεί ήδη ο Πρωθυπουργός, λέγοντας ότι θα καταστήσει ακόμα πιο αξιόμαχες και ικανές της δυνάμεις μας στον αέρα: «Δεν θα γίνουμε μόνο άπιαστοι στον αέρα, αλλά θα μπορέσουμε να γλιτώσουμε και από τα ατυχήματα» είπε (από την 130 Σμηναρχία Μάχης στη Λήμνο), σημειώνοντας ότι το πρόγραμμα βρίσκεται εντός των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων. Και ότι σε δυόμισι χρόνια θα αρχίσουν να έρχονται τα πρώτα εκσυγχρονισμένα αεροσκάφη.

Στο εξοπλιστικό πρόγραμμα – μαμούθ (εάν τελικά υλοποιηθεί) περιλαμβάνονται από αναβαθμίσεις μαχητικών αεροσκαφών, προμήθεια μεταχειρισμένων επιθετικών ελικοπτέρων, 12 επίσης μεταχειρισμένων Σινούκ και σχεδιασμό νέων τορπιλών έως συμπαραγωγή με τη Γαλλία σύγχρονων φρεγατών. Βεβαίως, η χώρα μας δεν αγοράζει μόνον, αλλά και πωλεί. Ουδείς ξεχνά άλλωστε την υπόθεση – φιάσκο απόπειρας πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία για την οποία έχει προαναγγελθεί από την αντιπολίτευση και αίτημα για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Τώρα, η κυβέρνηση φαίνεται έτοιμη (εάν βρει καλή τιμή και καλό αγοραστή) να πωλήσει κάποια μαχητικά αεροσκάφη F-16 block30 και ελικόπτερα.

Ερωτηματικά

«Πρωτοφανές» χαρακτηρίστηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση το deal της κυβέρνησης με τους Αμερικανούς για την αναβάθμιση των F-16. Και τούτο γιατί αναμένεται να πληρώσει 669 εκατ. δολάρια (δηλαδή το 44% του συνολικού τμήματος) μπροστά. Κάνει τη συμφωνία, όπως την υπολόγισε η ΝΔ, εμπροσθοβαρή. Αυτός είναι και ο λόγος που υπό τον τομεάρχη Αμυνας της ΝΔ Βασίλη Κικίλια έχει ήδη πραγματοποιηθεί ειδική σύσκεψη στα γραφεία του κόμματος με βασικό ζήτημα το πρόγραμμα του εκσυγχρονισμού των F-16, στην οποία μάλιστα συμμετείχε και διακεκριμένος νομικός ειδικευμένος σε θέματα συμβάσεων. Η συμμετοχή του νομικού δείχνει πως η ΝΔ, παρ’ ότι συμφωνεί με την αναβάθμιση των αεροσκαφών, εξετάζει τι κρύβεται πίσω από τη σύμβαση. Αν υπάρχουν δηλαδή αθέατες οικονομικές υποχρεώσεις. Και τούτο γιατί:

* Το… 2028 με την παράδοση από τους Αμερικανούς του 84ου εκσυγχρονισμένου F-16 προβλέπεται η οριστική λήξη του προγράμματος. Εν ολίγοις, τη σύμβαση και την αποπληρωμή θα κληθεί ουσιαστικά να διαχειριστεί επόμενη κυβέρνηση.

* Στα 180 εκατ. ευρώ κατ’ έτος αυξήθηκε το ποσό της δόσης που θα καταβληθεί στους Αμερικανούς την πρώτη τριετία. Στη δεύτερη τριετία θα είναι 200 εκατ., το 2022 θα είναι 220 εκατ., ενώ για την εξαετία 2023-2028 προβλέπεται οι καταβολές να φτάσουν τα 272.351.577 ευρώ.

* Το συνολικό ποσό που θα πληρωθεί είναι 1.528.115.000 δολάρια.

* Η αρχική πρόθεση της κυβέρνησης ήταν να καταβάλλει κατ’ έτος 150 εκατ. ευρώ στην πρώτη τριετία, κάτι που οι Αμερικανοί δεν έκαναν αποδεκτό και τελικά συμφωνήθηκαν τα 180 εκατ. ευρώ.

* Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού έχει σχεδιαστεί να ολοκληρωθεί το 2028, συνεπώς σύμφωνα με τους σχεδιασμούς των αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας τα εκσυγχρονισμένα F-16 θα παραμείνουν στην υπηρεσία έως το 2040 ή το πολύ το 2045.

Ακριβό το… δωρεάν

Αλλά δεν είναι μόνον ο εκσυγχρονισμός των F-16 που θα στοιχίσει, είναι και τα 70 δωρεάν ελικόπτερα ένοπλης αναγνώρισης (και ελαφράς επιθετικής κρούσης) τύπου OH-58D Kiowa Warrior από τα αποθέματα του αμερικανικού στρατού. Οταν οι Αμερικανοί λένε δωρεάν δεν σημαίνει πως δεν θα πληρώσουμε τίποτα. Θα πληρώσουμε τα μεταφορικά, τον εξοπλισμό τους, την εκπαίδευση πληρωμάτων και την τεχνική υποστήριξη. Να σκεφτείτε ότι από τα 70 τα μισά περίπου θα… κανιβαλιστούν ώστε να βρεθούν ανταλλακτικά για τα άλλα μισά που θα τα καταστήσουν αξιόπιστα. Μόλις 45 εκατ. δολάρια θα στοιχίσει η μεταφορά στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς (των Αμερικανών).

Οι φρεγάτες

Ενα άλλο εξοπλιστικό πρόγραμμα – μαμούθ που εξετάζει η κυβέρνηση είναι η απόκτηση από τη Γαλλία δύο φρεγατών αξίας 1 δισ. ευρώ. Στις αρχές Μαΐου έφθασε στην Αθήνα για συνομιλίες αντιπροσωπεία Γάλλων για να συζητήσει το θέμα της συμπαραγωγής των φρεγατών νέου τύπου Belhαrra. Είναι μικρότερη και ισχυρότερη από τη FREMM, αλλά ακόμα βρίσκεται στα χαρτιά. Η Γαλλία αναζητεί συνεταίρους στη ναυπήγησή της (ήδη έδειξε ενδιαφέρον η Ισπανία) και απευθύνεται και στη χώρα μας. Το ίδιο έκαναν οι Γάλλοι και με τις φρεγάτες FREMM, αλλά τότε λόγω Μνημονίων η ελληνική κυβέρνηση δεν έδειξε ενδιαφέρον.