Ένα θερμό επεισόδιο που θα μπορούσε να έχει ακόμη και νεκρούς, αποφεύχθηκε στον Εβρο, κατά τη διάρκεια της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών πριν από δύο μήνες.

Οι καταθέσεις του ανθυπολοχαγού Αγγελου Μητρετώδη και του Δημήτρη Κούκλατζη, όπως διέρρευσαν χθες στις τουρκικές εφημερίδες αναδεικνύουν την κατάσταση που επικράτησε στα σύνορα.

Και φανερώνουν την ένταση που υπάρχει στις σχέσεις των δύο χωρών, μια ένταση που έχει μεταφερθεί στους στρατιώτες οι οποίοι βρίσκονται με το δάκτυλο στην σκανδάλη.

Η περιγραφή του Μητρετώδη δείχνει επίσης ότι χάρη στην ψυχραιμία του αποφεύχθηκε ένα εξαιρετικά επικίνδυνο επεισόδιο με συμπλοκή των Ελλήνων και των Τούρκων στρατιωτών.

Όπως λέει χαρακτηριστικά: «Ακολουθούσαμε κάποιες πατημασιές στα σύνορα. Μόλις μας είδαν οι Τούρκοι στρατιώτες, κατεβάσαμε τα όπλα μας για να μην συμβεί κάτι αρνητικό. Μετά πήρα τηλέφωνο και είπα στο διοικητή μου ότι θα παραδοθώ στους Τούρκους στρατιώτες ως ένδειξη καλής πρόθεσης. Εάν είχα κακή πρόθεση θα καλούσα μέσω του τηλεφώνου τους στρατιώτες που είναι υπό τις διαταγές μου. Θα γινόταν μεγαλύτερο επεισόδιο, αλλά δεν το έκανα.

Εξηγήσαμε στους Τούρκους στρατιώτες ότι ήρθαμε κατά λάθος, και οι Τούρκοι στρατιώτες τηλεφώνησαν στους ανωτέρους τους. Αν θέλαμε, μπορούσαμε να εμποδίσουμε και τους Τούρκους στρατιώτες. Δεν είχαμε πάνω μας ρούχα για να κρυφτούμε. Εμείς απλώς ακολουθούσαμε τις πατημασιές στο χιόνι. Σκεφτήκαμε ότι ήταν πρόσφυγες ή παράνομοι μετανάστες».

Ιδια επεισόδια

Ουσιαστικά ο Μητρετώδης αναφέρει ότι κατόπιν εντολής των ανωτέρων του παραδόθηκε στους Τούρκους θεωρώντας προφανώς ότι πρόκειται για ένα σύνηθες μεθοριακό επεισόδιο που θα λήξει όπως είχαν λήξει και άλλα παρόμοια στο παρελθόν.

Η απόφαση που έλαβε μέσα σε λίγα λεπτά ήταν να μην καλέσει Ελληνες στρατιώτες και να μην υπάρξει εμπλοκή, αλλά να κάνει μια κίνηση κατευνασμού και να ακολουθήσουν διαπραγματεύσεις.

Το λάθος που έγινε ήταν ότι οι Τούρκοι, προφανώς κατόπιν εντολών, είχαν αλλάξει στάση και παγίδευσαν τους Ελληνες στρατιωτικούς οι οποίοι δεν περίμεναν μια εξέλιξη διαφορετική από τη συνηθισμένη. Δηλαδή της απελευθέρωσης άμεσα και μόνο με μια συνεννόηση των διοικητών των μονάδων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Δημήτρης Κούκλατζης, αυτό ακριβώς είπε: Ότι δηλαδή «στην ίδια κατάσταση είχαν βρεθεί και Τούρκοι στρατιώτες. Αλλά εμείς χωρίς καμία διαδικασία και χωρίς να ενημερώνουμε καν τους ανωτέρους μας επιτρέπαμε στους Τούρκους που περνούσαν κατά λάθος στην ελληνική πλευρά να επιστρέψουν στην τουρκική πλευρά. Τέτοια περιστατικά συνέβαιναν συχνά ανάμεσα στις δύο πλευρές. Μέχρι σήμερα δεν είχε δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα. Γι’ αυτό τώρα έχω ξαφνιαστεί πολύ».