Τα νούμερα ήταν εύγλωττα και οι τόνοι υψηλοί. Η ανησυχία του Δημήτρη Βίτσα για την αυξητική τάση που παρουσιάζουν οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές προς τη χώρα μας δεν εκφράστηκε δίχως στοιχεία, ούτε χωρίς εντάσεις στη Βουλή. Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής ανέφερε πως συνολικά στη χώρα μας το τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου 2018 εισήλθαν 7.594 πρόσφυγες και μετανάστες. Εστίασε όμως την προσοχή του στον Εβρο, όπου η αύξηση είναι «τεράστια», με αποτέλεσμα να γεμίζουν πολύ γρήγορα τα κέντρα φιλοξενίας της ενδοχώρας.

«Δεν με τρομάζει όσον αφορά τα νησιά γιατί ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε. Πραγματικά ανησυχητική είναι η τεράστια αύξηση στον Εβρο». Σύμφωνα με τον Δημήτρη Βίτσα, οι ροές αυξήθηκαν ραγδαία μετά τη Σύνοδο της Βάρνας. Για να καταδείξει την αυξητική τάση παρουσίασε και τον μέσο όρο εισόδων ημερησίως. Συγκεκριμένα το 2017 ήταν 54, το πρώτο δίμηνο του 2018 αυξήθηκε στις 62 με 66 την ημέρα, μετά τη Βάρνα 126 ημερησίως και τις τελευταίες ημέρες περίπου 200. Μόνο τον Απρίλιο στα νησιά –τόνισε –είχαμε εισροές 2.168 ανθρώπων και στον Εβρο 2.700 ανθρώπων, εκ των οποίων οι 340 μόλις χθες το πρωί.

Ο υπουργός έθιξε και την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός κέντρου «μετάβασης» όπου θα καταγράφονται άμεσα οι νέες είσοδοι και θα γίνεται πιο γρήγορα η κατανομή τους σε κέντρα φιλοξενίας, δεδομένου πως αυτή τη στιγμή κρατούνται 1.000 άτομα από την Αστυνομία ενώ άλλα 350 περιμένουν στο φυλάκιο του Εβρου.

«Η Ελλάδα έκανε πάνω από 20.000 επιστροφές που οι περισσότερες ήταν οικειοθελείς και αυτό τον καιρό είχαμε 1.260 επιστροφές» ανέφερε, σημειώνοντας πως στο υπουργείο επεξεργάζονται μια μεταβατική διαδικασία για την ένταξη στη χώρα όσων έχουν πάρει ήδη άσυλο, που υπολογίζονται σε περίπου 7.500 άτομα. «Σε λίγες ημέρες θα βγει και διοικητική πράξη με την οποία θα ζητούμε 15.000 νόμιμους μετανάστες για εποχικούς εργαζομένους στην αγροτική οικονομία» .

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κάλεσε τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου σε διάλογο το επόμενο διάστημα για κατάθεση προτάσεων. Οι τόνοι όμως ανέβηκαν όταν αναφέρθηκε στα επεισόδια στη Λέσβο για κλίμα πογκρόμ εναντίον των προσφύγων. Η Λέσβος –ομολόγησε –σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος. Στην κριτική της αντιπολίτευσης για μη ρεαλιστική αντιμετώπιση του Προσφυγικού ο Δημήτρης Βίτσας απάντησε πως υπάρχει σχέδιο. «Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις» είπε διασαφηνίζοντας πως η συζήτηση πρέπει να γίνει στο υπουργείο και όχι στη Βουλή, καθώς η χώρα έχει «αντιπάλους και είναι αντιμέτωπη με traffickers και πολιτικές σκοπιμότητες εκτός Ελλάδας».

Την ανησυχία της για τις επεισοδιακές εξελίξεις στη Μυτιλήνη και τις αυξανόμενες ροές προσφύγων τόσο στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου όσο και στον Εβρο εξέφρασε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων μέσα από ανακοίνωσή της: «Στη Μυτιλήνη για άλλη μια φορά γινόμαστε μάρτυρες απαράδεκτων καταστάσεων, με την Αστυνομία να λειτουργεί πυροσβεστικά και να καλείται να αντιμετωπίσει το τεράστιο πρόβλημα της υπερσυγκέντρωσης αλλοδαπού πληθυσμού στα στενά γεωγραφικά όρια του νησιού καθώς η πολιτεία, παρά τα παθήματα του παρελθόντος, δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα (…) Η Ομοσπονδία μας το προσεχές διάστημα θα αναλάβει πρωτοβουλίες καλώντας τα ευρωπαϊκά συνδικάτα και ευρωπαίους δημοσιογράφους σε μια ακόμα προσπάθειά της να αναδείξει όλες τις διαστάσεις του προβλήματος».

Ξεχωρίζει το Τμήμα Ναυτιλίας που βρίσκεται στη Χίο

Τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου –των οποίων το όνομα έχει ταυτιστεί τον τελευταίο καιρό με το προσφυγικό πρόβλημα –δεν προσελκύουν μονάχα ανθρώπους που τους κόβεται η ανάσα μπροστά στο ενδεχόμενο μιας νέας απέλασης. Αλλά και καταξιωμένους επιστήμονες από τους ποταμούς της Φλάνδρας μέχρι τον Δούναβη, από τον Ρήνο μέχρι τον Τάμεση, από τη Βαλτική μέχρι τη Βόρεια Θάλασσα. Η επιστημονική δραστηριότητα που αναπτύσσεται ραγδαία τα τελευταία έτη σε αυτά νησιά συνιστά πόλο έλξης αναγνωρισμένων ερευνητών από όλη την Ευρώπη. Οπως στην περίπτωση της Χίου, χάρη στο Τμήμα Ναυτιλίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, όπου έχουν συναφθεί αξιοσημείωτες συνεργασίες στο πλαίσιο ενός δικτύου γνωστών ευρωπαϊκών πανεπιστημίων (Τransportnet) με κοινές ερευνητικές δραστηριότητες και δημοσιεύσεις. Και όμως τα βλέμματα επικεντρώνονται στις εικόνες και στα άρθρα που μιλούν για αυξημένες προσφυγικές ροές και για τις διενέξεις μεταξύ των προσφύγων.

Το άλλο –το πραγματικό και κυρίαρχο –πρόσωπο όμως αυτών των νησιών είναι φωτεινό. Η δραστηριότητα του Πανεπιστημίου Χίου, όπου συντελείται σημαντικό ακαδημαϊκό έργο, είναι ζηλευτή για πολλά ευρωπαϊκά αλλά και ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα. Ενδεικτικά το Τμήμα Ναυτιλίας είναι ο επικεφαλής εταίρος του νέου πρόσφατου μεγάλου Προγράμματος Υποδομών Ερευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας στη Ναυτιλία, στις Μεταφορές και στην Εφοδιαστική, στο οποίο συμμετέχουν άλλα έξι ελληνικά πανεπιστήμια.