Σαράντα ένα χρόνια έχουν περάσει από τις αλλεπάλληλες παλινωδίες του ελληνικού Δημοσίου να αξιοποιήσει επενδυτικά την Αφάντου της Ρόδου, περιοχή-φιλέτο για τον τουρισμό της χώρας.

Το 2014 φάνηκε το πολυετές σίριαλ να τελειώνει και η έκταση των 1.615 στρεμμάτων κατέληγε ύστερα από διεθνή διαγωνισμό σε ιδιώτες επενδυτές, οι οποίοι αναλάμβαναν την ανάπλασή του ρίχνοντας περί τα 300 εκατ. ευρώ. Το ΤΑΙΠΕΔ το καλοκαίρι εκείνο ανέδειξε προτιμητέους επενδυτές για το ακίνητο της περιοχής Αφάντου, η οποία έχει ως σήμα κατατεθέν το περίφημο γήπεδο γκολφ. Επρόκειτο για την εταιρεία M.A. Angeliades Inc (του ελληνοαμερικανού επιχειρηματία Μερκούριου Αγγελιάδη) που ανέλαβε το ακίνητο της Βόρειας Αφάντου και την TN Aegean Sun Investments LTD (του Ελληνοκύπριου Νικολή Νικολαΐδη) που έδωσε το υψηλότερο τίμημα για εκείνο της Νότιας Αφάντου.

Η συνολική αξία της πώλησης, που εδώ και τέσσερα χρόνια η ολοκλήρωσή της παραμένει σε εκκρεμότητα, ανήλθε στα 42,1 εκατ. ευρώ. Για το ακίνητο της Βόρειας Αφάντου έκτασης 1.360 τ.μ. το τίμημα ήταν 26,9 εκατ. ευρώ και για εκείνο των 255 στρεμμάτων νότια η προσφορά ήταν 15,2 εκατ. ευρώ. Η προβλεπόμενη ανώτατη συνολική δόμηση είναι 151.000 τ.μ. και προβλέπει την ανακατασκευή του γηπέδου γκολφ, καθώς και την ανάπτυξη ξενοδοχειακών κλινών.

Τι συνέβη όμως και δεν προχώρησε και αυτή η αγοραπωλησία;

Σε συνέχεια της ολοκλήρωσης του διαγωνισμού, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων του προεδρικού διατάγματος (ΕΣΧΑΔΑ) ενώπιον του Κεντρικού Συμβουλίου Διοίκησης, το υπουργείο Πολιτισμού με υπουργική απόφαση που εξέδωσε το 2016 προχώρησε σε αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου του Ερημοκάστρου. Το αποτέλεσμα είναι να χαρακτηρίζεται πλέον στο σύνολό του το ακίνητο αρχαιολογικός χώρος, καθώς και ευρύτερη έκταση 10.000 στρεμμάτων περίπου χαρακτηρίζεται επίσης ως αρχαιολογικός χώρος.

Ετσι το φιλέτο που εκτείνεται σε ακτογραμμή 7 χλμ. και απέχει 20 χλμ. από το αεροδρόμιο παραμένει στα σχέδια. Αν και ο διαγωνισμός είχε εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο και το σχέδιο ανάπτυξης είχε πάρει τη «βούλα» του Συμβουλίου της Επικρατείας και το προεδρικό διάταγμα είχε δημοσιευτεί τον Σεπτέμβριο του 2016, εντούτοις τους επενδυτές κυρίευσε η ανασφάλεια. Το ΤΑΙΠΕΔ έκανε συζητήσεις με το υπουργείο Πολιτισμού προκειμένου να εξευρεθεί λύση. Η πρόταση η οποία προκρίθηκε ήταν η υπογραφή Μνημονίων Συνεργασίας και Συναντίληψης με το υπουργείο, κατά τα πρότυπα των Μνημονίων των Στρατηγικών Επενδύσεων, με ρητό όρο τη διενέργεια προκαταρκτικών δοκιμαστικών τομών.

Το υπουργείο Πολιτισμού αποδέχθηκε την πρόταση και το Μνημόνιο υπογράφηκε τον Δεκέμβριο του 2017, ενώ το ΤΑΙΠΕΔ ανέλαβε την οικονομική ευθύνη για την έναρξη και υλοποίηση των προκαταρκτικών δοκιμαστικών τομών.

Οι διερευνητικές τομές καθώς και τα έργα προστασίας και συντήρησης ανήκουν στην αρμοδιότητα και διαχείριση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου. Αυτές βρίσκονται σε εξέλιξη και σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να ολοκληρωθούν σε τρεις μήνες. Επειτα από αυτό το διάστημα θα ολοκληρωθεί πια η αγοραπωλησία με την υπογραφή της συμφωνίας μεταβίβασης.

Ο εκτελεστικός πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Αρης Ξενόφος επισκέφθηκε χθες τη Ρόδο και συναντήθηκε με τον δήμαρχο Ρόδου Φώτη Χατζηδάκο. Πέραν της επένδυσης Αφάντου συζήτησαν και για την αξιοποίηση της μαρίνας στο Μανδράκι, καθώς και την παράλληλη ανάπτυξη από τη Δημοτική Αρχή της Νέας Αγοράς Ρόδου.