Νέες αστυνομικές ταυτότητες θα έχουν σύντομα όλοι οι Ελληνες καθώς βρίσκεται στην τελική ευθεία η διαδικασία. Ταυτότητες σε μέγεθος πιστωτικής κάρτας που θα αντικαταστήσουν τις παλαιές και θα είναι στο πνεύμα των ταυτοτήτων που υπάρχουν στο εξωτερικό.

Το κόστος για όποιον αλλάξει την ταυτότητά του ή εκδώσει για πρώτη φορά, θα είναι 8 ευρώ κι επιπλέον τα έξοδα των φωτογραφιών που θα χρειαστούν

Οι νέες ταυτότητες θα έχουν επτά ζώνες, οι οποίες σκοπό έχουν να αποτρέψουν την όποια προσπάθεια πλαστογράφησης. Εκτός από την Ελλάδα και η Ιταλία έχει καθυστερήσει 12 χρόνια να «βγάλει» τις νέες ταυτότητες που θεωρείται πως θα γίνουν εμπόδιο στην παράνομη μετανάστευση , κυρίως προς τη Βόρεια Ευρώπη.

Η κοινή υπουργική απόφαση, αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, θα υπογραφεί από τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη τις επόμενες μέρες.

Στη συνέχεια πρέπει να γίνει η προκήρυξη απόρρητου διαγωνισμού με 4-5 προεπιλεγμένες εταιρίες. Εκτός από τις νέες ταυτότητες, οι εταιρίες αυτές θα αναλάβουν και την έκδοση ακόμη 10 δημοσίων εγγράφων.

ταυτότητες

Τα νέα δελτία ταυτότητας θα χωρίζονται σε επτά ζώνες.

Μπροστά

Ζώνη 1: Αριθμός ταυτότητας

Ζώνη 2: Φύλο, επώνυμο, όνομα, ημερομηνία γέννησης, ιθαγένεια

Ζώνη 3: Ημερομηνία λήξης, Αριθμός Πρόσβασης Κάρτας, Αρχή Έκδοσης

Ζώνη 4: Υπογραφή κατόχου

Ζώνη 5: Φωτογραφία

Πίσω

Ζώνη 6: Όνομα πατέρα, όνομα μητέρας, τόπος γέννησης, ημερομηνία έκδοσης, ομάδα αίματος, Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.), ψηφιακό δακτυλικό αποτύπωμα

Ζώνη 7: Ζώνη Μηχανικής Ανάγνωσης / Machine Readable Zone-MRZ

Στη νέα ταυτότητα έχουν τοποθετηθεί ο Θυρεός Ελληνικής Δημοκρατίας, Όνομα Χώρας (ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ/HELLENIC REPUBLIC), Τύπος Εγγράφου (ΔΕΛΤΙΟ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ/IDENTITY CARD), Σήμα ICAO (Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας) για ενσωματωμένο RFID chip.

Στο ενσωματωμένο ηλεκτρονικό μέσο αποθήκευσης περιέχονται

Φωτογραφία

Στοιχεία κατόχου

Ύψος κατόχου (μετά τη συμπλήρωση του 24ου έτους ηλικίας)

Στοιχεία που απαιτούνται για Υπηρεσίες Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Δήμος εγγραφής

Αριθμός δημοτολογίου

Τόπος έκδοσης δελτίου.

Ο τύπος του δελτίου ταυτότητας όπως περιγράφεται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση είναι μορφότυπο σύμφωνα με τις συστάσεις του ICAO (International Civil AviationOrganization-Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας). Περιλαμβάνει:

– Ζώνη Οπτικής Εξέτασης

– Μηχανικώς Αναγνώσιμη Ζώνη

– Ενσωματωμένο ηλεκτρονικό μέσο αποθήκευσης σύμφωνα με πρότυπα ICAO για τα μηχανικώς αναγνώσιμα ταξιδιωτικά έγγραφα