«Ποτέ μην προσπερνάτε την εικόνα ενός γυμνού παιδιού στο Ιντερνετ. Κάντε καταγγελία»! Η προτροπή – έκκληση του εκπροσώπου του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου Γιώργου Κορμά διαδέχεται τη διαπίστωση ότι τα περιστατικά παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης και διακίνησης παιδικής πορνογραφίας έχουν λάβει πια τρομακτικές διαστάσεις στον αχανή κυβερνοχώρο!

Στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια του 2017 και στους πρώτους μήνες του 2018 οι εν λόγω καταγγελίες ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ανοικτής γραμμής για το παράνομο περιεχόμενο στο Διαδίκτυο SafeLine, που αποτελεί μία από τις τρεις δράσεις του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου (οι άλλες δύο είναι το SaferInternet4Kids.gr και το Help-line.gr).

Συγκεκριμένα, οι αναφορές άγγιξαν πέρυσι τις 350, καταγράφοντας ένα σοκαριστικό ρεκόρ αλλά και ενδεχομένως καταδεικνύοντας τα καλύτερα αντανακλαστικά των χρηστών του Ιντερνετ. Πρωταρχικό μέλημα της SafeLine είναι η εξάλειψη από το Διαδίκτυο οποιουδήποτε περιεχομένου παιδικής πορνογραφίας και, σύμφωνα με τους υπευθύνους της γραμμής, στα 15 χρόνια λειτουργίας της «σημειώνεται σταθερά ανοδική τάση στα καταγγελθέντα περιστατικά εγκλημάτων παιδικής κακοποίησης, ενώ ιδιαίτερα τα τελευταία δύο χρόνια τα στοιχεία στην Ελλάδα επιβεβαιώνουν την αύξηση των περιστατικών που παρατηρείται σε όλο τον κόσμο μέσα από τα στατιστικά του INHOPE (Διεθνής Σύνδεσμος Ανοικτών Γραμμών Διαδικτύου)».

Μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο Γιώργος Κορμάς, που είναι υπεύθυνος της Γραμμής Βοήθειας (Help-line.gr), τονίζει την ανάγκη να υπάρξει επιτέλους ουσιαστικός δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ γονιών και παιδιών, ακόμα και για όσα η μητέρα και ο πατέρας θεωρούν αυτονόητα: «Ηρθε ο καιρός να συνειδητοποιήσουμε όλοι, μικροί – μεγάλοι, ότι το Διαδίκτυο χρησιμοποιείται και για σκοπούς που ξεπερνούν κάθε λογική. Και δυστυχώς στον κυβερνοχώρο βρίσκεις πλέον εύκολα παιδιά. Ζητούμενο λοιπόν είναι να προστατεύσουμε τους ανηλίκους, μιλώντας τους ώστε ούτε να εκθέτουν τον εαυτό τους ούτε να πέφτουν θύματα».

Για τον ίδιο είναι απαραίτητη η ενημέρωση κάθε παιδιού για τους κινδύνους της ανταλλαγής μηνυμάτων και φωτογραφιών σεξουαλικού περιεχομένου μέσω κινητού τηλεφώνου ή Ιντερνετ (το λεγόμενο sexting): «Κι αυτό γιατί άλλες ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν ήδη τεράστιο πρόβλημα. Τελευταία, αντίστοιχες αναφορές έχουμε και στην Ελλάδα. Πρέπει να δώσουμε μάχη κατά της παιδικής έκθεσης. Να καταλάβουμε όλοι, μικροί – μεγάλοι, ότι το σώμα του παιδιού πρέπει να το προστατεύσουμε. Δεν θα πρέπει να θεωρείται αυτονόητο από τον γονιό μιας 12χρονης ότι δεν θα στείλει μια γυμνή φωτογραφία της, που θα καταλήξει στο Διαδίκτυο».

Οσον αφορά παιδόφιλους ανά τον κόσμο που κατεβάζουν και διακινούν αρρωστημένο υλικό, ο ίδιος επισημαίνει ότι το πρώτο βήμα για τις αρμόδιες Αρχές είναι ο εντοπισμός ιστοσελίδων με υλικό παιδικής κακοποίησης – σεξουαλικής εκμετάλλευσης: «Από κει και πέρα οποιοδήποτε κατέβασμα του υλικού αργά ή γρήγορα εντοπίζεται»!

Η ανοικτή γραμμή για το παράνομο περιεχόμενο στο Διαδίκτυο SafeLine έκλεισε 15 χρόνια λειτουργίας, καταγράφοντας συνολικά 34.590 καταγγελίες, εκ των οποίων οι 13.000 προωθήθηκαν άμεσα είτε στις αρμόδιες ελληνικές Αρχές είτε στη Europol. Κι ενώ τελευταία διαπιστώνεται ανοδική τάση στις καταγγελίες για εγκλήματα παιδικής κακοποίησης, έκρηξη σημειώθηκε πέρυσι (τάση που, όπως δείχνουν τα στοιχεία, συνεχίζεται και φέτος) στις διαδικτυακές οικονομικές απάτες. «Βασική μέριμνα της SafeLine, εκτός από την προάσπιση των δικαιωμάτων του παιδιού, αποτελεί και η αντιμετώπιση του διαδικτυακού οικονομικού εγκλήματος», επισημαίνουν οι υπεύθυνοι, κάνοντας λόγο για αξιοσημείωτη άνοδο στις εν λόγω καταγγελίες κατά το 2017: «Το μεγαλύτερο ποσοστό αφορά απατηλές αλλά δελεαστικές διαφημίσεις προϊόντων σε πολύ χαμηλές τιμές που εντοπίστηκαν κυρίως στο Facebook».