Μεγάλες ποσότητες πλαστικής σακούλας που, σύμφωνα με πληροφορίες, μπορεί να φτάνουν ακόμη και τα 30 κιλά, βρέθηκαν στο στομάχι της φάλαινας η οποία είχε ξεβραστεί στις ακτές της Σαντορίνης πριν από μία εβδομάδα. Οπως τονίζουν οι επιστήμονες, η ρύπανση με πλαστικά είναι τέτοια που «πνίγει» με γρήγορους ρυθμούς τη θάλασσα και τα είδη που ζουν σε αυτήν.

Το θαλάσσιο κήτος, βάρους περίπου 7 τόνων και μήκους 9 μέτρων, βρέθηκε σε προχωρημένη σήψη στην ευρύτερη περιοχή του Ακρωτηρίου Σαντορίνης. Οπως επισημαίνουν οι ειδικοί, το ζώο, το οποίο βάσει του μεγέθους του ήταν νεαρό, φαίνεται να πέθανε πολύ πιο νότια –ανάμεσα στα Κύθηρα και την Κρήτη –και τα ρεύματα και οι άνεμοι να το έφεραν στη Σαντορίνη. Παρόλο που, όπως επισημαίνουν ειδικοί, δεν έγινε νεκροτομή στο κήτος, είναι πολύ πιθανόν η αιτία θανάτου του να είναι η κατάποση μεγάλης ποσότητας πλαστικών, την οποία το ζώο δεν μπόρεσε να αποβάλει. «Προκειμένου να αντιληφθούμε τον όγκο των πλαστικών που μπορεί να βρεθεί στο στομάχι μιας φάλαινας, αρκεί να υπολογίσει κανείς πως μια νεαρή φάλαινα –όπως η συγκεκριμένη –χρειάζεται περίπου μισό τόνο την ημέρα σε τροφή και αν μιλάμε για αρσενικές ενήλικες φάλαινες, τότε η απαιτούμενη ποσότητα τροφής φτάνει τον έναν τόνο», λένε οι επιστήμονες.

«Το πρόβλημα με την πλαστική ρύπανση των θαλασσών είναι τόσο μεγάλο που το περίεργο θα είναι να βρεθεί θαλάσσιο θηλαστικό χωρίς πλαστικό στο στομάχι», σημειώνει στα «ΝΕΑ» ο υπεύθυνος προγραμμάτων ευαισθητοποίησης της WWF Ελλάς Αχιλλέας Πληθάρας.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξάγει το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», ανά 1.000 ψάρια κάθε μεγέθους εντοπίζεται μόλις 1 που δεν έχει πλαστικό στο στομάχι του. Εκτιμάται πως 8.000.000 τόνοι πλαστικών καταλήγουν κάθε χρόνο στις θάλασσες ανά τον κόσμο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χάνουν ετησίως τη ζωή τους σε παγκόσμιο επίπεδο πάνω από 100.000 θαλάσσια θηλαστικά εξαιτίας της μόλυνσης με πλαστικά, ενώ περίπου 1 εκατομμύριο θαλασσοπούλια να πεθαίνουν από πλαστικές σακούλες και πλαστικά.

Είναι χαρακτηριστικό πως την περασμένη εβδομάδα σε ακτή της Ισπανίας ξεβράστηκε ένας φυσητήρας, το στομάχι του οποίου είχε 29 κιλά πλαστικού, κυρίως, δε, πλαστικές σακούλες, τις οποίες δεν μπόρεσε να αποβάλει. Στα ελληνικά νερά, σε μια έκταση 15 χιλιομέτρων στο Αιγαίο, τον τελευταίο μήνα έχουν βρεθεί 16 χελώνες νεκρές από ανθρωπογενή αίτια, ιδίως από πλαστικά.

«Ερευνες έχουν δείξει πως μέχρι το 2030 για κάθε τρία ψάρια στις θάλασσες θα υπάρχει ένα τεμάχιο πλαστικών, ενώ το 2050 εκτιμάται πως τα πλαστικά θα είναι περισσότερα από τα ψάρια. Οταν στην Ελλάδα εκτιμάται πως ο Ελληνας καταναλώνει 500 πλαστικές σακούλες ετησίως, προκειμένου να φτάσουμε στις 90 σακούλες ανά άτομο έως τα τέλη του 2019, καταλαβαίνει κανείς ότι έχουμε να διανύσουμε πολύ δρόμο. Γι’ αυτό και θα πρέπει να υπάρξει μια συντονισμένη προσπάθεια ενημέρωσης του κοινού και ευαισθητοποίησης τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο επιχειρήσεων, με στόχο να στραφεί σε εναλλακτικές λύσεις για πρώτες ύλες ή συσκευασίες», υπογραμμίζει ο Αχιλλέας Πληθάρας.