Ανατροπές στις υπηρεσίες υγείας προκαλούν δύο υπουργικές αποφάσεις που φέρουν την υπογραφή του Ανδρέα Ξανθού: μπαίνει «χρονόμετρο» στις επισκέψεις των ασθενών στα Κέντρα Υγείας, εκ των οποίων το 70% πρέπει να είναι προγραμματισμένες, και ο οικογενειακός γιατρός αναλαμβάνει ρόλο «τροχονόμου», παραπέμποντας τους πολίτες σε νοσοκομεία και συμβεβλημένους ιατρούς του ΕΟΠΥΥ.

Ειδικότερα, ο υπουργός Υγείας αποφάσισε να ξεχειλώσει κατά επιπλέον πέντε λεπτά τη χρονική διάρκεια των προγραμματισμένων επισκέψεων στα Κέντρα Υγείας. Ετσι πλέον καθορίζεται στα 15 από 10 λεπτά –όπως ίσχυε πριν από την έκδοση της πρόσφατης απόφασης.

Εντούτοις, από το σφιχτό αυτό χρονικό όριο εξαιρούνται τα περιστατικά που χρήζουν ψυχιατρικής και παιδοψυχιατρικής παρακολούθησης, καθώς η διάρκεια της συνεδρίας ορίζεται στα 45 λεπτά.

Στις εξαιρέσεις προστίθενται και οι ειδικότητες της παιδιατρικής, νευρολογίας, καρδιολογίας, γυναικολογίας και οφθαλμολογίας, για τις οποίες καθορίζονται τα 20 λεπτά ως χρονική διάρκεια προγραμματισμένων ραντεβού.

ΡΑΝΤΕΒΟΥ. Οι ασθενείς που κλείνουν ραντεβού με τον οδοντίατρο ή τον ορθοδοντικό έχουν περισσότερο χρόνο στη διάθεσή τους, καθώς το ραντεβού –σύμφωνα πάντα με την ίδια απόφαση –μπορεί να διαρκεί έως 30 λεπτά.

Εντούτοις, ο Ανδρέας Ξανθός, διευκρινίζει ότι το… χρονόμετρο είναι ελαστικό και τελικός κριτής είναι ο ιατρός, καθώς διαθέτει την επιστημονική κρίση σχετικά με την κατάσταση της υγείας του ασθενούς και συνεπώς τις ιδιαίτερες ανάγκες του.

Σε ό,τι αφορά το μηνιαίο πρόγραμμα των Κέντρων Υγείας, θα πρέπει να είναι διαμορφωμένο κατά τέτοιον τρόπο ώστε να καλύπτεται σε ποσοστό τουλάχιστον 70% από προγραμματισμένες επισκέψεις, έως 10% από περιπτώσεις κατ’ οίκον ιατρικής περίθαλψης και δράσεων στην κοινότητα ενώ το 20% του χρόνου θα διατίθεται για έκτακτα περιστατικά.

Μάλιστα, όπως σημειώνεται, τα επείγοντα περιστατικά εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα.

Πάντως και παρά την αδιαφορία των γιατρών να στελεχώσουν το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) –τη ραχοκοκαλιά του οποίου αποτελεί ο οικογενειακός γιατρός –ο υπουργός Υγείας επιμένει στη δρομολογούμενη μεταρρύθμιση που λαμβάνει νέα παράταση.

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ. Ετσι, στο πλαίσιο αυτό, σημειώνει ότι δίδεται προτεραιότητα στις προγραμματισμένες επισκέψεις από παραπομπές σε ποσοστό αρχικά ίσο με το 40% επί του συνόλου των ημερήσιων ραντεβού «το οποίο θα βαίνει αυξανόμενο μέχρι την πλήρη εφαρμογή του συστήματος από την 1η Ιανουαρίου 2019».

Η παραπάνω υποσημείωση κουμπώνει με τη δεύτερη υπουργική απόφαση που εξέδωσε ο υπουργός Υγείας την ίδια ημέρα και αφορά την καθιέρωση και εφαρμογή συστήματος παραπομπών για την πρόσβαση των πολιτών σε Κέντρα Υγείας, νοσοκομεία και συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς με μοναδική εξαίρεση τα επείγοντα περιστατικά.

Σύμφωνα με τον Ξανθό ο οικογενειακός γιατρός (γενικοί γιατροί και παθολόγοι με πληθυσμό αναφοράς 2.500 πολίτες και παιδίατροι με πληθυσμό αναφοράς 1.500 παιδιά) θα καθορίζει την «κυκλοφορία» των ασθενών εντός του δημόσιου συστήματος υγείας, ενεργώντας σαν τροχονόμος.

Μάλιστα και σύμφωνα με το νέο σχέδιο που θέτει σε λειτουργία το υπουργείο Υγείας, τα παραπεμπτικά θα είναι τριών ταχυτήτων. Στην πρώτη περίπτωση, το παραπεμπτικό που θα εκδίδει ο οικογενειακός γιατρός θα έχει ισχύ 10 ημερολογιακών ημερών για επίσκεψη σε ειδικό γιατρό, στην περίπτωση που ο ασθενής χρειάζεται άμεση γνωμάτευση.

Προβλέπεται όμως και η «προληπτική παραπομπή» με ισχύ δύο μηνών για επίσκεψη σε ειδικό γιατρό και αφορά ιατρική εξέταση ρουτίνας ενώ σε ό,τι αφορά τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα η παραπομπή έχει ισχύ ενός έτους για το σύνολο των απαιτούμενων επισκέψεων σε ειδικό γιατρό.

Σημειώνεται ότι τόσο το παραπεμπτικό όσο και το ραντεβού γίνονται ηλεκτρονικά, μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών ραντεβού της ΗΔΙΚΑ.

«ΚΟΦΤΗΣ». Οπως όμως φαίνεται, η ανησυχία του ιατρικού κόσμου που σημειωτέον έχει εκφράσει έντονες αντιδράσεις για το νέο σύστημα, φαίνεται να επιβεβαιώνονται, καθώς μπαίνει «κόφτης» στην πρόσβαση των πολιτών στον ιδιωτικό τομέα.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην εν λόγω υπουργική απόφαση, οι πολίτες μπορούν να κλείσουν ραντεβού με ιδιώτες γιατρούς εφόσον δεν υπάρχει διαθέσιμο ραντεβού στις δημόσιες δομές ΠΦΥ και στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Γιατροί κάνουν έως και 15 εφημερίες τον μήνα

Το νοικοκύρεμα που επιχειρεί το υπουργείο Υγείας στο προς το παρόν αποδιοργανωμένο πεδίο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με την εξοντωτική καθημερινότητα που βιώνουν οι γιατροί στο σύνολο του ΕΣΥ.

Οπως αναφέρει σε καταγγελία της η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών (ΔΗΠΑΚ), σε πολλές δημόσιες δομές, κυρίως στην περιφέρεια, γιατροί κάνουν έως και 15 εφημερίες τον μήνα, για να καλυφθούν στοιχειωδώς οι εφημεριακές ανάγκες, εξαιτίας της τραγικής υποστελέχωσης που υπάρχει.

ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ. «Από τη μία, τα “εντέλλεσθε” δίνουν και παίρνουν. Από την άλλη, η τακτική που ακολουθούν διοικήσεις αρκετών νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας να ζητούν από τους γιατρούς να υπογράφουν υπεύθυνες δηλώσεις ότι αποδέχονται να πραγματοποιήσουν το σύνολο των εφημεριών που αναγράφονται στο πρόγραμμα ή να προσυπογράφουν όλοι οι συνάδελφοι το μηνιαίο πρόγραμμα των εφημεριών» αποτελούν τον κανόνα, σύμφωνα με τη ΔΗΠΑΚ.

Την ίδια ώρα, οι γιατροί γυρνούν την πλάτη τους στο κάλεσμα του υπουργείου Υγείας να στελεχώσουν την ΠΦΥ. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σύμφωνα με στοιχεία του Ιατρικού Συλλόγου Αττικής (ΙΣΑ) χορήγησε για οικογενειακούς γιατρούς 372 βεβαιώσεις, ενώ ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά 91 για την κάλυψη 1.250 θέσεων στην Αττική.