Ο αμερικανός πρόεδρος προανήγγειλε την επίθεση με τον δικό του, χαρακτηριστικά εμπρηστικό τρόπο: «Ετοιμάσου, Ρωσία, γιατί θα αρχίσουν να έρχονται [πύραυλοι] ωραίοι, νέοι και έξυπνοι!». Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε ότι καλά θα κάνει η Αμερική να στρέψει τους πυραύλους της κατά των τρομοκρατών και όχι της συριακής κυβέρνησης. Και ο συριακός στρατός άρχισε να εκκενώνει τις σημαντικότερες αεροπορικές του βάσεις, μεταφέροντας τον πιο σύγχρονο οπλισμό του σε ρωσικές βάσεις.

Το προεδρικό tweet στάλθηκε στις 7 το πρωί και αποτέλεσε απάντηση σε δηλώσεις του ρώσου πρεσβευτή στον Λίβανο ότι οι ρωσικές δυνάμεις στη Συρία θα αναχαιτίσουν τους αμερικανικούς πυραύλους και θα απαντήσουν με πυρά κατά των πηγών τους, δηλαδή των αμερικανικών αεροπλάνων ή πλοίων. Ο Τραμπ συμπλήρωσε ότι οι αμερικανορωσικές σχέσεις είναι χειρότερες από ποτέ, προσφέρθηκε όμως να βοηθήσει την… οικονομία της Ρωσίας και να δώσει τέλος στον ανταγωνισμό των εξοπλισμών.

Η ένταση στη Μέση Ανατολή βρίσκεται στο κατακόρυφο. Πηγές του ΝΑΤΟ όμως, μιλώντας στα «ΝΕΑ», εξέφρασαν την εκτίμηση ότι η απάντηση των ΗΠΑ στη χημική επίθεση στην πόλη Δούμα –αν υπάρξει –θα είναι μια αστραπιαία και στοχευμένη επίθεση από θαλάσσης με πυραύλους Τόμαχοκ, όπως ακριβώς είχε γίνει και έναν χρόνο πριν. Απαντώντας και πάλι σε επίθεση του καθεστώτος Ασαντ με χημικά όπλα εναντίον αμάχων, η αμερικανική κυβέρνηση είχε εκτοξεύσει στις 7 Απριλίου 59 πυραύλους Τόμαχοκ εναντίον της αεροπορικής βάσης Σαϊράτ της Συρίας από τα καταδρομικά «USS Porter» και «USS Ross».

Ετοιμα να απογειωθούν, σε περίπτωση που αποφασιστεί η γαλλική συμμετοχή στις αεροπορικές επιδρομές, είναι και γαλλικά αεροπλάνα Rafale στη βάση Σεν-Ντιζιέ. Δεν θα χρησιμοποιηθούν οι γαλλικές βάσεις στην Ιορδανία ή στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς οι χώρες αυτές δεν θέλουν να εμπλακούν. Αλλά και η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερίζα Μέι, σύμφωνα με το BBC, είναι έτοιμη να δώσει το πράσινο φως για να συμμετάσχει η Βρετανία στις στρατιωτικές επιχειρήσεις χωρίς να ζητήσει προηγουμένως την έγκριση του βρετανικού Κοινοβουλίου.

Οι ίδιοι κύκλοι του ΝΑΤΟ θεωρούν ότι, παρά την ανταλλαγή απειλών, δεν θα υπάρξει περαιτέρω ανάφλεξη στην περιοχή με σύγκρουση Αμερικής – Ρωσίας. «Τα χημικά όπλα και η χρήση τους αποτελούν για ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα κόκκινη γραμμή», επισημαίνουν. Η Βορειοατλαντική Συμμαχία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην περιοχή, αλλά έως τώρα δεν έχει καμία εμπλοκή και ανάμειξη στις εχθροπραξίες. Η μόνη έμμεση ανάμειξη είναι ότι παρέχει προστασία στην Τουρκία (στα σύνορά της με τη Συρία) με την ανάπτυξη συστοιχιών πυραύλων Patriot, κάτι που έχει συμβεί από την αρχή της σύρραξης στην περιοχή.

Απολύτως καμία εμπλοκή σε ενδεχόμενη επίθεση στη Συρία από τις ΗΠΑ δεν θα έχει η χώρα μας. Εντούτοις, δεν αποκλείεται οι Αμερικανοί να χρησιμοποιήσουν, όπως κάνουν σταθερά άλλωστε για διάφορες επιχειρήσεις τους, την αμερικανική βάση της Σούδας στο πλαίσιο των διευκολύνσεων που παρέχει η Ελλάδα στην Αμερική βάσει της διακρατικής συμφωνίας.

Εν αναμονή των επιδρομών, Ρώσοι, Ιρανοί και Σύροι έχουν ενισχύσει τη συνεργασία τους. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Φιγκαρό», ο Κάσεμ Σουλεϊμανί, αρχηγός της ιρανικής δύναμης Αλ Κουντς που είναι η ένοπλη πτέρυγα της Τεχεράνης εκτός των συνόρων της, βρίσκεται στη Συρία. Οι 2.000 ιρανοί στρατιωτικοί σύμβουλοι που βρίσκονται στο πλευρό του Ασαντ αποτελούν στόχους τόσο για το Ισραήλ όσο και για τις ΗΠΑ. Και η παρουσία του Σουλεϊμανί μπορεί να δείχνει την προετοιμασία αντιποίνων εναντίον των αμερικανών στρατιωτών που βρίσκονται στο Ιράκ ή στη Συρία.

«Η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη», επισημαίνει στην «Γκάρντιαν» ο Τζόζεφ Τσιριντσόνε, πρόεδρος του Ploughshares Fund. «Οι πιθανότητες να σκοτωθούν Ρώσοι ή Ιρανοί από τις αμερικανικές επιδρομές είναι μεγάλες. Και η αντίδρασή τους σίγουρα δεν θα είναι η κατανόηση».

Ιδιαίτερα επιφυλακτική η Μέρκελ

Επιφυλακτική είναι η αντίδραση της Γερμανίας στις τελευταίες εξελίξεις. Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής των «ΝΕΩΝ» Γιώργος Παππάς, η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ δεν έχει καμία αμφιβολία ότι έγινε χρήση χημικών όπλων στη Συρία, αποφεύγει όμως την άμεση απόδοση της ευθύνης στη Ρωσία. Η Γερμανία συμμετέχει από το τέλος του 2015 στις επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και στο Βόρειο Ιράκ με αναγνωριστικά αεροσκάφη Τορνέιντο που τροφοδοτούν με πληροφορίες τις στρατιωτικές δυνάμεις των συμμάχων. Ωστόσο, η εντολή της γερμανικής Βουλής καλύπτει μόνο τις επιχειρήσεις κατά των μαχητών του IS. Για ενδεχόμενο πλήγμα κατά των δυνάμεων του Ασαντ πρέπει να ληφθεί από την Μπούντεσταγκ νέα απόφαση.