Εως τις 9 Οκτωβρίου 2018 παρατείνεται η προθεσμία για την πληρωμή τακτοποίησης αυθαιρέτων με έκπτωση 20% (σ.σ.: αφορά την έκπτωση που ισχύει αν πληρωθεί το πρόστιμο μέσα στο πρώτο εξάμηνο από την εφαρμογή του νόμου).

Αυτό έγινε γνωστό τη Δευτέρα, από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Όπως ανακοινώθηκε, μέσα στο επόμενο διάστημα θα κατατεθεί και η σχετική τροπολογία στο νομοσχέδιο «Ενσωμάτωση Κοινοτικής Οδηγίας για τη θαλάσσια Χωροταξία).

Στο μεταξύ, υπεγράφη από τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη, η απόφαση που ρυθμίζει τα θέματα σχετικά με τον στατικό έλεγχο των αυθαιρέτων κατασκευών.

Ειδικότερα, καθορίζονται οι προϋποθέσεις για την απαίτηση μελέτης στατικής επάρκειας, τη διαδικασία υποβολής της καθώς και η διαδικασία ενίσχυσης του κτηρίου σε περιπτώσεις στατικής ανεπάρκειας.

Σημειώνεται ότι η εκπόνηση μελέτης στατικής επάρκειας, στις περιπτώσεις που απαιτείται, έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του ενιαίου ειδικού προστίμου κατά 10%.

Επιπλέον, εφόσον προκύψει από τη σχετική μελέτη, η ανάγκη στατικής ενίσχυσης προβλέπονται μειώσεις του προστίμου τακτοποίησης που φάνουν το 70%, ανάλογα με τις περιοχές σεισμικής επικινδυνότητας, προκειμένου να γίνουν οι απαιτούμενες παρεμβάσεις.