Χωρίς ίχνος ευθιξίας, η κυβέρνηση εξακολoυθεί για έβδομη ημέρα να παρακολουθεί ως θεατής το μαρτύριο της σταγόνας που βιώνουν οι Θεσσαλονικείς μετά τη βλάβη που παρουσίασε το δίκτυο της ΕΥΑΘ και ακόμη δεν έχει αποκατασταθεί. Χθες, με μια απέλπιδα προσπάθεια να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, ο υπουργός Εσωτερικών κατηγόρησε την… αντιπολίτευση για την τριτοκοσμική κατάσταση που επικρατεί στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας και όπως αναμενόταν δεν είπε λέξη για τις ευθύνες που έχει ο ίδιος, ο υπουργός Υποδομών, αλλά και ο επικεφαλής της ΕΥΑΘ. Οσον αφορά το ενδεχόμενο παραιτήσεων που ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ούτε λόγος. Οι πάντες παραμένουν στις θέσεις τους παρά το γεγονός ότι για μια εβδομάδα οι πολίτες της Θεσσαλονίκης έχουν πει το νερό νεράκι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους. Ο υπουργός Εσωτερικών επέλεξε ύστερα από 7 ημέρες να εμφανιστεί μόνο και μόνο για να κατηγορήσει τη ΝΔ για έναν διαγωνισμό που ήταν –όπως ισχυρίζεται –να γίνει το 2012 αλλά δεν έγινε. Οσον αφορά τη θητεία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο Πάνος Σκουρλέτης ακολουθεί την πεπατημένη μιλώντας για ένα σχέδιο εκτεταμένων εργασιών και συντήρησης των εγκαταστάσεων που έχει υποβληθεί από τη διοίκηση της ΕΥΑΘ. Το τι ακριβώς έχει γίνει με αυτό το σχέδιο, το γιατί υποβλήθηκε τον Μάιο του 2016 και όχι νωρίτερα και για το ποιος είναι υπεύθυνος που οι Θεσσαλονικείς δεν έχουν νερό επί μια εβδομάδα ο υπουργός Εσωτερικών δεν είπε τίποτα.

«ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΗΣ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑΣ». Νωρίτερα, είχε προηγηθεί η παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος θύμισε ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο Αλέξης Τσίπρας είχε ανακοινώσει από τη Θεσσαλονίκη την «επιστροφή στην ανάπτυξη». «Την ώρα που ο κ. Τσίπρας στήνει αναπτυξιακές φιέστες, η Θεσσαλονίκη είναι για 5η ημέρα χωρίς νερό. Το ότι ο κ. Σπίρτζης και η διοίκηση της ΕΥΑΘ είναι ακόμη στις θέσεις τους δείχνει το μέγεθος της αδιαφορίας και του κυνισμού αυτής της ανίκανης κυβέρνησης», έγραψε ο πρόεδρος της ΝΔ στον λογαριασμό του στο twitter.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ. Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση κλείνει τα μάτια στις δικές της ευθύνες τα προβλήματα με την υδροδότηση προκαλούν την παρέμβαση του εισαγγελέα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάμπρος Τσόγκας ζήτησε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για να διαλευκανθεί ποιος φταίει για την κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά τη βλάβη στον αγωγό της Αραβησσού και αν προέκυψε κίνδυνος για ανθρώπους, ειδικά μετά το κλείσιμο σχολείων για τον φόβο μολύνσεων. Παράλληλα, όπως όλα δείχνουν, ο εισαγγελέας θα δώσει εντολή για διενέργεια οικονομικού ελέγχου στα κονδύλια που έφτασαν στην ΕΥΑΘ για τη συντήρηση των υποδομών και δικτύων.

Οπως εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ Γιάννης Κρεστενίτης, η Θεσσαλονίκη έχανε κάθε μέρα που ο αγωγός ήταν ανενεργός προκειμένου να γίνουν τα έργα αποκατάστασης περίπου 80.000 κ.μ.

«Από τις 7 το απόγευμα του Σαββάτου η πόλη υδροδοτείται, ξεκίνησε η τροφοδοσία στο δίκτυο και τις δεξαμενές, ωστόσο υπάρχουν κάποιες προβληματικές περιοχές, στις οποίες ακόμη δεν έχει πάει το νερό, όπως είναι για παράδειγμα το Επταπύργιο. Δεν έχουμε καταφέρει, δηλαδή, να μπει το νερό στις δεξαμενές και το πότε θα έχουν νερό εξαρτάται από την κατανάλωση νερού –ιδίως τώρα με τις αυξημένες ανάγκες –στις υπόλοιπες περιοχές», σημειώνει ο Κρεστενίτης. Αυτός είναι και ο λόγος που η ΕΥΑΘ ανακοίνωσε διακοπή υδροδότησης έως τα ξημερώματα της Μεγάλης Δευτέρας σε τμήμα των Συκεών (η περιοχή κάτω από το Αλσος Συκεών), προκειμένου να υδροδοτηθούν οι περιοχές του Αγίου Παύλου, μέρος του Δήμου Συκεών και το Επταπύργιο.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του, από το 1999 έως σήμερα, ο πρόεδρος των εργαζομένων της ΕΥΑΘ Γιώργος Αρχοντόπουλος έχει βρεθεί άλλες δύο φορές μπροστά σε βλάβες στον συγκεκριμένο αγωγό αντίστοιχου μεγέθους με την τωρινή. «Είναι παλιός αγωγός και οι αγωγοί σπάνε. Μέσα σε 20 χρόνια, όμως, τρεις φορές δεν είναι φυσιολογικό».

Μια παλιά ιστορία. «Το θέμα της αντικατάστασης μεταφοράς νερού από τις πηγές της Αραβησσού με επέκταση των εγκαταστάσεων επεξεργασίας νερού (διυλιστηρίων) της Θεσσαλονίκης κοντεύει να περάσει στη σφαίρα της ιστορίας», επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ο πρώην ειδικός γραμματέας Υδάτων, καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Ανδρέας Ανδρεαδάκης.