Σοβαρές συνταγματικές ενστάσεις που συνδέονται με την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης διατύπωσε με χθεσινή απόφασή της η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία ακύρωσε απόφαση του πρώην υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη για τις αλλαγές στον τρόπο διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών.

Η Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου συνεδρίασε εκτάκτως χθες και δημοσίευσε απόφασή της, με πρόεδρο τον Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Ευθύμιο Αντωνόπουλο, κρίνοντας αντίθετη με το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου την επίμαχη υπουργική απόφαση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ακύρωση του ΣτΕ δεν αφορά τη διδασκαλία των Θρησκευτικών στο Λύκειο, καθώς για το θέμα αυτό εκκρεμεί άλλη αίτηση ακύρωσης.

Η υπόθεση έφτασε στη Δικαιοσύνη ύστερα από προσφυγές που είχαν καταθέσει η Ιερά Μητρόπολης Πειραιώς, ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, η Εστία Πατερικών Μελετών, γονείς κ.λπ. Κοινός παρονομαστής των αιτήσεων ήταν η ακύρωση της «απόφασης Φίλη» καθώς με αυτήν, όπως υποστήριζαν οι προσφεύγοντες, πραγματοποιείται μια ριζική αλλαγή στον χαρακτήρα του μαθήματος των Θρησκευτικών, αλλοιώνοντας «τον από ιδρύσεως του ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα ορθόδοξο χαρακτήρα του».

Η ΑΠΟΦΑΣΗ. Οι ανώτατοι δικαστές εντόπισαν πολλαπλές αντισυνταγματικότητες και όπως επισημαίνουν στο σκεπτικό της απόφασής τους η επίμαχη απόφαση είναι αντίθετη:

– Στο Σύνταγμα (άρθρο 16), το οποίο ορίζει ότι η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του κράτους και μεταξύ των σκοπών της είναι η ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης, γιατί με το πρόγραμμα σπουδών που εισάγεται για το Δημοτικό και το Γυμνάσιο «φαλκιδεύεται ο επιβαλλόμενος από τη συνταγματική αυτή διάταξη σκοπός της ανάπτυξης, δηλαδή της ορθόδοξης χριστιανικής συνείδησης των μαθητών στα ανήκοντα στην επικρατούσα θρησκεία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού».

– Στη διάταξη του Συντάγματος (άρθρο 13) που κατοχυρώνει ως απαραβίαστη την ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης, γιατί η προσβαλλόμενη απόφαση θα έπρεπε να απευθύνεται αποκλειστικά στους ορθόδοξους χριστιανούς μαθητές και να κατατείνει στην εμπέδωση και συνέχιση της ορθόδοξης χριστιανικής συνείδησης, ενώ η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση κλονίζει την ορθόδοξη χριστιανική συνείδηση που πριν από την έναρξη του σχολικού βίου διαμορφώνουν οι μαθητές το πλαίσιο του οικογενειακού τους περιβάλλοντος.

Επιπλέον, οι δικαστές του ΣτΕ έκριναν ότι προσβάλλεται ευθέως το Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ γιατί στερεί από τους μαθητές του ορθόδοξου χριστιανικού δόγματος το δικαίωμα να διδάσκονται αποκλειστικά τα δόγματα, τις ηθικές αξίες και τις παραδόσεις της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού, ενώ η νομοθεσία προβλέπει για μαθητές ρωμαιοκαθολικούς, Εβραίους και μουσουλμάνος να διδάσκονται αυτοτελώς το μάθημα αυτό.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ. Με σκληρή επίθεση εναντίον της Δικαιοσύνης επέλεξε να απαντήσει το υπουργείο Παιδείας: «Το Υπουργείο σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες ωστόσο και αυτές κρίνονται ως προς τα αποτελέσματά τους και ως προς το σκεπτικό τους» αναφέρει στην ανακοίνωση του. «Η συγκεκριμένη απόφαση πηγαίνει την εκπαίδευση και την κοινωνία πολλά χρόνια πίσω, καθώς ταυτίζεται και συντάσσεται με απόψεις ακραίων και σκοταδιστικών θεολογικών κύκλων» κρίνει ο υπουργός Παιδείας.