Πολύ άσχημα ξεμπερδέματα με την ελληνική δικαιοσύνη θα έχει ο «εξόριστος» στο Ροστόφ Ιβάν Σαββίδης καθώς οι έρευνες εναντίον του επεκτείνονται.

Η εισβολή με όπλο που… δεν είδε η Αστυνομία και η μη σύλληψή του από τους αστυνομικούς οδηγεί τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Λάμπρου Τσόγκα να διαχωρίσει τη δικογραφία. Η αθλητική εισαγγελέας, Ευαγγελία Λιάσου, ανέλαβε τη διερεύνηση της εισβολής του ισχυρού άνδρα του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη, αλλά και του Λούμπος Μίχελ στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας.

Από την πλευρά της, η αθλητική εισαγγελέας, Αργυρή Κοτίνα, διενεργεί προκαταρκτική, προκειμένου να εντοπιστούν οι ευθύνες αστυνομικών για τη μη σύλληψη του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ ΠΑΟΚ εντός του χρονικού περιθωρίου που υπήρχε, αλλά και για την άδεια οπλοφορίας του.

Αναζητούνται ουσιαστικά ευθύνες για ενδεχόμενη παράβαση καθήκοντος εκ μέρους των αστυνομικών που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο γήπεδο. Το ερώτημα είναι γιατί ο Σαββίδης δεν συνελήφθη εντός του χρονικού ορίου όταν οι πάντες στη Θεσσαλονίκη γνώριζαν ότι είχε πάει στο Μακεδονία Παλάς το οποίο του ανήκει.

Τι είπαν οι αστυνομικοί

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης είχε εκδώσει ανακοίνωση με την οποία δικαιολογούσε τη μη σύλληψή του, λέγοντας ότι ήταν απολύτως σύννομη.

«Όταν το πρόσωπο που πρέπει να συλληφθεί βρίσκεται µέσα σε πλήθος ή κάτω από συνθήκες ή περιστάσεις που πιθανολογούν την εξέγερση του πλήθους εναντίον των αστυνοµικών που επιχειρούν τη σύλληψη και συνεπώς τη διατάραξη της κοινής ησυχίας και τη µαταίωση της σύλληψης, εφόσον δεν υπάρχει κίνδυνος απόδρασης ή εξαφάνισής του, πρέπει να αναβάλλεται η σύλληψη για να προληφθεί ενδεχόµενη αντίσταση για την απελευθέρωσή του» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Ωστόσο, γεννώνται ερωτηματικά γύρω από τη διαφυγή του για αρκετές ώρες και αν τελικά υπήρξε πολιτική παρέμβαση για να μην συλληφθεί ο ισχυρός άντρας του ΠΑΟΚ.

Αναφορικά με το όπλο, η έρευνα θα επεκταθεί και στην άδεια οπλοφορίας, πώς δηλαδή ενώ ο Εισαγγελέας γνωμοδότησε αρνητικά, στη συνέχεια ο Διευθυντής Ασφαλείας Θεσσαλονίκης υπέγραψε και έδωσε την έγκριση για την οπλοφορία.

Το σίγουρο είναι ότι κάποια στιγμή ο κ. Σαββίδης θα πρέπει να επιστρέψει στην Ελλάδα και να λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη.

Πέραν της ποινής που θα του επιβληθεί ή ενός μεγάλου προστίμου, αυτό που μένει να δούμε είναι αν θα υπάρξει και μεγάλη τιμωρία αναφορικά με την είσοδο του κ. Σαββίδη στους αγωνιστικούς χώρους για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για σήμερα στις 10.30 το πρωίο αθλητικός δικαστής κάλεσε την ομάδα της Θεσσαλονίκης σε απολογία, την Παρασκευή ως υπαίτια για τη διακοπή του αγώνα. Εκεί θα έπρεπε να βρεθεί τόσο ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδης, όσο και ο τεχνικός διευθυντής του «Δικεφάλου του Βορρά» οι οποίοι όμως δεν θα πάνε.

Η ΑΕΚ δεν θεωρείται υπαίτια για τη διακοπή του αγώνα και δεν κλήθηκε σε απολογία από τον αθλητικό δικαστή. Θα παραβρεθεί, όμως, γιατί έχει ασκήσει έφεση ο ΠΑΟΚ για αντικανονική διακοπή.

ΠΑΟΚ και παράγοντες κινδυνεύουν με βαριά τιμωρία διότιεισαγγελέας άσκησε πειθαρχική δίωξη βάσει του άρθρου 19 περί απειλών σε «αξιωματούχο του αγώνα ή οποιονδήποτε εντεταλμένο εν γένει ποδοσφαιρικό όργανο με απειλές».