Προβληματισμό για την στασιμότητα της υφιστάμενης κατάστασης στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων και αγωνία για ενδεχόμενη παράταση λειτουργίας της χωματερής στη Φυλή, εξέφρασαν εκπρόσωποι του Δυτικού Μετώπου και του Περιβαλλοντικού Δικτύου Αθήνας κατά τη διάρκεια ανοιχτής εκδήλωσης που πραγματοποίησαν το βράδυ της Παρασκευής στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων στην πλατεία της Κυψέλης.

Υποστήριξαν ότι η Αττική βρίσκεται στα πρόθυρα «περιβαλλοντικής και υγειονομικής κρίσης» καθώς στα μέσα του 2019 εξαντλείται η χωρητικότητα του τελευταίου κυττάρου στη Φυλή και δεν έχει δρομολογηθεί η κατασκευή καμιάς νέας υποδομής.

Χαρακτήρισαν «περίεργη» την καθυστέρηση υλοποίησης των απαιτούμενων έργων για την εφαρμογή του νέου μοντέλου στη διαχείριση των απορριμμάτων.

«Καμία αλλαγή πορείας»

«Δεν παρατηρείται καμία αλλαγή πορείας» στο ζήτημα αυτό, πρόσθεσαν, «δύο χρόνια μετά την έγκριση του νέου Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης και ένα μετά τον νέο Περιφερειακό Σχεδιασμό στον οποίο συμμετέχουν και οι δήμοι με τα Τοπικά Σχέδια διαχείρισης».

Σημείωσαν ότι η Δυτική Αττική παραμένει ο μοναδικός χώρος συγκέντρωσης των απορριμμάτων, από τα οποία «ανακτάται μόνο το 8% και οδηγείται προς ταφή το 92%».

Παρέθεσαν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία: Η ετήσια παραγωγή αστικών στερεών απόβλητων (ΑΣΑ) είναι 1.900.000 τόνοι με βιοδιασπώμενο υλικό 43,6%, ανακυκλώσιμο 51,6% και λοιπό 4,5%.

Τόνισαν ότι το θεωρητικά ανακτήσιμο προϊόν ανέρχεται σε ποσοστό 95% και εμπορικά αξιοποιήσιμο είναι το 70%. Εκαναν λόγο για «δυσθεώρητα κόστη της σημερινής διαχείρισης» αλλά και για «απώλεια εσόδων από τους δήμους εξαιτίας της μη συλλογής και διάθεσης των ανακυκλώσιμων προϊόντων».

Διαφεύγουν 100.000.000 από τους δήμους

Συγκεκριμένα, ανέφεραν ότι το ετήσιο διαφεύγον όφελος των δήμων υπολογίζεται στα 100.000.000 ευρώ, συν το πρόσθετο όφελος από τη μείωση του κόστους συλλογής – μεταφοράς – διάθεσης.

Στη διάρκεια της συζήτησης επέρριψαν ευθύνες για την καθυστέρηση στην Περιφέρεια Αττικής και στην κυβέρνηση και πρότειναν αλλαγές που πρέπει να δρομολογηθούν για την έξοδο από την κρίση:

* Να χωροθετηθούν άμεσα από την Περιφέρεια και τον ΕΣΔΝΑ οι νέοι ΧΥΤΑ/Υ και οι νέες μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων, εκτός της Δυτικής Αττικής,

* να προωθηθεί –βελτιωμένο – και να επικυρωθεί το Προεδρικό Διάταγμα για τις χρήσεις γης,

* να γίνουν οι αναγκαίες αλλαγές στο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής, με τις οποίες θα ακυρώνονται οι παλιές προβλέψεις και θα ενσωματώνονται οι νέες χωροθετήσεις,

* να αλλάξει η ροή της χρηματοδότησης, ώστε να στηριχτούν οι δήμοι και οι μικρής κλίμακας ήπιες δράσεις διαχείρισης,

* να λυθούν τα προβλήματα των αρμοδιοτήτων και, κυρίως, αυτό της δυνατότητας των δήμων να διαθέτουν τα προϊόντα της ανάκτησης.

Κατά της «κυοφορούμενης κυβερνητικής πρωτοβουλίας»

Οι ομιλητές εξέφρασαν την κατηγορηματική αντίθεσή τους στην «κυοφορούμενη κυβερνητική πρωτοβουλία», όπως είπαν, για τη συνέχιση της λειτουργίας της εγκατάστασης της Φυλής, την επέκταση του ΕΜΑΚ (Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης) και την κατασκευή νέου ΧΥΤΑ και κάλεσαν σε αγωνιστική επαγρύπνηση όλες τις κινηματικές πρωτοβουλίες.