Με χρονοκαθυστέρηση, σπασμωδικές κινήσεις και πυροσβεστικά επιχειρησιακά μέτρα προσπαθεί η ΕΛ.ΑΣ. να αντιμετωπίσει τη χαοτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Ετσι χθες βράδυ αστυνομικοί με κυκλωτική κίνηση προχώρησαν σε προσαγωγές δεκαπέντε νεαρών αλληλέγγυων στον Ντίνο Γιαγτζόγλου που επιχείρησαν να πλησιάσουν το σπίτι του γενικού γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης Ευτύχη Φυτράκη, στο Παλαιό Φάληρο.

Ανάλογη αντίδραση με χημικά και προσαγωγές υπήρξε και στην Πάτρα, όταν νεαροί αντιεξουσιαστές επιτέθηκαν σε αστυνομικούς των ΜΑΤ με πέτρες και μολότοφ, αφού έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων και λάστιχα.

Τα πρόσφατα γεγονότα έδωσαν την εικόνα μιαςΑστυνομίας παραλυμένης, χωρίς αντανακλαστικά αντίδρασης, που παρακολουθεί με απάθεια ομάδες αναρχικών να… σαρώνουν, ανενόχλητες, περιοχές του κέντρου της πρωτεύουσας, με οργανωμένεςεπιθέσεις και βανδαλισμούς. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν ηπροχθεσινή επιδρομή κουκουλοφόρων στον πεζόδρομο της Ερμού, όπου μπροστά σταμάτια αστυνομικών των ΜΑΤ που φρουρούν κτίρια υπουργείων τα έκαναν γυαλιά – καρφιά.

Το σκηνικό με το μπάχαλο στην Ερμού δεν ήταν το μοναδικό τις τελευταίες ημέρες που διέσυρετην Ελληνική Αστυνομία. Μια αλυσίδα γεγονότων, όπως η επιδρομή στο αντιφασιστικό στέκι Φαβέλα, στα κεντρικά γραφεία της Novartis, η επίθεση με χειροβομβίδα στο ΑΤ Καισαριανής, υποδηλώνει ότι μάχιμες μονάδες της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονται σε απόλυτη χαλάρωση, η οποία αγγίζει τα όρια της αποσύνθεσης.

Στη βαριά σκιά των γεγονότων που σημαδεύτηκαν με την αδράνεια και την αδιαφορία της ΕΛ.ΑΣ., ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη πήγε χθες στο αστυνομικό μέγαρο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Φανερά εκνευρισμένος, αφού εξέφρασε,σύμφωνα με πληροφορίες, τη δυσαρέσκειά του για τηναναποτελεσματικότητα τηςΑστυνομίας, αναφέρθηκε στο έκτακτο σχέδιο ενίσχυσης της αστυνόμευσης στο κέντρο της Αθήνας. Το σχέδιο, που θα αρχίσει να εφαρμόζεται από σήμερα, περιλαμβάνει αύξηση των πεζώνπεριπολιών από ένστολους αστυνομικούς και αστυνομικούς της Ασφάλειας, οι οποίοι θα αστυνομεύουν στοχευμένα «ευαίσθητα» σημεία του κέντρου. Το σχέδιο ενισχυμένων περιπολιών προβλέπει τη συμμετοχή200 αστυνομικών.