Για ωμή παραβίαση της θρησκευτικής ελευθερίας και της αρχής της αυτοδιοίκησης της Εκκλησίας κάνει λόγο ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σε επιστολή που έστειλε στον Υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου – εκ μέρους της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου – με την οποία του ζητάει να καταψηφιστεί τροπολογία 7 βουλευτών (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, Ποτάμι) που αφορά αλλαγές στο Πανελλήνιο Ίδρυμα Ευαγγελίστριας Τήνου.

Στην επιστολή ο Αρχιεπίσκοπος κατηγορεί τους βουλευτές μεταξύ άλλων πως με την τροπολογία επιχειρείται να τροποποιηθεί ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας της Ελλάδος, πως προτείνεται να καταργηθεί το δικαίωμα ψήφου του μητροπολίτη Σύρου στην ψηφοφορία εκλογής Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος και ότι «καθαιρείται πραξικοματικώς η εκλεγείσα στις 10/12/2017 Διοικούσα Επιτροπή του Ιδρύματος».

Σε άλλο σημείο ο κ.Ιερώνυμος εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της Ιεράς Συνόδου διότι – όπως επισημαίνει – η προτεινόμενη τροπολογία «αναμιγνύεται ανεπίτρεπτα στη διοίκηση Ιερού Ναού και της περιουσίας του, που η Πολιτεία κατέστησε νομικό πρόσωπο δημοσίου Δικαίου για λόγους αυξημένης προστασίας του». Και προσθέτει πως «δεν είναι δυνατόν η Εκκλησία της Ελλάδος να μην γνωρίζει και να μην συναινεί σε τροποποίηση του Καταστατικού της Χάρτη, η οποία προκαλείται από την τροποποίηση του καθεστώτος του Ιερού Ιδρύματος».

Σημειώνεται ότι η τροπολογία κατατέθηκε στη Βουλή στις 22 Φεβρουαρίου.

Στην ίδια επιστολή ο Αρχιεπίσκοπος – ως πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου – διερωτάται πώς είναι δυνατόν βουλευτές, και μάλιστα από πολιτικούς χώρους που τάσσονται υπέρ των «διακριτών ρόλων» ή υπέρ του χωρισμού Κράτους – Εκκλησίας και της «απόλυτης θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους», να εισηγούνται μεταβολές στην καταστατική νομοθεσία της Εκκλησίας. Ταυτόχρονα δε εξάρει τη διαφορετική στάση που έχει κρατήσει για το θέμα το ΚΚΕ.