Νέο κύμα κακοκαιρίας πλήττει τη χώρα από το βράδυ της Κυριακής. Το βαρομετρικό χαμηλό «Λητώ»θα προκαλέσει βροχές και καταιγίδες οι οποίες στηΔυτική Πελοπόννησο, Δυτική Στερεά, Ήπειρο και στα νησιά του Ιονίου θα είναι ισχυρές, ενώ γρήγορα θα κινηθεί ανατολικά-βορειοανατολικά και αναμένεται από απόψε βελτίωση του καιρού. Πυκνές χιονοπτώσεις όχι μόνο στα ορεινά αλλά και σε περιοχές της βόρειας χώρας με χαμηλό υψόμετρο σημειώνονται από τα ξημερώματα

Στην Αθήνα έντονες βροχοπτώσεις σημειώνονται από τις πρώτες πρωινές ώρες, ενώ στους δρόμους της πρωτεύουσας επικρατεί κυκλοφοριακό χάος.

Έντονα καιρικά φαινόμενα σημειώνονται στην Κεντρική Ελλάδα. Στα πεδινά βρέχει ακατάπαυστα από τα μεσάνυχτα ενώ από υψόμετρο 200 μέτρων και πάνω χιονίζει με ιδιαίτερα μεγάλη ένταση, από τις 4 τα ξημερώματα.

Έντονες χιονοπτώσεις έχουμε στην περιοχή του Δομοκού με αποτέλεσμα η κυκλοφορία να διεξάγεται με δυσκολία και μόνο με αλυσίδες στον δρόμο Λαμίας Δομοκού προς Καρδίτσα και Τρίκαλα. Μηχανήματα της Περιφέρειας Στερεάς προσπαθούν να κρατήσουν ανοιχτό το οδικό δίκτυο, ενώ από τις 5.30 το πρωί η Τροχαία έχει στήσει μπλόκο λίγο μετά τη Λαμία και απαγορεύει τη διέλευση των φορτηγών αυτοκινήτων ενώ υποχρεώνει τα ΙΧ να βάλουν αλυσίδες για να προχωρήσουν το ταξίδι τους προς τον Δομοκό, την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα .

Στο δρόμο Λαμίας-Καρπενησίου στην περιοχή του Τυμφρηστού το χιόνι έχει φτάσει τα 30 εκατοστά και τα μηχανήματα της Περιφέρειας Στερεάς δίνουν μια πραγματική μάχη για να μπορέσουν να κρατήσουν το δρόμο ανοιχτό ενώ είναι απαραίτητες οι αλυσίδες.

Στα ορεινά χωριά της δυτικής Φθιώτιδας χιονίζει ακατάπαυστα, ενώ στα πεδινά της Λαμίας βρέχει με ιδιαίτερα μεγάλη ένταση γεγονός το οποίο προβληματίζει τους αρμόδιους, ιδιαίτερα για την κατάσταση που αναμένεται να διαμορφωθεί τις επόμενες ώρες στον Σπερχειό ποταμό. Σε αρκετά σημεία είναι σε οριακή κατάσταση για να ξεφύγει από τα αναχώματα και να πλημμυρίσει τον κάμπο.

Στα «λευκά» ξύπνησε το Καρπενήσι σήμερα το πρωί, καθώς χιονοπτώσεις σημειώνονται σε όλον σχεδόν τον νομό Ευρυτανίας. Η έντονη βροχόπτωση, από τα μεσάνυχτα και μετά, μετατράπηκε σε χιονόπτωση και οι κάτοικοι της ευρυτανικής πρωτεύουσας ξύπνησαν με χιόνι και μέσα στην πόλη.

Ο δήμος Καρπενησίου, με ανακοίνωσή του, πριν από λίγο έκανε γνωστό ότι τα σχολεία και των δύο βαθμίδων θα παραμείνουν κλειστά για σήμερα Δευτέρα λόγω κακοκαιρίας. Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολειά λόγω κακοκαιρίας και στην περιοχή του Δομοκού στη Φθιώτιδα, όπως ανακοινώθηκε πριν λίγο από τον δήμο Δομοκού.

Στη Λάρισα

Προβλήματα από τη χιονόπτωση αλλά και την ισχυρή βροχή σημειώνονται σε περιοχές του νομού Λάρισας.

Αρκετό χιόνι έπεσε στα ορεινά του νομού Λάρισας, κυρίως στην περιοχή της Ελασσόνας, όπου δημιούργησε μικρά προβλήματα στο οδικό δίκτυο. Τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στον δήμο Ελασσόνας θα παραμείνουν κλειστά λόγω της κακοκαιρίας, όπως και τα νηπιαγωγεία σε Αιγάνη και Mελιβοία.

Νωρίς το πρωί, στη πόλη της Λάρισας έπεσε χιονόνερο, ενώ στα παράλια του δήμου Αγιάς, λόγω της έντονης βροχόπτωσης, η Πυροσβεστική Υπηρεσία προχώρησε σε αντλήσεις υδάτων από σπίτια. Επίσης σε όλο τον παραλιακό άξονα του Δήμου Αγιάς, τα ρέματα κατεβάζουν μεγάλες ποσότητες νερού και η κίνηση των οχημάτων είναι αρκετά δύσκολη.

Ένα ζευγάρι ηλικιωμένων στην περιοχή της Βελίκας εγκλωβίστηκε στο σπίτι του λόγω της εισροής νερών και χρειάστηκε η παρέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τον απεγκλωβισμό του.

Στη Θεσσαλονίκη

Πυκνές νιφάδες χιονιού πέφτουν ακόμη στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, χωρίς ωστόσο να παρατηρούνται -μέχρι στιγμής- ιδιαίτερα προβλήματα. Χιονίζει σε όλο το ιστορικό – εμπορικό κέντρο της πόλης, όπως επίσης και στην περιοχή της Καλαμαριάς, με αποτέλεσμα να απαιτείται προσοχή από τους οδηγούς λόγω της ολισθηρότητας του οδοστρώματος.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν από τις ευπαθείς ομάδες της πόλης οι χαμηλές θερμοκρασίες, θα προχωρήσει στη λειτουργία θερμαινόμενων χώρων.

Πρόκειται για το 4ο και 6ο παράρτημα των ΚΑΠΗ στις οδούς Γρ. Λαμπράκη 42, Τούμπα και Στεφάνου Νούκα 10, Χαριλάου. Οι χώροι θα είναι προσβάσιμοι από σήμερα έως και την Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου, από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Επίσης, ανοιχτά θα παραμείνουν το Υπνωτήριο Αστέγων και το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας του δήμου Θεσσαλονίκης.

Στα λευκά έχουν «ντυθεί» από νωρίς το πρωί περιοχές των δήμων Πυλαίας – Χορτιάτη, Λαγκαδά, Ωραιοκάστρου, Χαλκηδόνας, Θέρμης και Δέλτα.

Στον δήμο Δέλτα, η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται επί ποδός και το οδικό δίκτυο παραμένει ανοιχτό. Οι αλατιέρες επιχειρούν στο οδικό τμήμα Βραχιάς – Κυμίνων. Απόθεμα αλατιού υπάρχει σε πέντε σημεία: στο Καλοχώρι, στη Χαλάστρα, στη Ν. Μαγνησία (Όρχος), στα Ν. Μάλγαρα και στη Σίνδο (γήπεδο Ομόνοιας).

Εξαιτίας των καιρικών συνθηκών δεν λειτούργησαν, σήμερα, το δημοτικό και νηπιαγωγείο Βραχιάς, το 1ο Δημοτικό – Γυμνάσιο και Λύκειο Κυμίνων, το 2ο Δημοτικό και 1ο Γυμνάσιο Εχεδώρου στη Σίνδο, το 2ο ΓΕΛ Εχεδώρου και δεν θα λειτουργήσει το ολοήμερο στο δημοτικό σχολείο Νέων Μαλγάρων.

Στα λευκά «ντύθηκε» ο ορεινός όγκος του δήμου Θέρμης και συγκεκριμένα το Λιβάδι και η Περιστερά, όπου το χιόνι ξεπέρασε το μισό μέτρο. Από νωρίς το πρωί, μηχανήματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του δήμου παρεμβαίνουν στην περιοχή. Ειδικότερα αλατιέρα βρίσκεται στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Περιστερά – Λιβάδι- Πετροκέρασα, ενώ εξαιτίας της πρωινής χιονοθύελλας έμειναν κλειστά τα σχολεία στις δύο τοπικές κοινότητες Λιβαδίου και Περιστεράς.

Η αρμόδια υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας του δήμου Θέρμης θα βρίσκεται σε ετοιμότητα καθ’ όλη τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα οι επιπτώσεις και τα προβλήματα.

Σύμφωνα με απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πέλλας, ισχύει προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών οχημάτων με ωφέλιμο φορτίο άνω των 3,5 τόνων και των λεωφορείων, μέχρι αποκατάστασης των συνθηκών κυκλοφορίας του οδοστρώματος, στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Εδεσσας – Φλώρινας, από το 87ο έως το 118ο χιλιόμετρο και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, λόγω έκτακτων δυσμενών καιρικών συνθηκών, σε σημεία του οδικού δικτύου της Χαλκιδικής, θα ισχύσουν έως αύριο το πρωί, με απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Χαλκιδικής.

Συγκεκριμένα, θα ισχύει προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών οχημάτων μικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων, στα εξής οδικά σημεία:

· στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου από το 57ο έως το 63ο χιλιόμετρο,

· στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Ιερισσού από το 65ο έως το 90ο χιλιόμετρο,

· στην Παλαιά Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Ιερισσού από το 60ο έως το 85ο χιλιόμετρο,

· στην Επαρχιακή Οδό Νεοχωρίου – Βαρβάρας – Ολυμπιάδας,

· στην Επαρχιακή Οδό Αρναίας – Στανού,

· στην Επαρχιακή Οδό Παλαιοχωρίου – Μ. Παναγιάς,

· εντός Δημοτικού Διαμερίσματος Πολυγύρου και

· εντός Δημοτικού Διαμερίσματος Ταξιάρχη

Για όλα τα υπόλοιπα οχήματα, η κυκλοφορία θα διεξάγεται στα παραπάνω σημεία μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Στη Κοζάνη

Κλειστά θα είναι σήμερα (26 Φεβρουαρίου) όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις περιφερειακές ενότητες Φλώρινας, Γρεβενών, Καστοριάς και Κοζάνης, εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών και της χιονόπτωσης που σημειώνεται από το πρωί.

Στην Εγνατία οδό, η κίνηση των οχημάτων γίνεται χωρίς προβλήματα, ενώ χρειάζεται προσοχή από τους οδηγούς και αντιολισθητικές αλυσίδες στα οχήματα που κινούνται στο επαρχιακό και ορεινό δίκτυο της Φλώρινας, της Καστοριάς των Γρεβενών και της Κοζάνης.

Στα Τρίκαλα

Σφοδρό κύμα κακοκαιρίας πλήττει τον νομό Τρικάλων με ισχυρή χιονόπτωση στα ορεινά -όπου το ύψος του χιονιού σε ορισμένες περιοχές έχει ξεπεράσει το ένα μέτρο- και ισχυρές καταιγίδες στα πεδινά.

Στην περιοχή του Βαλτινού, στον δήμο Τρικκαίων, το νερό έχει εισχωρήσει σε κατοικίες, ενώ σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί σε όλο τον νομό, με κατολισθήσεις στο οδικό δίκτυο, διακοπές ρεύματος και υπερχειλίσεις ποταμών, όπως και σε σημεία της πόλης των Τρικάλων.

Τόσο η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, όσο και οι τέσσερις δήμοι, με μηχανήματα προσπαθούν να διατηρήσουν το οδικό δίκτυο ανοικτό και να αποτρέψουν τυχόν υποχωρήσεις σε αναχώματα ποταμών.

Ο δήμος Τρικκαίων με ανακοίνωσή του τονίζει πως σήμερα δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία στο Βαλτινό. Λόγω των καιρικών συνθηκών, θα παραμείνουν κλειστά το νηπιαγωγείο, το Δημοτικό Σχολείο, το Γυμνάσιο και το Λύκειο Βαλτινού.

Επίσης, λόγω της συνεχιζόμενης χιονόπτωσης σήμερα, θα παραμείνουν κλειστά όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί του δήμου Καλαμπάκας.

Στα Ιωάννινα

Ισχυρές χιονοπτώσεις σημειώνονται από την Κυριακή το βράδυ και στα ορεινά της Ηπείρου, σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 700 μέτρων.

Από το Πωγώνι και την Κόνιτσα ίσαμε τα Τζουμέρκα, ακόμη και στις παρυφές της πόλης των Ιωαννίνων, το χιόνι εξακολουθεί να πέφτει πυκνό. Στο Μέτσοβο, τη Μηλιά και τη Βοβούσα έχει ήδη ξεπεράσει το μισό μέτρο.

Η Πολιτική Προστασία της Ηπείρου σε συνεργασία με τους δήμους επιχειρεί με 20 μηχανήματα αποχιονισμού, προκειμένου το οδικό δίκτυο να κρατηθεί ανοικτό και ασφαλές.

Από τις 4 τα ξημερώματα, σταμάτησε η κυκλοφορία των φορτηγών μετά το Μέτσοβο προς τα Γρεβενά, για να γίνει σωστός αποχιονισμός του οδοστρώματος στην Εγνατία Οδό. Για δύο ώρες σταμάτησε η κυκλοφορία των φορτηγών και στην παλιά εθνική οδό Ιωαννίνων – Κοζάνης, από το Καλπάκι μέχρι την Κόνιτσα. Λόγω των καιρικών συνθηκών, τα σχολεία στο Μέτσοβο παρέμειναν κλειστά.

Στο Ιόνιο

Τη θάλασσα στο κατώφλι του σπιτιού τους, είδαν οι κάτοικοι της Λάκκας Παξών, μετά τη δυνατή νεροποντή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που αύξησαν επικίνδυνα τη στάθμη της θαλάσσης. Το λιμάνι και τα μικρά πέτρινα σοκάκια της Λάκκας «παραδόθηκαν» άνευ όρων στο ορμητικό θαλασσινό νερό, που κατάφερε να ξεπεράσει το προστατευτικό τοιχίο του λιμανιού.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Παξών, Σπύρος Βλαχόπουλος, «το φαινόμενο είναι αρκετά συχνό κατά τη χειμερινή περίοδο, λόγω και των ανοιχτών αγωγών ομβρίων υδάτων, ενώ δε καταγράφηκαν πλημμύρες σε σπίτια και καταστήματα».

Την ίδια ώρα, προβλήματα σημειώθηκαν από τη σφοδρή κακοκαιρία και στην Κέρκυρα, κυρίως σε οδικά δίκτυα, από πτώσεις δέντρων και κατά τόπους πλημμυρικά φαινόμενα, ενώ χωρίς ηλεκτροδότηση έμειναν για πολλές ώρες αρκετές περιοχές του νησιού.

Εξάλλου, οι θυελλώδεις άνεμοι κράτησαν το πρωί «δεμένα» τα πλοία ανοιχτού τύπου, ενώ από το μεσημέρι διεξάγονται κανονικά όλα τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια με πλοία ανοιχτού και κλειστού τύπου.

Προβλήματα δημιουργήθηκαν το τελευταίο 24ωρο και στις πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο «Ιωάννης Καποδίστριας».