Την επόμενη εβδομάδα θα αποφασιστεί από το Συμβούλιο Επικρατείας (Τμήμα Αναστολών, σε σχηματισμό Ολομέλειας) η τύχη για τον ένα εκ των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, του συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου για τον οποίο ανακλήθηκε το άσυλο που του είχε χορηγήσει η Επιτροπής Ασύλου.

Η συζήτηση της αίτησης αναστολής ξεκίνησε σήμερα ,αλλά ορίστηκε νέα συνεδρίαση καθώς δεν είχε μεταχθεί ο Τούρκος αξιωματικός ώστε να εκφράσει ο ίδιος την άποψή του ενώπιον των ανώτατων δικαστών.

Η εκδίκαση της επίδικης υπόθεσης, όπως είναι γνωστό, αφορά δίκη αφορά το αίτημα του δημοσίου να ανασταλεί η χορήγηση του ασύλου μέχρι να συζητηθεί η κυρία αίτηση (προσφυγή) ακύρωσης του ασύλου που προσδιορίστηκε να συζητηθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ την 4η Μαΐου 2018. Τόσο στην περίπτωση της αναστολής, όσο και της κυρίας αίτησης η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου συνεδριάζει υπό τον πρόεδρο της Νικόλαο Σακελλαρίου και με εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Διομήδη Κυριλλόπουλο.

Το ελληνικό δημόσιο τάχθηκε σήμερα υπέρ της αναστολής . Οι συνήγοροι του αξιωματικού Νικ. Αλιβιζάτος, Σπ. Τσακυράκης και Βασ. Παπαδόπουλος (από το Ελληνικό συμβούλιο για τους πρόσφυγες) αντέτειναν πως αρνείται ο εντολέας τους όλα όσα του αποδίδονται . Η δίκη στο ΣτΕ γίνεται με τις διαδικασίες της πρότυπης δίκης και η απόφαση που θα εκδοθεί θα καταλαμβάνει ουσιαστικά και τους 8 αξιωματικούς.