Οσο οι κάδοι απορριμμάτων σε οικισμούς και γειτονιές της Καλαμάτας υπερχειλίζουν τόσο φουντώνει η αγωνία των κατοίκων και των τοπικών φορέων για την εικόνα της πόλης ενόψει της νέας τουριστικής σεζόν και μετά το ικανοποιητικό τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας. Η κήρυξη της Καλαμάτας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης (για διάστημα τριών μηνών) λόγω του χάους στον σκουπιδότοπο της Μαραθόλακκας στον Ταΰγετο φέρνει ξανά στο προσκήνιο το χρόνιο άλυτο ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων. Η ανοιχτή πληγή για την ευρύτερη περιοχή πονάει μεταξύ άλλων εμπόρους και ξενοδόχους, που ζητούν άμεση λύση για να αποφευχθούν τα παρατράγουδα.

«Εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση σαφώς θα έχουμε πρόβλημα. Προς το παρόν δεν είναι πολύ αισθητό το θέμα με τα σκουπίδια γιατί o δήμος φροντίζει ώστε τουλάχιστον το κέντρο και η παραλία να παραμένουν καθαρά. Τον εμπορικό κόσμο τον ενδιαφέρει να έχει μια καθαρή πόλη, ώστε να είναι ευχάριστη η πρόσβαση και η παραμονή των επισκεπτών. Ελπίζουμε ότι θα λυθεί το θέμα σύντομα και σε καλύτερα επίπεδα» λέει στα «ΝΕΑ» η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας Ο Ερμής Λίλιαν Ψυλλάκη και επισημαίνει: «Η διαχείριση των σκουπιδιών στην υπόλοιπη Ευρώπη γίνεται εδώ και χρόνια με επιτυχημένα μοντέλα. Εμείς γιατί δεν μπορούμε να το κάνουμε; Πρέπει να βρούμε επιτέλους διέξοδο για μια πόλη που κάθε χρόνο καταγράφει άνοδο στον τουρισμό».

Είναι ενδεικτικό ότι το τριήμερο της Αποκριάς τα καταλύματα κατέγραψαν πληρότητες 90%-95% και όπως σχολιάζει η πρόεδρος των εμπόρων«είναι κρίμα να κινδυνεύει η εικόνα της πόλης εξαιτίας των σκουπιδιών. Στο καρναβάλι μάς ήρθε κόσμος ακόμα και από την Πάτρα. Και μπορεί να μην κινήθηκαν ιδιαίτερα τα εμπορικά καταστήματα, αλλά η εστίαση, οι καφετέριες και τα κέντρα διασκέδασης «πέταξαν»».

ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ. Αντίστοιχα αισιόδοξες είναι οι προβλέψεις για τη σεζόν που ουσιαστικά ανοίγει την 1η Απριλίου, με το αεροδρόμιο της Καλαμάτας να συνδέεται φέτος με 30 πόλεις του εξωτερικού. Ο αερολιμενάρχης Δημήτρης Μανδηλάρης εκτιμά αύξηση 15%-20% στις αφίξεις από εξωτερικό περιμένοντας «μια καλή χρονιά» και ζητώντας μάλιστα ενίσχυση σε προσωπικό. Στο νέο πρόγραμμα του αεροδρομίου (από τέλη Μαρτίου μέχρι και τον Οκτώβριο) περιλαμβάνονται και νέες συνδέσεις με Μπρίστολ, Ζυρίχη, Βουκουρέστι, Ερεβάν, Στουτγάρδη και Βρυξέλλες.

«Η αλήθεια είναι ότι κάνουμε μεγάλες προσπάθειες για να μην πνιγούμε στα σκουπίδια. Δεν λέμε ότι είναι άριστα τα πράγματα γιατί μπορεί σήμερα να μην υπάρχει πρόβλημα στο κέντρο της πόλης, υπάρχουν όμως περιφερειακά» αναφέρει ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας. «Τις τελευταίες μέρες δεν μαζεύουμε όλα τα σκουπίδια από χωριά και γειτονιές γιατί δεν έχουμε πού να τα πάμε! Και το κυριότερο ζήτημα είναι το περιβαλλοντικό. Ζήτησα λοιπόν από την Περιφέρεια Πελοποννήσου να κηρυχτεί ο δήμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας προκειμένου να ξεκινήσει απρόσκοπτα η προσωρινή διαχείριση των σκουπιδιών από τον νέο ανάδοχο».

Για την ώρα όμως, σύμφωνα με τον δήμαρχο, τα απορρίμματα πετιούνται άναρχα στη Μαραθόλακκα: «Δεν έχουμε διαμορφώσει τον χώρο, μαζεύονται τα σκουπίδια και πέφτουν εκεί περιμένοντας να τα πάρει η ιδιωτική εταιρεία και να τα διαχειριστεί. Δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί αυτό επειδή υπάρχουν άνθρωποι που παρεμποδίζουν τη διαδικασία. Υπογράψαμε συμφωνία με την εταιρεία με τιμή 58 ευρώ τον τόνο και πρέπει να προχωρήσει η διαχείριση».

ΜΑΡΑΘΟΛΑΚΚΑ

Παραμένει έκρυθμη η κατάσταση στον σκουπιδότοπο

Μηνύσεις και συλλήψεις, εν αναμονή των τελικών υπογραφών για το ολοκληρωμένο έργο διαχείρισης απορριμμάτων στην Πελοπόννησο με Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), ενέτειναν την ήδη έκρυθμη κατάσταση στον σκουπιδότοπο της Μαραθόλακκας. Ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας κατέθεσε μήνυση εις βάρος συγκεκριμένων προσώπων αλλά και κατά παντός υπευθύνου για παρεμπόδιση ανάληψης της προσωρινής διαχείρισης των απορριμμάτων από ιδιώτη. «Κάνουμε το καθήκον μας ως δήμος, γιατί κινδυνεύουμε να καταλήξουμε σε οριστικό αδιέξοδο και να αντιμετωπίσουμε σοβαρό περιβαλλοντικό πρόβλημα εάν δεν λυθεί το ζήτημα. Προχωρήσαμε σε διεθνή διαγωνισμό για την προσωρινή διαχείριση των σκουπιδιών, έχει ήδη επιλεγεί η εταιρεία και η συμφωνία εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Ομως υπάρχουν κάποιοι που επιμένουν να παρεμποδίζουν τη διαδικασία διαμόρφωσης του χώρου. Εμείς ποτέ δεν είχαμε χωματερή, ούτε και θέλουμε. Διαχείριση των σκουπιδιών επιθυμούμε και σε αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε» λέει ο δήμαρχος. Η υπόθεση της Μαραθόλακκας έχει εξελιχθεί σε σίριαλ ετών περιλαμβάνοντας απλήρωτους εργαζομένους από άλλη εταιρεία που μέχρι πρότινος διαχειριζόταν τα απορρίμματα και επεισοδιακές συνεδριάσεις – το προηγούμενο διάστημα – του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (του συνδέσμου των δήμων δηλαδή) μέχρι να εγκριθεί κατά πλειοψηφία η σύμβαση ανάμεσα σε δημάρχους και περιφέρεια για την υλοποίηση της ΣΔΙΤ.