Την ειδική σήμανση «Συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ» θα φέρουν από τις επόμενες ημέρες τα περίπου 100 καταστήματα οπτικών ειδών που συνήψαν σύμβαση με τον μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα της χώρας.

Εντούτοις και δεδομένου ότι παραμένει σθεναρή η αντίσταση των ιδιοκτητών καταστημάτων οπτικών ειδών –σε όλη τη χώρα λειτουργούν περίπου 2.500 καταστήματα -, θα ισχύει προς το παρόν ένα διπλό σύστημα για τους ασφαλισμένους. Ειδικότερα, οι ασφαλισμένοι, όταν απευθύνονται σε συμβεβλημένους παρόχους δεν θα απαιτείται να προπληρώνουν για την αγορά οπτικών ειδών και έπειτα να αποζημιώνονται από τον Οργανισμό, αποφεύγοντας έτσι τη γραφειοκρατία καθώς και την οικονομική επιβάρυνση.

Δεν θα ισχύει ωστόσο το ίδιο όταν απευθύνονται σε μη συμβεβλημένα καταστήματα, με πηγές ωστόσο να σημειώνουν στα «ΝΕΑ» ότι ο χρόνος μετράει αντίστροφα για το παλιό καθεστώς. Και αυτό διότι αρκεί η σύναψη 58 συμβάσεων πανελλαδικά, με ιδανική διασπορά μία σε κάθε Περιφερειακή Διεύθυνση (ΠΕΔΙ), ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του συνόλου των ασφαλισμένων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού, οι νέες συμβάσεις αφορούν καταστήματα οπτικών που δραστηριοποιούνται σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Σέρρες, «ενώ σταδιακά αναμένεται να δημιουργηθεί πανελλαδικό δίκτυο συμβεβλημένων παρόχων».

Επιπλέον, η διοίκηση του Οργανισμού διευκρινίζει ότι δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός για την ένταξη των οπτικών καταστημάτων στο δίκτυο, δεδομένου ότι καθημερινά καταγράφεται ενδιαφέρον από την πλευρά των ιδιοκτητών.

100 ΕΥΡΩ ΚΑΘΕ 4 ΧΡΟΝΙΑ.. Εν τω μεταξύ, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η υπουργική απόφαση με την οποία καθορίζεται το επιτρεπόμενο όριο δαπάνης του ΕΟΠΥΥ το 2018 για παροχές σε οπτικά είδη. Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Υγείας, το επιτρεπόμενο όριο δαπάνης καθορίζεται στα 50 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση ή 25 εκατ. με αναγωγή στο εξάμηνο.« Διευκρινίζεται ότι ο κλειστός προϋπολογισμός το 2018 για τη συγκεκριμένη κατηγορία διαμορφώθηκε σύμφωνα με τις δαπάνες προηγούμενων ετών», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι ο Οργανισμός καλύπτει ανώτατη δαπάνη ανά ασφαλισμένο για την αγορά γυαλιών ύψους 100 ευρώ, δίνοντας το πράσινο φως για ανανέωση κάθε τέσσερα χρόνια.

n Για νέο Βατερλώ στην υγεία κάνει λόγο ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών αναφερόμενος στην προσπάθεια στελέχωσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με στοιχεία των ίδιων των ιατρικών συλλόγων, ο ΙΣΑχορήγησε 372 βεβαιώσεις και ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά 91 για την κάλυψη συνολικά 1.250 θέσεων στην Αττική.