Πήραν την απόφαση να αφήσουν πίσω τη ζωή και τα σπίτια τους για να γλιτώσουν, όπως οι ίδιοι ισχυρίζονται, από τις πολιτικές διώξεις του καθεστώτος  Ερντογάν. Τέσσερις οικογένειες Τούρκων έφτασαν το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας σε παραλία της περιοχής Πούντα στις Οινούσσες ζητώντας άσυλο.

Το νέο αυτό περιστατικό έρχεται μία εβδομάδα μετά την τραγωδία στον Εβρο, με τον πνιγμό επτά τούρκων υπηκόων, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά, οι οποίοι μπήκαν παράνομα στην Ελλάδα, αναζητώντας καταφύγιο από το κυνηγητό που έχει εξαπολύσει η τουρκική κυβέρνηση μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου 2016.

Τα 17 άτομα (7 άνδρες, 4 γυναίκες και 6 παιδιά) προέρχονται, βάσει εκτιμήσεων που κάνουν οι Αρχές, από την ευρύτερη περιοχή της Σμύρνης. Οι τούρκοι υπήκοοι, που σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες είναι δημόσιοι υπάλληλοι, έφτασαν πιθανότατα με φουσκωτό και αποβιβάστηκαν στις Οινούσσες από όπου άνδρες του Λιμενικού τους περισυνέλεξαν, τους μετέφεραν στο λιμάνι της Χίου και στη συνέχεια στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της ΒΙΑΛ στην περιοχή Χαλκειός του νησιού. Οι τούρκοι υπήκοοι υπέβαλαν στις αρμόδιες Αρχές αίτημα χορήγησης πολιτικού ασύλου και μετά την επίσημη ταυτοποίησή τους στο ΚΥΤ αφέθηκαν ελεύθεροι. Τους δόθηκε, μάλιστα, συγκεκριμένη ημερομηνία κατά την οποία θα εξεταστεί το αίτημά τους στην Αθήνα. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Hurriyet», οι 17 Τούρκοι συνδέονται με το κίνημα του Γκιουλέν. Οπως υποστηρίζει η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας, από το πραξικόπημα και μετά έχουν διαφύγει στην Ελλάδα συνολικά περί τους 2.000 οπαδούς του Γκιουλέν: 153 το 2016 και 1.827 το 2017. Μάλιστα, το δημοσίευμα συνεχίζει πως αυτοί ζουν σε περιοχές όπου ζει η μεσαία τάξη, όπως το Παγκράτι, η Καλλιθέα και η Κυψέλη.  

Εκτιμάται πως είναι η πέμπτη φορά που τούρκοι υπήκοοι αποβιβάζονται στο νησί της Χίου ζητώντας άσυλο. Είναι ενδεικτικό πως στα μέσα του περασμένου Δεκέμβρη, 33 Τούρκοι – μεταξύ αυτών αρκετοί πανεπιστημιακοί – έφτασαν στις Οινούσσες, ζητώντας πολιτικό άσυλο. Το καθεστώς Ερντογάν μέχρι σήμερα εκτιμάται πως έχει απολύσει ή θέσει σε διαθεσιμότητα περισσότερους από 145.000 δημόσιους λειτουργούς ως γκιουλενιστές, ανάμεσα στους οποίους πάνω από 13.000 είναι ακαδημαϊκοί, εισαγγελείς και δικαστές.

ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ. Στο μεταξύ, αυξημένες καταγράφονται οι προσφυγικές ροές προς τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Είναι χαρακτηριστικό πως από την περασμένη Παρασκευή έως και την Καθαρά Δευτέρα κατέφθασαν 242 πρόσφυγες – μετανάστες, με τους 135 να αποβιβάζονται στις παραλίες της Λέσβου. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Ελέγχου Συνόρων, Μετανάστευσης και Ασύλου του υπουργείου Εσωτερικών, από τις αρχές Φεβρουαρίου έως και την Καθαρά Δευτέρα έχουν φθάσει στα νησιά 682 πρόσφυγες και μετανάστες.