Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας, βρέθηκε το εντυπωσιακό Beluga Airbus, ή αλλιώς η «φάλαινα των αιθέρων», σε μια από τις ελάχιστες επισκέψεις που πραγματοποιεί στη χώρα μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλον τον κόσμο, υπάρχουν μόλις πέντε αεροσκάφη τέτοιου τύπου.

Η σειρά «Beluga Airbus», είναι στην ουσία μεταποιημένα αεροπλάνα τύπου A300, τα οποία έχουν δημιουργηθεί με σκοπό να καταστεί δυνατό να μεταφέρονται μεγάλα αντικείμενα και υπέρβαρα φορτία όπως εξαρτήματα και τμήματα αεροσκαφών.

Μάλιστα από το 1996, όταν και ξεκίνησε τα ταξίδια του, έχει μεταφέρει εξαρτήματα για διαστημικούς σταθμούς, γιγαντιαία έργα τέχνης ακόμα και σωστικό υλικό σε ανθρωπιστικές κρίσεις.

Τόσο το μέγεθος όσο και ο όγκος του Βeluga Airbus προκαλεί δέος, ενώ το βάρος του φορτίου μπορεί να φτάσει ακόμα και τους 115 τόνους, από τα οποία οι 47 τόνοι είναι το μεγαλύτερο επιτρεπτό φορτίο.

Βέβαια για αυτό το λόγο τα συγκεκριμένα αεροσκάφη είναι από τα πλέον ακριβά, αφού και τα πέντε αεροσκάφη ιδιοκτησίας της Airbus χρειάζονται για να «φουλάρουν»… 34.430 λίτρα καυσίμων!

Σημειώνεται τέλος πως το καλοκαίρι του 2018 αναμένεται να ξεκινήσει πτήσεις, ένα ακόμα μεγαλύτερο αεροσκάφος, το Beluga Airbus XL., το οποίο θα έχει 30% μεγαλύτερη χωρητικότητα από τα… μικρά αδερφάκια του.