Χωρίς καθυστέρηση θα αναγνωρίζεται η δαπάνη για τη θεραπεία των καρκινοπαθών – ασφαλισμένων των ΕΟΠΥΥ με τη μέθοδο της στερεοτακτικής ακτινοχειρουργικής (γ-knife).

Ο οργανισμός εξέδωσε νέα διευκρινιστική ανακοίνωση, μετά τον σάλο που προκάλεσε τη Τρίτη το βράδυ η αιφνιδιαστική έκδοση σχετικής εγκυκλίου από τη Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού του Οργανισμού.

Ειδικότερα, σε αυτή υπογραμμιζόταν ότι δεν θα παραλαμβάνει στο εξής αιτήματα ασφαλισμένων που έχουν υποβληθεί σε X – knife, γ – knife ή cyber knife, πριν την έκδοση σχετικής απόφασης από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ).

Η αναστάτωση προκλήθηκε από το γεγονός ότι το Συμβούλιο συνεδριάζει ανά δύο μήνες, συνεπώς οι ασθενείς οι οποίοι έπρεπε να υποβληθούν στην συγκεκριμένη ιατρική πράξη θα μετατρέποντας σε «όμηροι», αναμένοντας την απαραίτητη γνωμοδότηση.

Όπως εντούτοις αναφέρεται στη νέα ανακοίνωση του Οργανισμού «σε εξαιρετικές και επείγουσες περιπτώσεις όπου πραγματοποιείται ιδιωτικά η ιατρική πράξη προγενέστερα της εγκριτικής αποφάσεως του ΚΕΣΥ, ο Οργανισμός κατ’ εξαίρεση αποδίδει τη σχετική δαπάνη στον ασφαλισμένο».

Σημειώνεται ότι η στερεοτακτική ακτινοχειρουργική είναι μια ακριβή ιατρική πράξη – το κόστος της αγγίζει τα 6.500 ευρώ-, εντούτοις ενδείκνυται για συγκεκριμένες μορφές καρκίνου. Είναι ενδεικτικό ότι πέρσι και τους πρώτους μήνες του 2018 μόλις 12 ασθενείς υποβλήθηκαν στην συγκεκριμένη θεραπεία.