Συνολικά 30 οικογένειες προσφύγων αναμένεται να πάρουν μέρος στο πιλοτικό πρόγραμμα «Helios» που θα εφαρμοστεί αρχικά στους Δήμους Θηβαίων και Λεβαδέων και υλοποιείται από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, σε συνεργασία με τους δύο δήμους και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Στους 120 – 150 αναγνωρισμένους πρόσφυγες ή και αιτούντες άσυλο θα υπάρξει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα ένταξης και ενσωμάτωσης, διάρκειας έξι μηνών, που θα περιλαμβάνει εκτός από τη στέγαση –διαμερίσματα στη Λιβαδειά και ανοιχτή δομή φιλοξενίας στη Θήβα –χρηματική βοήθεια, εκπαίδευση ενώ παράλληλα θα γίνει καταγραφή του επαγγελματικού και εκπαιδευτικού τους προφίλ. Στόχος είναι το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα να αποτελέσει τον οδηγό, προκειμένου να επεκταθεί και σε άλλους δήμους της χώρας.

«Η γνώμη μας σαν υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, αλλά και σαν κυβέρνηση είναι ότι τα ζητήματα της μετανάστευσης, πολύ περισσότερο τα ζητήματα της ένταξης και τα οικονομικά που συνοδεύουν αυτές τις υποχρεώσεις, θα πρέπει να δοθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και κυρίως στους δήμους» σημείωσε χθες ο υπουργός Γιάννης Μουζάλας, κατά τη διάρκεια παρουσίασης του προγράμματος «Helios».

Η WELCOMMON ΚΛΕΙΝΕΙ.

Την ίδια στιγμή, η δομή Welcommon επί της οδού Καποδιστρίου στο κέντρο της Αθήνας, που από τον Σεπτέμβριο του 2016 έχει φιλοξενήσει συνολικά πάνω από 650 πρόσφυγες πρόκειται να κλείσει τις επόμενες ημέρες, καθώς σταματά η χρηματοδότηση. Η δράση υλοποιείται από την κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση «Ανεμος Ανανέωσης» σε συνεργασία με την Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών (ΕΑΤΑ).

Η πόρτα του δωματίου 505 στον πέμπτο όροφο ανοίγει και ξεπροβάλλει η Σάμαρ από τη Συρία. Η 32χρονη μητέρα δύο παιδιών από την πρώτη μέρα που άνοιξε το πρότυπο κέντρο υποδοχής βρήκε το μέρος που της πρόσφερε την ασφάλεια που τους προηγούμενους μήνες δεν είχε. Εχοντας χάσει τον σύζυγό της στη Συρία, η Σάμαρ έφτασε στη Χίο τον Μάρτιο του 2016. «Εμεινα στο νησί εννέα μήνες. Με το που έφτασα εδώ στο κέντρο αισθάνθηκα σαν να είμαι σπίτι μου. Τα παιδιά μου πηγαίνουν σχολείο στο Δημοτικό που βρίσκεται λίγα τετράγωνα πιο πάνω» εξηγεί στα «ΝΕΑ».

Ο Αλι κατάγεται από το Σουδάν. Από τα τουρκικά παράλια πέρασε στις ακτές της Χίου το 2016, όπου έμεινε περίπου οχτώ μήνες. Σήμερα και με τη βοήθεια των ανθρώπων της «Ανεμος Ανανέωσης» παρακολουθεί μαθήματα αγγλικών σε ιδιωτικό κολέγιο και σε λίγους μήνες πρόκειται να ακολουθήσει οικονομικές σπουδές.

«Από την έναρξη της λειτουργίας της Welcommon έχουν φιλοξενηθεί άτομα από 18 διαφορετικές χώρες. Μιλάμε κυρίως για άτομα με κινητικά προβλήματα, προβλήματα όρασης, μητέρες μόνες με τα παιδιά τους, εγκύους αλλά και άτομα με σοβαρά ψυχιατρικά νοσήματα» εξηγεί η αντιπρόεδρος της «Ανεμος Ανανέωσης» Πολύνα Γκιόκα.

ΜΙΑ «ESTIA» ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ.

Μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, στη δομή φιλοξενούνταν 150 πρόσφυγες. Σταδιακά και έως τα τέλη της εβδομάδας όλοι οι ωφελούμενοι θα πρέπει να μεταφερθούν σε διαμερίσματα, στο πλαίσιο του προγράμματος «ESTIA» της Υπατης Αρμοστείας. Σύμφωνα με την υπεύθυνη επικοινωνίας της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ Στέλλα Νάνου, μέσω του «ESTIA» η Υπατη Αρμοστεία συνεργάζεται με τις ελληνικές Αρχές, μη κυβερνητικές οργανώσεις και δήμους για τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο και προσφύγων σε διαμερίσματα – κτίρια και την παροχή μιας βασικής οικονομικής υποστήριξης σε μηνιαία βάση μέσω προπληρωμένων καρτών. «Είναι ένα πρόγραμμα, χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ, από το οποίο έχουν ωφεληθεί περισσότεροι από 40.000 πρόσφυγες από τις αρχές του 2016 -, έχοντας δημιουργήσει σχεδόν 23.000 θέσεις στέγασης σε διαμερίσματα σε 21 πόλεις σε όλη την Ελλάδα. Το πρόγραμμα στηρίζει τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο να αποκτήσουν ξανά αξιοπρέπεια και μια πιο ασφαλή ζωή».