«Θα κρατήσουμε το Μακεδονία στο αεροδρόμιο και τα ΚΤΕΛ; Κατεβαίνουν οι τουρίστες και νομίζουν ότι κατεβαίνουν στα Σκόπια» είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης τη Δευτέρα το βράδυ κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ανέφερε πως είναι σημαντικό να βρεθεί και το πώς θα ονομάζονται οι κάτοικοι της γειτονικής χώρας, αλλά και να μπει χρονοδιάγραμμα για αλλαγές στα βιβλία και όπου υπάρχει αναφορά αλυτρωτισμού.

«Πηγαίνεις στα Σκόπια και κάθε 30 χιλιόμετρα έχει Alexander the Great. Σου γυρνάει το άντερο. Πρέπει να δούμε και εμείς τι θα γίνει με τα δικά μας. Θα κρατήσουμε το Μακεδονία στο αεροδρόμιο και τα ΚΤΕΛ; Κατεβαίνουν οι τουρίστες και νομίζουν ότι κατεβαίνουν στα Σκόπια. Το πρόβλημα είναι πολλαπλό, θα μας τυραννάει χρόνια, ακόμα και να υπάρξει συμφωνία. Χάσαμε και έχουμε υποστεί συστηματικές και συνεχόμενος ήττες. Ακόμα και το μακεδονικό χαλβά χάσαμε», τόνισε ο κ. Μπουτάρης, όπως μεταδίδει το thestival.gr.

«Τα συλλαλητήρια δεν σημαίνουν κάτι»

«Μας δίνεται μια ευκαιρία να λυθεί το πρόβλημα», είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, αναφερόμενος στο ονοματολογικό της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ).

«Ποιος αμφιβάλλει ότι η Μακεδονία είναι ελληνική; Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Το μεγαλύτερο πρόβλημα των γειτόνων είναι ότι θέλουν να αποκτήσουν μια ταυτότητα. Την ψάχνουν ως χώρα», τόνισε και εξέφρασε την άποψη πως «περιττεύει από εμάς ως δημοτικό συμβούλιο να μπλεκόμαστε σε θέματα που επηρεάζουν τις διαπραγματεύσεις».

Ο κ. Μπουτάρης ζήτησε «να αφήσουμε στην άκρη το συναισθηματικό και το θυμικό. Η ιστορία δεν ξαναγράφεται» ανέφερε, ενώ για τα συλλαλητήρια εκτίμησε πως «ήταν εντυπωσιακά, αλλά χωρίς ωστόσο να σημαίνουν κάτι».