Έως τις 30 Μαΐου 2018 έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν τις αντιρρήσεις τους για τους δασικούς χάρτες οι κάτοικοι των περιοχών, όπου η ανάρτηση των δασικών χαρτών ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Η ρύθμιση αφορά και κατοίκους εξωτερικού.

Πρόκειται για τις περιοχές Πέλλας, Καβάλας, Θεσπρωτίας, Ξάνθης, Αρκαδίας, Κυκλάδων, Φλώρινας, Λέσβου, Κιλκίς, Καβάλας ( Θάσου), Χανίων, Σερρών και Ζακύνθου.

Όπως έγινε την Τρίτη γνωστό, με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή στο νομοσχέδιο για τους Φορείς Προστατευόμενων Περιοχών δίνεται η δυνατότητα να υποβληθούν οι αντιρρήσεις μέχρι τα τέλη του ερχόμενου Μαΐου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ) , με τη ρύθμιση αυτή δίνεται περισσότερος χρόνος στους πολίτες για να χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία που έχουν νομοθετηθεί:

. ηλεκτρονική υποβολή αντίρρησης.

. αίτηση πρόδηλου σφάλματος.

. αίτηση εξαγοράς ή χρήσης έκτασης δασικού χαρακτήρα για γεωργική καλλιέργεια.

Από το υπουργείο Περιβάλλοντος, επισημαίνουν πως ο βασικός λόγος που δίνεται αυτή η παράταση είναι η μη ανταπόκριση των Δήμων σε ό,τι αφορά την υποχρέωση τους να οριοθετήσουν τους οικισμούς και τις οικιστικές πυκνώσεις.

Για τον λόγο αυτό, όπως εξηγούν, στην ίδια τροπολογία δίνεται παράταση γι’ αυτήν την οριοθέτηση έως τις 15 Μαΐου 2018 στους Δήμους των οποίων:

. οι δασικοί χάρτες είχαν εναρκτήρια ημερομηνία ανάρτησης από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο του 2017.

. οι δασικοί χάρτες είναι προς επικαιροποίηση ή κατάρτιση κατά την έναρξη ισχύος του νόμου.

Στελέχη του υπουργείου εκτιμούν, πως έχοντας το ΥΠΕΝ επιλύσει τα θέματα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και της οριοθέτησης των οικιστικών ορίων, οι μελλοντικές αναρτήσεις των δασικών χαρτών ( περίπου στο 55% της χώρας) δεν θα χρειάζονται επιπλέον χρόνο για την υποβολή των αντιρρήσεων και θα επαρκούν οι 105 μέρες, όπως ορίζει ο νόμος (ν.3889/2010).

Έτσι, όπως λένε, η περίοδος δυνατότητας υποβολής αντιρρήσεων επί του δασικού χάρτη θα είναι 105 μέρες για τους κατοίκους εσωτερικού και 125 μέρες για τους κατοίκους εξωτερικού για τις περιοχές Ημαθίας, Χίου και Ανατολικής Αττικής.

Γι’ αυτές τις περιοχές έχει ανακοινωθεί ότι θα αναρτηθούν οι δασικοί χάρτες ως εξής:

. Ημαθία / ανάρτηση 9 Φεβρουαρίου 2018 ( σύνολο Περιφερειακής Ενότητας).

. Χίος/ ανάρτηση 23 Φεβρουαρίου 2018

Προκαποδιστριακοί ΟΤΑ Ανέμωνα, Θυμιανών, Ιωνίας, Καμποχωρίων, Μαστιχοχωρίων και Χίου).

. Ανατολική Αττική/ ανάρτηση 2 Μαρτίου 2018 (Προκαποδιστριακοί ΟΤΑ Συκάμινου, Νέων Παλατιών, Καλάμου, Ωρωπού, Σκάλας Ωρωπού και Μαρκόπουλου Ωρωπού).