Εφυγε από την πατρίδα του, την πόλη Μπουκάν στο Ιράν, και έφτασε τον περασμένο Μάρτιο στην Ελλάδα, αρχικά στη Χίο και στη συνέχεια στα Διαβατά Θεσσαλονίκης. Ο Λονγκμάν είναι ένας από τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι ήρθαν σε ευρωπαϊκό έδαφος για μια καλύτερη ζωή, που τελικά θα τη διεκδικήσουν στη χώρα μας, γι’ αυτό και η εύρεση εργασίας είναι για τους ανθρώπους αυτούς ζωτικής σημασίας.

Στη χώρα του ο 37χρονος Κούρδος εργαζόταν στη δική του Αυτοκρατορία, όπως ονομαζόταν το ζαχαροπλαστείο της οικογένειάς του. Ξέρει, μάλιστα, να φτιάχνει 120 διαφορετικά γλυκά. Στους δύο μήνες που ήταν στη Χίο, όπως περιγράφει, κατάλαβε πως όλοι οι πρόσφυγες «είχαν πάθει κατάθλιψη και ήταν ράθυμοι, γι’ αυτόν τον λόγο ξεκίνησα αμέσως να ψάχνω για δουλειά. Δεν με ενδιέφερε ο μισθός».

ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ. Η εκπαίδευση αλλά και η απασχόληση είναι δύο βασικοί πυλώνες για την οργάνωση SolidarityNow, η οποία από το 2013 μέχρι σήμερα έχει υποστηρίξει χρηματοδοτικά 93 άλλες οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών που δραστηριοποιούνται σε διάφορα μέρη της χώρας, διαθέτοντας περισσότερα από 14,5 εκατομμύρια ευρώ. Ο αριθμός, δε, των ωφελουμένων ξεπερνά τις 220.300.

Αυτός είναι και ο λόγος, σύμφωνα με την εκτελούσα γενική διευθύντρια της οργάνωσης Αντιγόνη Λυμπεράκη, που το πρόγραμμα Aπασχολησιμότητας αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της υποστήριξης που λαμβάνουν Ελληνες, πρόσφυγες και μετανάστες στα Κέντρα Αλληλεγγύης της οργάνωσης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Αλλωστε, είναι γνωστό πως οι αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα, αν και νομιμοποιούνται να αναζητήσουν απασχόληση μόλις υποβάλουν αίτηση ασύλου, αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια εύρεσης εργασίας σε μια ήδη συρρικνωμένη αγορά.

«Η διασύνδεση των ανθρώπων με την αγορά εργασίας και η εύρεση απασχόλησης είναι απώτερος στόχος των δράσεων του SolidarityNow. Μας ενδιαφέρει οι άνθρωποι αυτοί να μπορούν να λάβουν μόνοι τους τις αποφάσεις που τους αφορούν, να αισθάνονται ότι παίρνουν τμήμα της ζωής τους και πάλι στα χέρια τους, χωρίς να εξαρτώνται από τη βοήθεια του κράτους ή των οργανώσεων. Πρόκειται για στοιχειώδη προσωπική ελευθερία και αυτονομία» τονίζει στα «ΝΕΑ».

ΓΛΥΚΑ ΑΠΟ ΤΟ «ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ». Η περίπτωση του Λονγκμάν είναι ένα από τα… success stories. Ο 37χρονος Κούρδος έμαθε για το πρόγραμμα Απασχολησιμότητας όταν επισκέφθηκε το Blue Refugee Center στη Θεσσαλονίκη για να παρακολουθήσει μαθήματα ελληνικών και αγγλικών. Με την καθοδήγηση της συμβούλου απασχόλησης και έχοντας την προηγούμενη επαγγελματική εμπειρία καθημερινά επισκεπτόταν τα ζαχαροπλαστεία της πόλης και άφηνε το βιογραφικό του. Ωσπου μια μέρα κι ενώ ήταν στο μάθημα ελληνικών, του ανακοινώθηκε πως την επομένη είχε συνέντευξη για δουλειά. Και τα κατάφερε αφού σήμερα ο Λονγκμάν εργάζεται σε ένα εργαστήριο ζαχαροπλαστικής στη Ραιδεστό, όπου συνάδελφοί του είναι Ελληνες, Αλβανοί και Ρώσοι. Ενα από τα όνειρά του, πλέον, είναι να αποκτήσει το δικό του ζαχαροπλαστείο. «Θα το ονομάσω «Κουρδιστάν», εκεί θα φτιάχνω γλυκά από την πατρίδα μου και θα μπορώ να προσφέρω εργασία σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Οταν έχεις θέληση, πάντα τα καταφέρνεις» λέει.

Στα Κέντρα Αλληλεγγύης του SolidarityNow, Ελληνες και μετανάστες μπορούν να επωφεληθούν από τις υπηρεσίες με στόχο την εύρεση εργασίας. «Με τη βοήθεια του εργασιακού συμβούλου, οι άνθρωποι που έρχονται σε εμάς μπορούν να ανακαλύψουν τι είδους δουλειά μπορούν να κάνουν, η ομάδα τούς βοηθά στη σύνταξη του βιογραφικού, πώς να παρουσιάζονται σε μια συνέντευξη για δουλειά, αλλά και γενικά πώς να στέκονται μέσα στο εργασιακό περιβάλλον» σημειώνει η Αντιγόνη Λυμπεράκη.

Είναι ενδεικτικό πως στο Κέντρο της Θεσσαλονίκης το 30,3% των Ελλήνων που απευθύνθηκαν έχει ήδη βρει δουλειά, ενώ αντίστοιχα το 15,51% των προσφύγων – μεταναστών, οι οποίοι έλαβαν υποστήριξη, βρήκε επίσης εργασία. Αντίστοιχα, στο Κέντρο Υποστήριξης Προσφύγων που λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη από τον Δεκέμβριο του 2016, το ποσοστό των ανθρώπων που βρήκαν εργασία ανέρχεται στο 15,89%, ενώ στο Κέντρο Αλληλεγγύης του SolidarityNow στην Αθήνα, σε συνεργασία με την οργάνωση Praksis για το πρόγραμμα Απασχολησιμότητας, το ποσοστό των ωφελουμένων που βρήκαν εργασία ανέρχεται στο 15,4%.

«Το μεγάλο στοίχημα για εμάς είναι σε επόμενο στάδιο να δώσουμε τη δυνατότητα στους ωφελουμένους να κάνουν ακόμη και τη δική τους επιχείρηση. Αλλωστε, πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους ήταν στις χώρες τους έμποροι» επισημαίνει η Αντιγόνη Λυμπεράκη.

ΓΙΑΤΙ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕΤΡΑΕΙ.Με τίτλο «Education matters» («Η εκπαίδευση μετράει»), το SolidarityNow υλοποιεί μια σειρά δράσεων που διαμορφώνονται σύμφωνα με τις ανάγκες των ωφελούμενων κοινωνικών ομάδων, με στόχο να ενισχύσει τις δεξιότητες και να βοηθήσει στην εύρεση εργασίας ανθρώπους που αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας και αναζητούν δουλειά, αλλά και στην εν γένει κοινωνική ένταξη.

Ετσι, σύμφωνα με την Αντιγόνη Λυμπεράκη, δίνονται εκπαιδευτικές ευκαιρίες –όπως είναι η εκμάθηση της ελληνικής, της αγγλικής ή άλλων γλωσσών –«με στόχο η εκπαίδευση να κρατά τους ωφελουμένους σε εγρήγορση, αποκτώντας την ικανότητα της κινητοποίησης».

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του SolidarityNow, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, κύρια εμπόδια στην εύρεση εργασίας για τους νέους σύρους πρόσφυγες στη χώρα μας αποτελούν η έλλειψη γνώσης της ελληνικής γλώσσας και η εγκατάλειψη των σπουδών λόγω πολέμου. Πιο συγκεκριμένα, μόνο το 7,25% των νέων σύρων προσφύγων απασχολείται αυτή τη στιγμή με πλήρες ωράριο στη χώρα μας, ενώ περισσότεροι από τους μισούς εξ αυτών εργάζονται χωρίς κοινωνική ασφάλιση.

Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο κατά τη διάρκεια του 2017 περισσότεροι από 2.200 ενήλικοι και παιδιά, ωφελούμενοι της οργάνωσης, συμμετείχαν σε εκπαιδευτικά προγράμματα –εκμάθηση ελληνικών και αγγλικών –στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ενώ η ανάγκη για την παροχή και διεύρυνση τέτοιων προγραμμάτων ολοένα και αυξάνεται.