Με την ίδρυση νέων φαρμακείων επιχειρεί η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να μειώσει τις ουρές που σχηματίζουν καθημερινά ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας ή οι συγγενείς τους για να προμηθευτούν τα απαραίτητα φάρμακά τους. Είναι ενδεικτικό ότι 81.000 ασθενείς ετησίως λαμβάνουν τα σκευάσματά τους για την αντιμετώπιση παθήσεων όπως οι νεοπλασίες, η πνευμονική υπέρταση και η σκλήρυνση κατά πλάκας –τα οποία, σημειωτέον, δεν μπορούν να προμηθευτούν από ιδιωτικά φαρμακεία –από 29 φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ που λειτουργούν σε όλη τη χώρα. Καθώς το πρόβλημα εντοπίζεται κατά κανόνα στα δύο κεντρικότερα από τα συνολικά οκτώ φαρμακεία του Οργανισμού με έδρα την Αττική, το σχέδιο αποσυμφόρησης έχει ήδη αρχίσει να υλοποιείται στη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή. Ετσι, στην Ομόνοια όπου συγκεντρώνονται σε καθημερινή βάση 700 πολίτες –στελέχη του Οργανισμού αποδίδουν τις ουρές και στην ευκολία πρόσβασης –τέθηκε τις τελευταίες ημέρες σε λειτουργία και δεύτερο παράρτημα εντός του ίδιου κτιρίου.

Πάντως οι υπεύθυνοι υπενθυμίζουν στους ενδιαφερομένους ότι τα φαρμακεία είναι ανοιχτά και το απόγευμα (δύο ή τρεις ημέρες την εβδομάδα) δεδομένου ότι οι πολίτες στη συντριπτική τους πλειονότητα επισκέπτονται τις δομές τις πρωινές ή μεσημεριανές ώρες, με αποτέλεσμα να γιγαντώνεται τότε η αναμονή.

Στο κόκκινο όμως, λειτουργεί και το φαρμακείο με έδρα στου Γκύζη που συνορεύει με το αντικαρκινικό νοσοκομείο Αγιος Σάββας, ενώ βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τον Ευαγγελισμό και το Ιπποκράτειο, με αποτέλεσμα να δέχεται μεγάλο αριθμό ασθενών. Με τα δεδομένα αυτά, ο ΕΟΠΥΥ αναμένεται να ιδρύσει σύντομα στην ίδια περιοχή και δεύτερο φαρμακείο, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

ΕΠΙΣΠΕΥΔΟΥΝ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ. Εν τω μεταξύ έχει ήδη εκδοθεί πρόσκληση για τουλάχιστον 45 φαρμακοποιούς και βοηθούς φαρμακείων με στόχο την ενίσχυση των ήδη λειτουργούντων δομών, αλλά και τη στελέχωση των νέων. Το στοίχημα της διοίκησης είναι να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του μήνα η επιλογή του προσωπικού και στο πλαίσιο αυτό έχει δοθεί σχετική εντολή για επίσπευση των διαδικασιών.

Το θετικό σενάριο είναι να ανοίξουν έως τα τέλη Φεβρουαρίου για το κοινό τρία ακόμη φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ στην Αθήνα και συγκεκριμένα σε Γλυφάδα, Καματερό και Περιστέρι.

Πέραν αυτών, ο ΕΟΠΥΥ έπειτα από διεθνή διαγωνισμό έχει συνάψει σύμβαση με τα ΕΛΤΑ, τα οποία έχουν αναλάβει να διακινούν τα φάρμακα μεταξύ των φαρμακαποθηκών και των φαρμακείων, ενώ παράλληλα έχει αρχίσει η ανάπτυξη ενός δικτύου εξυπηρέτησης ασθενών που κατοικούν σε δυσπρόσιτες περιοχές και πάσχουν από ασθένειες που καθιστούν δύσκολη τη μετάβασή τους στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Στην υπόλοιπη Ελλάδα λειτουργούν τρία φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ στη Θεσσαλονίκη και από ένα στον Εβρο, στη Μαγνησία, στο Ηράκλειο, στα Ιωάννινα, στην Καβάλα, στην Πιερία, στην Κέρκυρα, στη Ροδόπη, στη Φθιώτιδα, στη Λάρισα, στη Λέσβο, στην Αχαΐα, στην Πρέβεζα, στην Ηλεία, στη Ρόδο, στις Σέρρες, στην Τρίπολη και στα Χανιά.