Στην πιο κρίσιμή του φάση μπαίνει ο διαγωνισμός για τη χορήγηση των επτά τηλεοπτικών αδειών από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης τις ερχόμενες ημέρες. Μετά την ολοκλήρωση της αποσφράγισης των φακέλων που κατέθεσαν την προηγούμενη εβδομάδα οι εκπρόσωποι των έξι τηλεοπτικών εταιρειών Ειδήσεις Nτοτ Kομ, Ανώνυμη Ραδιοτηλεοπτική και Εμπορική Εταιρεία Παροχής Πληροφοριών Ενημέρωσης (Σκάι), Νέα Τηλεόραση ΑΕ (Star Channel), Alpha Δορυφορική Τηλεόραση ΑΕ (Alpha), Antenna TV ΑΕ (Ant1), Ραδιοτηλεοπτική ΑΕ (E TV) και Τηλεοπτική Ελληνική ΑΕ, σειρά παίρνει τώρα ο ενδελεχής έλεγχος όλων των δικαιολογητικών.

Οπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ Ροδόλφος Μορώνης σε σχετική ενημέρωση των συντακτών, η αποσφράγιση των φακέλων κύλησε χωρίς προβλήματα, αφού δεν εντοπίστηκαν ελλείψεις στα επίσημα έγγραφα που είχαν υποβάλει οι υποψήφιοι. Ολοι τους παρείχαν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου. Ως προς τις εγγυητικές επιστολές, αυτές προήλθαν στο σύνολό τους από όλα τα εγχώρια τραπεζικά ιδρύματα, με την Alpha Bank να χορηγεί επιστολές για δύο υποψηφίους και τις υπόλοιπες τράπεζες να παρέχουν μία. Ενας υποψήφιος προσκόμισε επιστολή από κυπριακή τράπεζα.

Η αποσφράγιση των φακέλων οδήγησε και σε αποκάλυψη της μετοχικής σύνθεσης των υποψηφίων εταιρειών. Αν και στην πλειοψηφία των ήδη υπαρχόντων καναλιών είναι γνωστοί οι μέτοχοί τους, αυτό δεν συμβαίνει και με το νεοσυσταθέν σχήμα της Τηλεοπτικής Ελληνικής ΑΕ, που εμφανίστηκε στον διαγωνισμό και εικάζεται ότι είναι συμφερόντων του Φίλιππου Βρυώνη. Αν και ο Ροδόλφος Μορώνης αρνήθηκε να αποκαλύψει το όνομα του βασικού επενδυτή, διευκρίνισε πως τον έλεγχο της επιχείρησης έχει στο 100% κυπριακή εξωχώρια εταιρεία. Πίσω από την εν λόγω εταιρεία βρίσκεται ένα μόνο φυσικό πρόσωπο, μία γυναίκα κάτοικος Βελγίου.

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ. Στα της επομένης ημέρας του διαγωνισμού, όπως προβλέπεται από τον νόμο, σειρά παίρνει τώρα η εξακρίβωση της γνησιότητας των στοιχείων που έχουν προσκομίσει οι έξι μνηστήρες των τηλεοπτικών αδειών. Ηδη χθες έγινε η πρώτη σύσκεψη με τους εμπλεκόμενους συνεργάτες και μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης προκειμένου να συντονιστούν οι ενέργειές τους. Για να αποφευχθούν οι καθυστερήσεις στην πραγματοποίηση των ελέγχων, έχουν συσταθεί έξι επιτροπές αποτελούμενες από έναν οικονομολόγο, έναν νομικό και δύο μέλη του ΕΣΡ, ώστε η καθεμιά να αναλάβει να εξετάσει την υπόθεση ενός υποψήφιου καναλιού. Κάθε φορά που θα προκύπτει κάποιο πρόβλημα με τα υπάρχοντα δικαιολογητικά, το θέμα θα έρχεται στην ολομέλεια του ΕΣΡ, η οποία θα γνωμοδοτεί σχετικά. Αν και προβλέπεται η διενέργεια του ελέγχου να διαρκέσει από ενάμιση έως τρεις μήνες, φιλοδοξία των μελών του συμβουλίου είναι να μη φτάσουν τους τρεις μήνες.

Δεδομένου ότι το εγχείρημα του ελέγχου είναι εξαιρετικά απαιτητικό, τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης όποτε κρίνεται απαραίτητο θα προσφεύγουν στην αρμόδια κρατική Αρχή για να έχουν τα στοιχεία που απαιτούνται προς διασταύρωση του αληθινού των εγγράφων. Μετά την ολοκλήρωση της διασταύρωσης, θα καταρτισθεί κατάλογος με τους νομίμως συμμετέχοντες στον διαγωνισμό στον οποίο οι εμπλεκόμενοι έχουν περιθώριο 10 ημερών να καταθέσουν ενστάσεις. Εφόσον κάποιοι υποψήφιοι απορριφθούν από τη διαδικασία, οι συχνότητες που θα διεκδικούσαν καταπίπτουν και βγαίνουν ξανά σε πλειστηριασμό. Εξάλλου, παραμένει αδιάθετη μία ακόμα άδεια από τις συνολικά επτά που προβλέπει ο νόμος. Σε οποιαδήποτε φάση του διαγωνισμού, εάν υπάρξει γι’ αυτήν κάποιος υποψήφιος, μπορεί να υποβάλει τη σχετική αίτηση και στη συνέχεια το Συμβούλιο θα αποφανθεί για τον χρόνο δημοσίευσης της ανάλογης προκήρυξης.

ΓΙΑ ΤΟ MEGA. Στο ζήτημα του Mega o Ροδόλφος Μορώνης υπενθύμισε πως ο νόμος δεν επιτρέπει τη συνέχιση της λειτουργίας του πέραν της 27ης Φεβρουαρίου εφόσον μείνει εκτός πλειοδοτικού λογαριασμού. Ωστόσο, υπογράμμισε πως στο νομοσχέδιο υπάρχουν κάποιες διατάξεις που αφήνουν περιθώρια ερμηνείας για τη συνέχιση της λειτουργίας του, αν και αρνήθηκε να προκαταλάβει την απόφαση του Συμβουλίου. Βασική προϋπόθεση βέβαια είναι να εκδηλώσουν οι μέτοχοι του σταθμού ενδιαφέρον για τη χορήγηση της έβδομης εναπομένουσας άδειας. Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος, έδωσε στη δημοσιότητα ένα non paper στο οποίο απαντά σε προηγούμενη καταγγελτική επιστολή των ιδιοκτητών του Mega. Εκεί αναφέρεται πως το Συμβούλιο ως θεσμικό όργανο δεν μπορεί να γνωμοδοτήσει για ζητήματα τα οποία θα μπορούσε να αποτελέσουν αντικείμενο δικαστικής διαμάχης με άλλες επιχειρήσεις στο μέλλον και να οδηγήσουν σε αξίωση καταβολής αποζημιώσεων εις βάρος του Δημοσίου.