Στον καθορισμό των οριογραμμών δεκατεσσάρων ρεμάτων που βρίσκονται στην περιοχή των διοικητικών ορίων των δημοτικών κοινοτήτων Περαίας, Νέων Επιβατών και Αγίας Τριάδας, του Δήμου Θερμαϊκού Θεσσαλονίκης, προχωρεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).

Το υπουργείο συνέταξε ειδικό Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει για την αντιπλημμυρική προστασία συγκεκριμένων περιοχών. Ήδη, προωθούνται αντίστοιχα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας, τα οποία αναμένεται να κυρωθούν εντός του ερχόμενου Μαρτίου, όπως και η τροποποίηση-συμπλήρωση της νομοθεσίας για τα υδατορέματα.

Η οριοθέτηση των 14 ρεμάτων αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη συνολική αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων που σημειώθηκαν στο Δήμο Θερμαϊκού, στις 6 Σεπτεμβρίου 2016. Αποτελεί δε συνέχεια των ενεργειών της κυβέρνησης για την περιοχή, όπως ήταν η επιχορήγηση του Δήμου Θερμαϊκού με κονδύλια ύψους 1.043.646 ευρώ για έργα αποκατάστασης και την υλοποίηση προγράμματος κοινωνικής προστασίας.

«Η συνολική αντιπλημμυρική προστασία συγκεκριμένων περιοχών, απαιτεί έναν αριθμό μέτρων διαφορετικού χαρακτήρα. Τα μέτρα μπορούν να χαρακτηρίζονται ως μέτρα πρόληψης, ετοιμότητας, προστασίας και αποκατάστασης. Η οριοθέτηση των ρεμάτων θα έπρεπε να είχε κυρωθεί πολλά χρόνια πριν», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός ΥΠΕΝ, κ. Σωκράτης Φάμελλος και συμπλήρωσε: «Σήμερα, η Πολιτεία με το προωθούμενο Προεδρικό Διάταγμα θεσμοθετεί ουσιαστικά ένα σημαντικό μέτρο πρόληψης και όχι αποκατάστασης, ένα σημαντικό εργαλείο για την συνολική αντιπλημμυρική προστασία».